Karaman Canhasan Höyükleri’nde 50 yıl aranın arkası sıra gine hafriyat çalışmaları başladı

Karaman’da bulunan Canhasan Höyükleri’nde 50 sene aradan sonraları baştan kazı çalışmalarına başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi iş birliğinde, merkeze mecbur Alaçatı köyünde 3 höyükten oluşan Canhasan Höyükleri’ndeki hafriyat çalışmaları Ankara Üniversitesi Anahtar ve Gün Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Baysal’ın başkanlığında ve kürsü öğrencilerinden oluşan tahminî 14 nefis ekiple yürütülüyor.

Baysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, hafriyat çalışmalarına yakın doğu arkeolojisi ile İç Rum arkeolojisinin bittabi birbiriyle ahzüita içerisinde olduğunu çakmak amacıyla başladıklarını söyledi.

Türkiye arkeolojisi amacıyla büyük bir kazı çalışması olduğuna değinen Baysal, “Tığ şu anda Canhasan 3 üzerindeyiz. Burası çömlekçilik çömleksiz, Neolitik, yani çömlekçilik çömlekçilik yapmayı bilmeyen cilalı taş devrine ilgili insanların yaşamış olduğu benzeri yerleşim merkezi.” dedi.

“Canhasan 3, Çatalhöyük’ten erkene tarihleniyor”

Baysal, Canhasan Höyükleri’nin kendileri amacıyla çokça balaban olduğunu belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Burada yapılan çalışmalarda, yüzeyden çokça birkaç aşağı inmemize karşın mimari adına o dönemdeki insanların muammer olduğu evlere ilişik yapılar ortaya çıkmaya başladı. Burada evlerin duvarlarında, tabanlarında al boya olması de ihtimal Çatalhöyük kadar acun çapında aynı höyüğün sanatsal anlamda başarmış olduğu noktanın başlangıcı adına akseptans edebileceğimiz benzeri yerdeyiz. Bölgede 1969 ve 1970 yıllarında yapılan araştırı çalışmalarında ele geçirilen ara sıra malzemeler üzerinden yapılabilecek tarihlemelerle Çatalhöyük’ten henüz erken dönemlere ulaşılabilir. Boncuklu olsun, Çatalhöyük olsun, burası olsun tıpkı kronolojik karşılaştırma yapıldığında Canhasan 3, Çatalhöyük’ten erkene tarihleniyor. Arz azından bunu kemiksiz şekilde söyleyebiliriz.”

“Tarıma intikal yahut hayvanları evcilleştirme aşaması burada başlamış tür”

Hafriyat çalışmalarıyla ilerleyen günlerde daha çok veriye ulaşabileceklerini vurgulayan Baysal, “Ele geçirmiş olduğumuz malzemeler, buluntular bize şurası gösteriyor. Ihtimal bile Çatalhöyük’ün öncüsü olan bire bir kayırıcı grubu burada benzeri göl kenarında, akarsu kenarında müesses, bir hayatı başlatmış. Ihtimal üstelik önceki tarıma intikal yahut hayvanları ehlîleştirme aşaması burada başlamış cins diye düşünüyoruz. Bunu anlayabilmemiz için de çalışmalarımızı ilerletmemiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Share: