Kahramanmaraş’taki arkeolojik kazılarda eş iskeleti bulundu

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü’nde yürütülen kazı çalışmalarında 7 bin 600 sene öncesine ilgili olduğu değerlendirilen kadın iskeleti bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında, 5 üniversitede görevli arkeolog ve olgun insanlarından oluşan 15 şahsiyet ekiple yürütülen kazı çalışmaları bitmeme ediyor.

Geç neolitik dönemde en açık kurgan yerleşimlerinden biri adına değerlendirilen Domuztepe’deki mezarda hocker (bacakları karına makul batık, ayrımsız yana yatırılmış) pozisyonunda kuru bulundu.

İskelet, kazı ekibindeki veri insanları yoluyla incelemeye makbuz.

“Böylesi ayrımsız mezarla karşılaşmamıştık”

Doç. Dr. Uğurlu, AA muhabirine, mücahede yapılan alanın günümüzden 9 bin yıl öncesine tarihlendirilen Taş çağının son evresini kumar fail höyük yerleşimi olduğunu söyledi.

Bu yılki icraat kapsamında kâin karı iskeletinin çokça dikkat gururlu olduğunu ve kendilerini çok heyecanlandırdığını anlatan Tekin, şunları kaydetti:

“Saptamış olduğumuz bu kadit, kâhil olduğunu oranlama ettiğimiz benzeri bireye ilgilendiren. Geç neolitik döneme dayalı ayrımsız çukur olması bakımından bizim için önemli zira tığ 2014 yılından bu yana kazdığımız tek alanda böylesi benzeri mezarla karşılaşmamıştık. Süssüz benzeri yerey define şeklinde karşınıza çıkıyor. Şu temel kadar henüz bir kazı bilimsel benzeri bulgu yanı sıra namevcut. Arkeolojide hocker dediğimiz tarzda gömülmüş. Yön olarak baktığımızda kuzeydoğu-güneybatı istikametinde görülüyor amma esasen ölmüş defnetme ile ilişik bizim için akıbet basamak değerli olan tıpkı başka bulgu bile yanı sıra küçükbaş hayvanlara ilgilendiren kemiklerin olmasıdır. Bu üstelik ölmüş yemeğinin varlığına işaret etmekte; yani ölümünden sonradan geride kalanların bir geberik yemeği düzenlediğini ve arta artan kemikleri eğlenceli benzeri şekilde mezarın içerisine bıraktığını gösteriyor kim bu dahi sonraları hele Anadolu ve Yakın Şark’dahi dokuz canlı haddinden fazla yerde gördüğümüz geleneğin er örneklerinden birisi adına karşımıza çıkıyor.”

Uğurlu, arkeolojik bulgulardan yola çıkıldığında iskeletin günümüzden 7500-7600 sene öncesine ilgilendiren olduğunun değerlendirildiğine belen ederek, “Tabii kim karbon 14 sonuçları daha elimizde değil ama arkeolojik bulgulardan yola çıktığımızda günümüzden 7500-7600 yıl öncesinden saraka ediyoruz. Milattan geçmiş 5600-5500 yıllarına indirgediğini söyleyebiliriz.” dedi.

Doç. Dr. Uğurlu, Hacettepe Üniversitesi Insan Bilimi Bölümü laboratuvarında antika DNA testlerinin yapılmasının peşi sıra henüz değişik bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.

Üst antrparantez çok ayrımlı ve özelliklere topluluk yerleşimlerden oluşan höyükte esasta kesim amacıyla tipik denilecek bire bir iskan planlaması ve anlayışının bahis konusu olduğunu tabir eden Tekin, ortaya çıkarılan mimarlık yapıların söz konusu coğrafyada atom çekirdeği eş yapısının rahat olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Tekin, Domuztepe’deki kazıların elden Türkiye için değil, Yakın Şark arkeolojisi üzere da makro bilgi kaynağı olacağını kaydetti.



Share: