Kars’tan Kırklareli’ne kaşar göndermesi

Kırklareli Ticaret ve Uran Odası Başkanı Soner Ilık’ın “Kars kaşarının adı, Trakya kaşarının tadı var” açıklamasına Kars’tan aksülamel geldi. Kars Tecim ve Endüstri Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars kaşarının 100 yılı aşkın bir geçmişi, değişik aynı firez altyapısı, bir nice medeniyetin, birçok budunsal yapının, bir nice emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin ortamında bulunduğu bire bir eser olduğunu belirtti.

Kars Ticaret ve Uran Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, yaptığı açıklamada aynı ürünü feda etmek amacıyla ayrımlı bir bölgenin ürününü karalayarak yahut kötüleyerek pazarlama tekniği kullanmanın balaban bire bir yazık olduğunu söyledi. Kırklareli Tecim ve Uran Odası Başkanı Soner Ilık’ın açıklamasının akseptans edilemez olduğunu anlatım eden Alibeyoğlu, “Elbette ki Kırklareli’nin kişi yöresel bir ürünü, ayraç ayrımsız kitap cins. Ama işaret ürünün tanıtımı yapılırken değişik aynı bölgenin emeğine, markasına, ticari faiz sağlayacak alanını sabote ederek, karalayarak yahut üstelik kötülemek vasıtasıyla lansman yapılmasını akilane bulmuyoruz. Zira 81 ilin hepsinin namına göre tıpkı markası, namına göre aynı dernekevi değeri, bire bir ürünü bulunmakta, bunun içinde bile balaban aynı faaliyet yatmaktadır. Bu emeği bulunmayan saymak veya bu emeği hiçe saymak, bu emeğe zarar verici açıklamalarda mevcut olmak makul bire bir kapsam değil” dedi.

“Kars kaşarının 100 yılı fazla bir geçmişi, ayrımlı ayrımsız ekin altyapısı var”

Kars kaşarının 100 yıllık aynı geçmişi olduğuna özen calip Alibeyoğlu, “Yapılan açıklamada Kırklarelili ustaların Kars kaşarını ürettiğini, Kars’a kaşar yapımını öğrettiğinden bahsedilmiş. Kars kaşarı 100 yılı fazla benzeri geçmişi, farklı tıpkısı hars altyapısı, bir nice medeniyetin, bir nice budunsal yapının, bir nice emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin zarfında bulunduğu bir üründür. Yani bambaşka benzeri ille kıyaslanması akilane olmaz ayrımsız, ikincisi üstelik benzeri ürünü satmak için farklı bir bölgenin ürününü karalayarak veya kötüleyerek pazarlama tekniğini bürümek bu henüz üstelik iri bir hatadır. Tığ ürünümüzü satarken 81 ilin hiçbir ürünüyle kıyaslamayız. 81 ilin bilcümle ürününe, emeğine, markasına, değerine sahip çıkarız. Hepsine tıpkı saygıyı gösteririz. Vakit Kaybetmeden kendi ürünümüzü harcamak amacıyla elimizde bulunan doneleri, elimizde kâin değerleri pazarlayarak ürünümüzü satmaya çalışırız. Apayrı bire bir kavuşum emeğine, ticaretine beis verecek, kötüleyecek, suratsız etkileyecek benzeri nitelik üstüne izah yaparak pazarlamaya çalışarak hakeza bire bir işe başvurmayız. Kırklareli Ticaret Odası’nın yapmış olduğu bu açıklamayı kınıyoruz. Çünkü bizim marka değerimiz olan ürünün Türkiye’nin bağırsak piyasasında gösterişli bire bir akseptans görmüşlüğü var. İhracata dönük bire bir üretime intikal yapacağız. İhracata para çıkarmayı planlarken bu kabil haberlerle ürünümüzü itibarsızlaştırmanın tek anlamı yok” diye konuştu.

Kars kaşarı ile ilişik açıklamalara Karslı üreticiler üstelik aksülamel gösterdi. kaşar üretimi ve pazarlamasını yapan Selami Çapan, “Hakeza tıpkısı açıklama yapılması etik bilimi değildir. Kars kaşarının dönüp tarihine baktıklarında 100 yılı aşkın tıpkı tarihi vardır. Bunun kökeninin nereden geldiğini çokça gani biliyorlar. Trakya birlikte çok bol biliyor, Türkiye bile haddinden fazla mebzul biliyor. Kars ile mukayese etmeleri bire bir defa kusurlu. Kars’ın tarihi, Kars’ın dokusu, Kars’ın nebat çeşidi, kaşara aromayı veren, lezzeti veren ayrımsız doğal iklimleme cihazı var. Benzeri Trakya ile Kars’ın kaşarı karşılaştırma edilmesi ya tıpkısı bilgi kirliliğidir evet da aynı farkındalık için yapılan bir açıklamadır. Hakeza benzeri husus olamaz” şeklinde konuştu. – KARS

Share: