Kars Barosu, Sarsıntı Komisyonu Kurdu

TACETTİN DURMUŞ

Kars Barosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra deprem komisyonunu kurdu. Kars Barosu Başkanı Fettah Çapkurt, “11 ilimizde meydana gelen zelzele felaketinden bilahare, özellikle ülkemizin sarsıntı kuşağında yer alması birlikte dikkate alınarak bilcümle çekicilik, yapılış ve ilgilileri, yaşanan bu felaketten çetin dersler çıkarmaya davet ediyoruz” dedi.

Fettuh Çapkurt, bugün düzenlediği basın toplantısında, 11 ilde iri yıkıma ve çokça sayıda duygusal kaybına illet olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra, barolar ortada Türkiye’nin ilk hareket komisyonu kurduklarını açıkladı. Kars’ın bile ikinci derece sarsıntı bölgesinde düz aldığını hatırlatan Çapkurt, şunları söyledi:

“SARSINTI KOMİSYONU FİKRİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

“Kars Barosu yerine, yaşanan sarsıntı felaketinden ve ilimizin dahi ikinci derecede vahim yer sarsıntısı bölgesinde meydan alıyor olmasından çevre bazen dersler çıkardık. Çıkardığımız en majör ibret, vatandaşlarımızın sarsıntı üstüne bilinçlendirilmeleri, ait çekicilik ve kuruluşların ant kaybetmeksizin yasaklayıcı ve havari önlemler almaları için baro bünyemizde bir deprem komisyonunun kurulması fikrini hayata buyurmak olmuştur. Depremde hayatını kaybeden insanların çoğu hatalı ve denetimsiz binaların üzerlerine yıkılması ile fert verirken çarpık kentleşmeden etraf yıkılan binaların molozlarının yollara düşmesiyle sarsıntı mağdurlarına yardımların ulaştırılması bile zorlaşmıştır. Fay hatları üzerinde bulunan sarsıntı bu ülkenin bir gerçeği olmakla beraber, buna rağmen gerçekleşen acı yapılaşma, denetimsizliğin, tedbirsizliğin, umursamazlığın, çıkarcılığın bir sonucudur ve beher sorumlu türe önünde adisyon vermelidir. Kars Barosu yerine, sarsıntı felaketinden etraf kusurları, hataları ve ihmalleri bulunanların yargı önünde hak ettikleri cezayla cezalandırılmaları için TBB ve farklı barolarımızla kamu tıpkısı iş birliği ve eş güdüm içinde çalışmaktayız. Kars Barosu kendisine, yaşanan yer sarsıntısı felaketinden ve ilimizin üstelik ikinci derecede alçak deprem bölgesinde meydan alıyor olmasından çevre kâh dersler çıkardık.”

“ARTIK ÖNLEM ALMAK İÇİN ÖLMEYİ BEKLEMEYELİM”

Kars Barosu Deprem Komisyonu Başkanı Avukat Ersin Vargün ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tığ, milletçe rastgele felaketin ardından ibret çıkarmalıyız, tedbir almalıyız şeklinde neticelere varıp ders çıkarmaya ve önlem almaya erincek, ancak birinci evre yakını aynı felakette ölünce şapkayı önüne alıp düşünen ve takkadak başkaldırı eden ayrımsız yaklaşıma sahibiz. Ancak oturduğumuz yerden ağıtlar yakıp başkaldırma etmenin zamanı değil. Erte değil, cümle de demincek harekete geçelim. Çıktı ilaç kabul etmek amacıyla ölmeyi beklemeyelim. Kars, ikinci paye hareket bölgesinde yer kayran, serencam bilimsel verilere göre hayatiyetli kırık hatlarını bulunduğu riskli benzeri konumdadır. Beklenir ayrımsız depremde coğrafi konumumuzun uzaklığı sebebiyle yapılacak yardımların çokça gecikmesi ihtimali, mevsimsel koşullanın zorluğu, afet bilinci üstüne ehliyetli bilgi ve donanıma ehil olmamamız kabilinden nedenler, arz sakil handikaplarımızdır. Aynı depremle ait yerine öncesinde ve sonrasında neler yapılabilir, ne kabil önlemler alınabilir sorularının cevabını beklemek ve hal imar etmek zorundayız. İşte umum da bu sebeplerle Kars Barosu avukatları olarak hemşerilerimize, sevdiklerimize, ailemize alın kalın hissiyatıyla yer sarsıntısı komisyonu kurulmasına karar verdik. Komisyonumuz, 8 avukattan müteşekkil ayrımsız sivil öncecilik grubudur. Komisyon yerine ilimizde, umum ilçelerde ve köylerde depremle ilgili alınacak önlemler ve olası tıpkı depremin sonrasında koordine olabilmek yerine ilgilendiren sivil toplum kuruluşlarını ağırbaşlılık almaya ve kuma debi etmeye nida ediyoruz.

“KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNİN ACI SONUÇLARINI GÖRDÜK”

Özellikle AFAD ve Kızılay başlamak amacıyla Kars Valiliği, Uray Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilişik STK’ların, umulur tıpkı depremle ait koordinasyonu şüphesiz sağlayacaklarına dayalı derinti yapmalarını ve bu hususla ait kararların Kars’ı hemşerilerimizle paylaşmalarını öneri ve talep ediyoruz. Zira 6 Gücük Ay depremlerinde koordinasyon eksikliğinin haddinden fazla ateş sonuçlar doğurduğunu bütün beraber görme ettik. Ayrıca Kızılay ve AFAD bünyesinde olasılı bir bağımlı kıran durumunda ehliyetli eksper personel, ekipman, otağ olup olmadığı, bu hususlarla ilişkin envanterin halkla paylaşılması ve şaibe görülmesi yerinde tamamlanması hesabına himmet yapılması, beklenen tıpkısı depremde kavuşum merkezlerinin nereleri olduğu, Kars Harakani ve üniversite hastanelerinin, Kars’taki ekol, özel meslek, üniversite yerleşkesi ve öğrenci yurtlarına ilgili binaların, hareket hanlarının ve zincir AVM’lerin risk analizlerinin yapılıp yapılmadığı, depreme dayanımları hususunda riskli görülen yerlerde güçlendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığına dair sorunları siz değerli matbuat mensubu arkadaşlarımız eliyle ilgili alım ve kuruluşlara tevcih ediyor ve izah yapmalarını kül Kars halkı hesabına talep ediyoruz.”

Share: