Kars’ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Halas Coşkusu Yaşandı

TACETTİN DURMUŞ

Kars’ın Susuz ilçesinin antagonist işgalinden kurtuluşu, 102’inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.  Susuz Belediye Reisi Oğuz Yantemur, “Halas günleri sonsuza çatışma sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin geçmiş günüdür. Yaşlı anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Son Teşrin” dedi.

102 yıldır aynı heyecanın yaşandığı ilçede, itici havaya karşın törene katılan mektepli, sarıklı ve ilçe halkı istiklal coşkusu yaşandı. Susuz Kaymakamlığına vekalet fail Harbi Kaymakamı Cengizhan Ankara ve Şehremini Oğuz Yantemur’un, Ilçe uğrunda kâin Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve ocumak duruşunda bulunmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Kazım Karabekir Rabıtalı Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törenlerin akıbet bölümünde, yöresel enstrüman eşliğinde yüzlerce öğrencinin çektiği halaylara, CHP Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İlçe Başkanı Çarpışma Zariç ile gelişigüzel diyar ve kaza yönetimin bile katıldığı halaylarla, halas coşkusu yaşattı.

Yöresel ve Kafkas halkoyunları ekiplerinin halkiyat gösterilerinin ulam kattığı etkinlikle, Kafkas Umum Oyunları ekibinin gösterilerinin böylecene açtığı Türk Bayrağı, Şehremini Oğuz Yantemur’a öpülerek doğrulama edildi. Komutan Yantemur üstelik bayrağı öperek doğrulama aldı. Bu sırada evcil şair Mustafa Ahmetoğlu’nun okuduğu ‘Susus’un Kurtuluşu’ ünlü şiiri şişman alkış aldı. Gülizaroğlu Abdullah Küçük Asya İmam Dil Cambazı Lisesi öğrencilerinden Zelal Moğolkan ‘Türkiye behişt gibidir’ Sümeyye Bakır ve Yasin Talha Bakır bile ’93 Koçaklaması’ şiirlerini okudu. Rahvat atlama beygiri gösterilerinin birlikte kırat kattığı tebrik programında yer pir buzağı yarışması damgasını vurdu. Yarışmalarda dereceğe giren buzağılara 250 kilogram yem, sahiplerine bile ödüller verildi. Peşi Sıra de Susuz’un Kurtuluşu dolayısıyla gerçekleştirilen cahillik koşusunda dereceğe giren öğrencilere ödülleri tören düzeni mensupları tarafından verildi. Merasim, katılan tekmil öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve kaza halkının hep gelişigüzel çektiği halaylarla sona erdi.

“KARS, ARZ ESKİ TÜRKI İL ADIDIR”

Tebrik Kartı etkinliğinde günün anlam ve önemi anlatan Susuz Şehremini Oğuz Yantemur, 3 Kasım tarihinin Susuz’un antagonist işgalinden, merhametsizlik ve gözyaşından, sonsuz cellat ideallerinden, sulu postallarından, hunharcasına yapılan katliamlardan kuruluşun sene dönümü olduğunu hatırlattı. ‘Kars’ adının kaynağının Karsaklardan geldiğini ve Kars’ yer bozuk Türkçe toprak adı olduğunu birlikte hatırlatan Başbuğ Yantemur konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kars önce Türki il adıdır. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı-Moskof savaşında savunmasından ötürü 1855’te Kars’a sunulan zafer madalyası Küçük Asya’dahi ilk yiğitlik madalyasıdır. 1877-78 Osmanlı-Moskof Savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan serhat Şehrimiz Kars, 43 yıllık işgalin peşi sıra Maşrık Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Ağırbaşlı’ya kapalı birliklerin istikbal harekatıyla 30 Ilk Teşrin 1920 günü baştan vatan topraklarına katılmıştır. Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasının, kadınıyla ve erkeğiyle eş tıpkısı Kavim un artmak ve esaretten boşanmak üzere canını ortaya koyusunun ve dünyaya dudak ısırtan mücadelesini zaferle taçlandırışının yıldönümüdür. ‘3 Teşrinisani’ asla çabucak tıpkı kurtuluş haset değil, tıpkısı topyekün savaşın taçlandırılışıdır. ‘3 Kasım’ hemen toprakların kurtuluşu değil, namusların, hanelerin, göklerde dalgalanan muhteşem bayrakların, tüvana kızların, nemli annelerin, şehit kanıyla sulanmış cümle topraklarının kurtuluşudur. Halas günleri “İlk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” diyen Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün fideist azmi, vatan sevgisi, dehası ve kahramanlığıdır. Halas günleri, yetersiz topraklarına göz diken, bulaşık emellerini taciz, tecavüz ve katliamlarla, alavere dalavere ve ihanetle adına haberdar etmek isteyen zalimlerin, emperyalist hayalcilerin ülke topraklarını gelir kapısı görenlerin yenilgisidir, emel ve arzularından vazgeçişidir. Halas günleri çocuklarımıza müstakil ve hür bir Türkiye terk yeminidir.

“ÖZGÜRCESINE ALINAN NEFESLERİN İLK GÜNÜDÜR”

Kurtuluş günleri sonsuza çatışma sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürcesine alınan nefeslerin ilk günüdür. Nemli anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Teşrinisani. Bu evire çevire ve haysiyet kırcı günü bizlere ödül fail başta Ulu Alemdar Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve dava arkadaşları kalkmak amacıyla, emeği, teri, fideist, gayreti güzeşte bilcümle şehitlerimizi, Gülizaroğlu Abdullah ve arkadaşlarını yağmur. Minnettarlık ve şükranla anıyoruz. Bu ulus, bu topraklar ayrımsız henüz 3 Teşrinisani’lara muhtaç kalmayacaktır. Bu topraklar ayrımsız henüz düşman postalları ile çiğnenmeyecektir. Bu öncü aynı daha asla inmeyecek gururla dalgalanmaya bitmeme edecektir. Bunun üzere biricik aynı şeye ihtiyacımız vardır, Atatürk yolundan ayrılmadan hizmet etmek ve etkin tevessül etmek. 3 Teşrinisani’ımız hümayun olsun. Yaşa Susuz; yaşasın demokratik, gündeş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiye’miz.”

Share: