Karadeniz doğal gazı üzere serencam 25 kilometre kaldı! Projede çalışanların sayısı munsap uçuklattı

Filyos Limanı’na mevrut Dönmez, burada gazın karaya çıkarılacağı bölgede yapılan çalışmaları inceledi. Henüz sonraları Karadeniz gazını Filyos’a taşıyacak boru serim işlemini gerçekleştiren Castorone Gemisi’ne geçen Dönmez, cerrahi müdahale karşı hikmet aldı.

Dönmez, Filyos Limanı’nda modernleşme çalışmaları bitmeme fail Oruç Reis Bey Sismik Araştırma Gemisi’nde bilgilendirme aldı.

Nazır Dönmez’e, Kamu Başdenetçisi Onur Malkoç, TPAO Umumi Müdürü Melih Konak Bilim Adamı ve Türk-İş Umumi Başkanı Ergün Atalay de haremlik etti.

“140 KİLOMETRESİ TAMAMLANDI”

Bakan Dönmez, Filyos Limanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Zonguldak’ta Karadeniz gazının karaya çıkacağı noktada ve denizde yapılan çalışmaları yerinde aramak amacıyla tekrar sahaya geldiklerini söyledi.

Uzun süredir Maşrık Akdeniz’bile çalışmalar fail Oruç Başbuğ Gemisi’ni buradaki ihtiyaçlara binaen Filyos’a çektiklerini tamlayan Dönmez, “Donanım ve yazılımla ilgili bazı çağcıllaşma çalışmaları vardı. Oruç Başbuğ sismik araştırı gemimiz imdi iki boyutlu sismik araştırmalar fora etmek üzere hazırlanmıştı daha evvel. Deminden bu da Barbaros Hayrettin Paşa’bile olduğu gibi üç boyutlu sismik araştırı yapabilecek ağıl geliyor, ekipmanların şu anda montajı devam ediyor. Tıpkısı kamer içerisinde inşallah buradaki modernizasyon çalışmalarını tamamlayacağız ve yeni görev hesabına yollayacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Dönmez, Sakarya gaz sahasından Filyos’a büyüklüğünde yapılması gereken 170 kilometrelik borazan hattını gerçekleştiren Castorone gemisine üstelik gittiklerini aktararak, “An itibari ile 16 inçlik katıksız gazın taşınacağı temel borazan hattının 140 kilometresi tamamlandı, tahminî 20-25 kilometrelik tıpkı kısmı kaldı. Apotr biçim adına tasarım edilen 10 inçlik borazan hattının üstelik 32 kilometresi tüm oldu, planlandığı şekliyle devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“TOPLAMDA 8 BİN ÇALIŞAN VAR”

Data ve sinyal hattını çekecek gemilerin birlikte yolda olduğunu dile getiren Dönmez, “An fiktif ile denizde 30 gemimiz çalışıyor ve kısaca 2 bin 500 çalışan var. Karada çalışanların sayısı 5 bin 500 civarında. Toplamda 8 bin çalışanımız, projede çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor.” dedi.

İLK DOĞAL GAZ AKIŞI MART AYINDA

Dönmez, kuyu tamamlama işlemine hem Fatih hem Çetince hem de Kanuncu gemilerinin bitmeme ettiğini belirterek, çalışmaların planlandığı şekilde sürdüğünü bildirdi.

Gelen gazın arıtılmış edileceği yerde de çalışmaların planlanan şekilde bitmeme ettiğini dile getiren Dönmez, “BOTAŞ’ın ölçüm istasyonu yüzde 80 civarında bitmiş durumda. 15 Ekim’üstelik teste hazır arkaç gelecek. Boru hatlarının dahi yüzdelik 70’i tamamlandı, karadaki bu çalışmalar de inşallah teşrinisani ayı içerisinde bitmiş olacak. Elan geçmiş dahi tabir ettiğimiz üzere inşallah insanımıza, vatandaşımıza Cumhuriyet’imizin 100. yılının evvel çeyreğinde mart kocaoğlan içerisinde ilk doğal gaz akışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Dönmez, emeği sabık herkese teşekkür ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hemen buradaki çalışmalar değil, dünyanın ciharıyek vasıtasıyla bu projede kullanılacak malzemeleri üreten tedarikçilerimiz var. Yeri geliyor Türkiye Petrolleri’nin elemanları o imalatçıların imalathanelerinde, fabrikalarında sakır sakır bu çalışmalara nezaret ediyorlar, bilahare dahi onlar elbette aynı geri hizmet çekim çerçevesinde o malzemeleri buraya irsal ediyorlar. O arkadaşlarımıza üstelik antrparantez teşekkür ediyorum.”



Share: