Karabük’ün etraf gündöndü üretimi, terviç modeliyle 900 tona yükseldi

Ekincilik ve Orman Bakanlığınca âlem ayçiçeği üretiminin artırılması amacıyla terviç kapsamına alınan Karabük’te bu yıl 3 bin dekar alandan 900 ton işaret elde edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bu sene mart ayında “Türkiye Ekincilik Havzaları Istihsal ve Destekleme Modeli” kapsamındaki ürünler listesine kıran gün çiçeği da eklendi.

Yağlık günâşık üretiminin artırılmasının hedeflendiği destekleme programına, Aydın’ın Efeler, Kasır, Sultanhisar ve Yenipazar, Kütahya’nın Domaniç ilçeleri, Sivas’ın Hafik havzalarının beraberinde Karabük’ün Eskipazar ilçesi dahil edildi.

Kararın arkası sıra kent genelinde bir nice maraba, âlem gün çiçeği üretimi desteklerinden müstefit olmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne müracaatta bulundu.

Program kapsamında çiftçilere ilkin zürriyet oluşmak üzere türlü destekler verildi, sonunda ekim alanı 350 dekardan 3 bin dekara çıktı.

Geçen sene 105 titrem muhit günâşık üretiminin yapıldığı kentte, bu yıl tutma modeli yardımıyla 900 titrem ürün alındı.

“Çocuk destekleri sürecek”

İl Tarım ve Orman Müdürü Alçak Ayvalık, AA muhabirine, Karabük’ün Türkiye Tarım Havzaları Istihsal ve Sübvansiyon Modeli kapsamına alınmasının peşi sıra sakil kâm olduğunu, çiftçilere yavru desteğinde bulunduklarını söyledi.

Kent genelinde 3 bin dekar alanda üretimin yapıldığını belirten Ayvalık, “Gayet artağan aynı sene geçirdik. Genelde dekar başına 300 kilogram kitap elde ettik. Bu üstelik 3 bin dekar alanda 900 titrem eser demektir.” diye konuştu.

Ayvalık, gelecek yıllarda üretimi henüz üstelik artıracaklarını, yavru desteklerinin süreceğini kaydetti.

Share: