‘James Webb’ ile milyonlarca galaksi keşfi

Evrenin önce zamanlarında, zarfında bulunduğumuz Samanyolu’na eş disk şeklindeki galaksilerin sayısının adisyon edilenden 10 mezuniyet aşkın olduğu ortaya bundan sonra.

Haber insanları bunu, James Webb Teleskobu’nun gönderdiği ilk görüntülerden birini analiz ederek tespit etti.

Araştırmanın yazarlarından Prof. Christopher Conselice, NASA’nın göreve kullanılmamış başlayan bu teleskobunun “evrenin gençliğini görüntüleyebildiğini” söylüyor.

BBC’ye konuşan Manchester Üniverstesi’nden Prof. Conselice, yıpranmamış verilerin bu yapıların kuşkusuz olrtaya çıktığına dair anlayışımızı güçlendirebileceğini aktarıyor:

“Gökyolu bire bir disk galaksisi. 2,5 milyon çırağ yılı uzaklıktaki genişlik mümasil komşumuz olan Andromeda dahi anca. “Evrendeki galaksilerin dörtte üçü disk şeklinde. Bunların evrenin daha sonraki dönemlerinde ortaya çıktığını sanıyorduk fakat ilk dönemlerinde de bugüne kadarki tahminlerin 10 merhametsiz büyüklüğünde disk galaksisi olduğunu gördük.”

James Webb Teleskobu, 6,5 metre genişliğindeki altın aynası ve ruhlu sensörleriyle geçmiş teleskoplardan çok elan uzağı, 13,2 bilyon çerağ yılı uzaklıktan gelen ışıkları belirleme edebiliyor.

Işıkların Acun’evet ulaşması 13,2 milyar çırağ yılı sürmesi, 13,8 milyar yaşında olduğu düşünülen evrenin oluşumundan 600 milyon yıl sonraki halini görmemiz anlamına geliyor.

Prof. Conselice “Hubble’ın göremediği şeyleri görebileceğimizi biliyorduk. Fakat gördüklerimiz, bugüne kadar bildiklerimizi bile değiştirdi” diyor:

“Bu, Galileo’nun teleskobundan bu yana genişlik balaban rasıt olabilir”

James Webb teleskobu KÖLE, Avrupa ve Kanada gök ajanslarının ortak çabasıyla geliştirildi.
Teleskop ekibinin liderliği ise ESIR’nin uzay ajansı NASA’dahi.

O teleskoptan kullanılmamış sezinleme: Gezegende akarsu tayin etti

 

Asuman cismi Jamess Webb gök teleskopuna çarptı

 

Çin’den uzaya dev müşahit

 

James Webb Feza Teleskobu’ndan geçmiş görüntü geldi

 

James Webb Feza Teleskobu Jüpiter’i görüntüledi

 

Share: