Kars’tan Kırklareli’ne kaşar peyniri göndermesi

Kars’tan Kırklareli’ne kaşar göndermesi

Başkan Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Kaşarı’nın 100 yılı çok bire bir geçmişi, ayrımlı bire bir ekin altyapısı var”

KARS – Kırklareli Ticaret ve Uran Odası Başkanı Soner Ilık’ın “Kars kaşarının adı, Trakya kaşarının tadı var” açıklamasına Kars’tan reaksiyon geldi. Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars kaşarının 100 yılı çok tıpkı geçmişi, farklı tıpkısı ekin altyapısı, bir nice medeniyetin, birçok budunsal yapının, birçok emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin ortamında bulunduğu benzeri yayın olduğunu belirtti.

Kars Ticaret ve Uran Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, yaptığı açıklamada bire bir ürünü kıymak üzere ayrımlı bir bölgenin ürününü karalayarak veya kötüleyerek pazarlama tekniği kullanmanın büyük bir hata olduğunu söyledi. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık’ın açıklamasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Alibeyoğlu, “Elbette kim Kırklareli’nin özlük dernekevi bir ürünü, marka benzeri iz olabilir. Amma işaret ürünün tanıtımı yapılırken değişik bir bölgenin emeğine, markasına, ticari getiri sağlayacak alanını sabotaj ederek, karalayarak veya dahi kötülemek vasıtasıyla lansman yapılmasını akıllıcasına bulmuyoruz. Çünkü 81 ilin hepsinin kendisine bakarak ayrımsız markası, namına bakarak ayrımsız yöresel değeri, benzeri ürünü bulunmakta, bunun ortamında üstelik iri bire bir iş yatmaktadır. Bu emeği yok saymak veya bu emeği hiçe addetmek, bu emeğe uymazlık donör açıklamalarda yatmak doğru ayrımsız genişlik değil” dedi.

“Kars kaşarının 100 yılı fazla ayrımsız geçmişi, ayrımlı bir ekin altyapısı var”

Kars kaşarının 100 yıllık bire bir geçmişi olduğuna ilgi calip Alibeyoğlu, “Yapılan açıklamada Kırklarelili ustaların Kars kaşarını ürettiğini, Kars’a kaşar peyniri yapımını öğrettiğinden bahsedilmiş. Kars kaşarı 100 yılı aşkın tıpkısı geçmişi, değişik aynı kültür altyapısı, birçok medeniyetin, birçok etnik yapının, birçok emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin içre bulunduğu bire bir üründür. Yani bambaşka tıpkısı illa kıyaslanması akilane olmaz benzeri, ikincisi birlikte tıpkısı ürünü satmak için farklı aynı bölgenin ürününü karalayarak yahut kötüleyerek pazarlama tekniğini sarmak bu daha da büyük tıpkısı hatadır. Tığ ürünümüzü satarken 81 ilin hiçbir ürünüyle kıyaslamayız. 81 ilin bütün ürününe, emeğine, markasına, değerine sahip çıkarız. Hepsine ayrımsız saygıyı gösteririz. Elden kendi ürünümüzü harcamak amacıyla elimizde kâin doneleri, elimizde mevcut değerleri pazarlayarak ürünümüzü satmaya çalışırız. Eksantrik benzeri kavuşum emeğine, ticaretine engel verecek, kötüleyecek, hırçın etkileyecek ayrımsız durum konusunda izah yaparak pazarlamaya fiilen hakeza aynı işe başvurmayız. Kırklareli Tecim Odası’nın yapmış olduğu bu açıklamayı kınıyoruz. Çünkü bizim marka değerimiz olan ürünün Türkiye’nin bağırsak piyasasında yoğun tıpkı kabul görmüşlüğü var. İhracata çevrilmiş benzeri üretime geçiş yapacağız. İhracata mal çıkarmayı planlarken bu garip haberlerle ürünümüzü itibarsızlaştırmanın tek anlamı yok” diyerek konuştu.

Kars kaşarı ile ilişkin açıklamalara Karslı üreticiler üstelik aksülamel gösterdi. kaşar üretimi ve pazarlamasını eden Selami Çapan, “Böyle tıpkı açıklama yapılması töre bilimi değildir. Kars kaşarının dönüp tarihine baktıklarında 100 yılı çok bir tarihi vardır. Bunun kökeninin nereden geldiğini haddinden fazla bol biliyorlar. Trakya da çokça gür biliyor, Türkiye üstelik çok iyi biliyor. Kars ile karşılaştırma etmeleri tıpkı posta hatalı. Kars’ın tarihi, Kars’ın dokusu, Kars’ın nebat çeşidi, kaşara aromayı veren, lezzeti veren bir katıksız klima var. Aynı Trakya ile Kars’ın kaşarı karşılaştırma edilmesi ya aynı vukuf kirliliğidir ya birlikte tıpkısı farkındalık üzere yapılan ayrımsız açıklamadır. Böyle tıpkısı husus gayrimümkün” şeklinde konuştu.

Share: