İzmit Körfezi göçmen kuşlara aile sahipliği yapıyor

Kocaeli’nin koskocaman doğal zenginliklerinden İzmit Körfezi Sulak Alanı, son dönemde sayıları küsurat muhacir kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Su ve ağız kuşu türlerinin barhana yolu üzerindeki muhteşem duraklardan olan İzmit Körfezi, göçmen kuşların beslenme ve barınma ihtiyaçları açısından ehemmiyet taşıyor.

Ekolojik zenginliği ile dikkati çeken alan, ev sahipliği yaptığı 171 kuş türüyle çandır hayatı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin dahi gözde rotaları ortada kayran alıyor.

Türler ortada doğada nesli tükenme riski çokça yüksek olan ve global ölçekte esirgeme altındaki kuşlar bile bulunuyor.

Uluslararası yaka sistemlerinin entegre yönetimi üzere özel önem haiz duraklardan biri olan İzmit Körfezi Sulak Alanı, arsıulusal kafile zinciri üzerindeki alanlardan biri olmasıyla muhacir türlerin tenasül, tagaddi ve barınma ihtiyaçlarını gidererek yaşamını sürdürmesi açısından ehemmiyet taşıyor.

Kuş türlerinin yarısından ilavesi muhacir kuşlar

Sulak alan, Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi’nde “korunması lazım nev listesi”nde düzlük alan ve nesli hınç altında olan dikkuyruk (oxyura leucocephala) ve süfli karabatak (phalacrocorax pygmeus) amacıyla üreme sonrası balaban konaklama ve tagaddi yeri.

Sulak alanda rastlanılan kuş türlerinin yarısından fazlasını göçmen kuşlar oluştururken, tatlı ve tuzlu suyun karıştığı lep ve adacıklarda yüzlerce badi bulunuyor.

Kış ortası su kuşu sayımları kapsamında, göç dönemlerinde alanda nazil, üreyen, barınan kuş türlerinin sayımı de yapılıyor. Antrparantez beğeni turizmi etkinlikleri kapsamında öğrenciler alana getirilerek kuş gözlemi gerçekleştiriliyor.

25 ayrımlı türden 4 bin 578 kuş sayıldı

İzmit Körfezi Sulak Alanı, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca mahalli öneme haiz sulak kayran namına tescil edildi ve koruma bölgeleri onaylandı.

Natür Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Idarehane Müdürlüğünce yapılan kış ortası akarsu kuşu sayımında, sahada toplam 25 değişik türden 4 bin 578 kuş tespiti yapıldı, farklı mevsimlerde bu çeşit sayılarında çoğalma gözlemlendi.

Sahaya bu sene içerisinde, kuşların erinçsiz edilmemesi için 2,5 kilometre uzunluğunda lif barı yapılarak, kuşların kıyıda üreme, tahaffuz ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanıyor.

“Nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini bu sulak alanda gözlemliyoruz”

Kuş gözlemcisi Muhammet Nalkıran, AA muhabirine, sulak alanın arsıulusal kafile yollarında bulunduğunu belirterek, bu anlamda çokça sayıda kuş türünü gözlemleyebildiklerini söyledi.

Dünyada ahenktar yerine kuş türlerinin sayımının yapıldığını anlatan Nalkıran, “Özellikle göçmen kuşlar arasında nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini bu sulak alanda gözlemliyoruz. Dikkuyruk ve elmabaş patka kabilinden nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerini burada görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Nalkıran, bölgedeki kuş türlerinin korunması üzere önlemler alındığını belirterek, bölgenin 171 kuş türüyle aşılanmamış hayatı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin flaş rotaları arasında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kuş gözlemcisi ve natür fotoğrafçısı Fatih Yılmayan üstelik kısaca 11 yıldır fotoğrafa ilgisinin olduğunu, İzmit Körfezi Sulak Alanı’ndaki kuş türlerini zaman zaman gözlemlediğini söyledi.

Bölgenin, en cazibeli özelliklerinden birisinin şehir merkezine yakınlığı olduğunu anlatan Yılmayan, “Alandaki tabelalarda kuşlar hakkında bilgiler mevcut olduğu amacıyla orada yargılama gördüğünüz bire bir kuş hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Burada mevcut bazen canlıların nesli toptan ölçekte kızdırma altında. Sulak alanlarımızdaki kültürel ve biyolojik zenginliğimizin farkında olup hassas davranmalı ve sahip çıkmalıyız.” şeklinde konuştu.

Share: