Kahramanmaraşlı dağcılar, doğa yürüyüşü sırasında mağara keşfetti

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde ayrımsız grup dağcı, natür yürüyüşü sırasında süresince sarkıt, dikit ve sütunların düz aldığı mağara keşfetti.

Kırsal Tekir Mahallesi Koyunoluk Dağı’na his tırmanışı gerçekleştiren Kahramanmaraş Natür Sporları Topluluğu (KADOS) üyesi bire bir kol alpinist, Ardıç Suyu Yaylası mevkisinde mağara olduğunu ayırt etti.

Mağaraya giren ve yaklaşık 400 metre ilerleyebilen kol, ehliyetli ekipmanları olmadığı üzere dönerek durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile paylaştı.

Tabiat Varlıkları Şube Müdürü Cuma Namazı Bilgehan başkanlığında bilirkişi tıpkısı takım, mağaraya girerek incelemelerde bulundu.

Tabiat yürüyüşü sırasında mağarayı bulan KADOS sözcüsü Emrah Mercan, AA muhabirine, bölgedeki gezilebilir alanları araştırırken bu mağarayı bulduklarını söyledi.

Mağaradaki damla taş, dikit ve sütunların dikkati cazip olduğunu dile getiren Mercan, “Çokça fazla bilgimiz olmadığı için Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinden yardım istedik. Onları üstelik çağırma ederek burada gene incelemelerde bulunduk. Kahramanmaraş’ın tanıtımı amacıyla elan mebzul bir noktaya taşınması açısından yardımlarını temenni ettik.” diyerek konuştu.

Bölge çokça sayıda mağaraya karı sahipliği yapıyor

Kahramanmaraş’taki Direkli Mağarası’nın Hafriyat Başkanı ve Ankara Hacı Küçümseme Iye Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Mars Gaye, AA muhabirine, kentin kuzeyi ve kuzeybatısının dağlık bire bir yapıya erbap olması zımnında çok sayıda mağara ve kaya altı sığınağa ocak sahipliği yaptığını söyledi.

Kentte gerçekleştirdikleri yüzey araştırmalarında haddinden fazla sayıda kazı bilimsel ve tabii değere sahip mağaralar tespit ettiklerini anlatan Maksat, mağara varlığının Kahramanmaraş’taki turistik faaliyetlerin gelişimini fazlalık etkileyeceğini düşündüğünü kaydetti.

“Bu mağaraların turizme kazandırılması gibi”

Misyon, yaptıkları yüzey araştırmalarında Tekir Mahallesi’nin önemine meni ederek, şöyle konuştu:

“Hele Arkıt Çayı’nın kaynağının bulunduğu yerden başlayarak gerçekleştirilen araştırmalarda derin ve uzun nev mağaraların varlığı tayin edilmiştir. Bu mağaraların 100 yahut 120 milyon yıllık tıpkısı geçmişe erbap olduğunu söylemek mümkündür. Çokça sayıda tektonik faaliyetlerin sonucunda bu mağaraların balaban aynı kısmı kimi zaman birbirine angaje evet dahi birbiriyle olan bağlantıları kesilmiştir. bahis konusu mağaraların geçmişinin bu büyüklüğünde eskiye ait olduğunu, içlerinde tayin edilen sarkıt ve dikitlerin tekebbür ve uzunluğunun çok oluşundan fehmetmek mümkündür. Hatta gâh sarkıt ve dikitlerin zaman içre birbiriyle birleştiği bile görülmüştür. Bu mağaraların turizme kazandırılması cins ancak özel tenvir yöntemleri ve istekli mağaracılık faaliyetleriyle planlarının evet dahi bir çeşit haritalama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.”

Türkiye arkeolojisinde iki elin parmaklarından az sayıda mağara kazısı gerçekleştirildiğini tamlayan Amaç, bunlardan 3’ünün Kahramanmaraş’ta yapıldığını hatırlattı.

Mağara kazılarının sayısının görmüş geçirmiş ekiplerce artırılması gerektiğini vurgulayan Garaz, bu durumun yerel ve ecnebi turizm elçileri yardımıyla arsıulusal turizme ulama sağlayacağını dile getirdi.

Share: