Kanada’nın tıpkı eyaletinde içeceklere “şeker vergisi” konuldu

Kanada’nın Newfoundland-Labrador eyaletinde başlatılan tıpkı uygulama ile ülkede ilk kez içimli içeceklere bugünden itibaren “şeker vergisi” konuldu.

Eyalet hükümetinin “İçeceğinizi Ayrımsız Daha Düşünün” sloganı ile başlattığı uygulamayla erke içecekleri, buzlu çaylar ve teneke kutularda satılanlar da karışma leziz içeceklerin tamamına litre başına arttırma 20 sent (2,8 TL) satış vergisi eklendi.

Newfoundland-Labrador Eyaleti Maliye Bakanı Siobhan Coady, uygulamanın amacının insanları henüz mıhlı içecek seçimleri yapmaya özendirmek olduğunu söyledi.

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin baş döndürücü tüketiminin Çeşit 2 şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına ve diş sağlığının bozulmasına öğün açabileceğini kaydeden Coady, uygulamanın Acun Afiyet Örgütünün tavsiyeleri, Kanada Dosdoğru Tagaddi Stratejisi ve Kanada Besin Rehberi ile uyumlu olduğunu belirtti.

Çikolatalı süt ve akman ürün suları, şekerle tatlandırılmış meşrubat vergisinden affedilmiş tutulurken, bu kararın okullardaki beslenme programları zımnında alındığı bildirildi.

Eyalet hükümeti aplikasyon ile elde edeceği almanak 9 milyon Kanada Doları (yaklaşık 125 milyon TL) alacak gelirini, fiziki etkinlik programları, veladet öncesi çağa tagaddi girişimleri ve okul gıda programlarına aktaracak.

Öte yandan, Alberta Üniversitesinden tıpkısı ekip veri insanının gerçekleştirdiği araştırmada, Kanada genelinde içimli içecek ve yiyeceklerin illet olduğu afiyet sorunlarının büyüklük ekonomisine almanak 5 milyar Kanada Doları dara getirdiği sonucuna ulaşıldı.

Canadian Journal of Public Health dergisinde yayımlanan araştırmada, bu sorunların başını şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıkların çektiğine bel edildi.

Share: