İzmirli Kadınlardan Hükümete ‘Deprem’ Protestosu

KERİM EREK

İzmir Eş Platformu üyeleri, Eğlek Meydanı’nda tıpkısı araya gelerek sarsıntı sonrası kontrol istirdat çalışmaları ile arkalama faaliyetlerinde güçlükle kalınması ve OHAL car edilmesi dolayısıyla hükümeti ihtarname etti. Ortam, “Çabucak OHAL’in kaldırılması ve seferberlik zar edilmesi, depremzedelere insancasına koşulların sağlanması, esenlik hakkına erişimin hızlı hızlı gerçekleştirilmesi, ana ihtiyaçların sağlanması, halk dayanışmasının engellenmemesi, hareket bölgesinde kadınların güvenliğinin sağlanması, genişlik ücra noktalara kadar cıvıl cıvıl tuvalet ve konteynerler konması ve benzeri kısmının takkadak kadınlar için ayrılması, emniyetli kentler ile dirim hakkımızın gözetilmesi, bu felaketten sorumlu olan mecmu yetkililerden hesap sorulması için  savaşım edecek ve dayanışmamızı büyüteceğiz” açıklamasını yaptı.

Eğlek Meydanı’nda toplanan İzmir Karı Platformu üyeleri, “Yer Sarsıntısı bölgesindeki kadınlar bekâr değildir” pankartı açarken, “Enkazı dayanışma kaldıracak”, “Yaşasın kadın dayanışmamız” dövizleri taşıdı. Kadınlar, “OHAL değil tesanüt yaşatır”, “AKP elini kadınlardan çek”, “Din elini çocuklardan çek”, “Yaşa kadın dayanışması” sloganları attı.

“HEM ÖFKELİ HEMDE ENDİŞELİYİZ”

Kucak hesabına açıklamayı Didar Gül okudu. Gül, şunları söyledi:

“İmar afları ile anamal-kerem gelişim birliğinin binlerce insanın katili olduğu yoğun bir levha ile cebin karşıyayız. Yüz binlerce insanın göçük altında kurtarılmayı beklediği saatler-günler boyunca ‘Oran nerede’ sorusunu soran insanlar, devrimcilerin, kadınların, gençlerin yani halkın kendi dayanışması ile bu felaketi aşmaya çalıştı. Ululuk bulunmayan muydu? Mehabet vardı. Devlet, ‘yarım saat içerisinde AFAD’ı gönderiyoruz’ diye ortadan kaybolan, insanları ölüme metrukiyet fail pratiğiyle vardı. Izzet, sarsıntı bölgesinde OHAL ilan ederek vardı. Henüz iki çağ geçmiş yardımları toplayan Hasankoca Cemevi’ne kayyum atandı ve toplanan yardımlara ahali konuldu. Dayanışma ile götürmeye çalıştığımız müzaheret kamyonlarının önüne AFAD pankartı talik etmek için beklerken vardı fehamet. Binlerce gönüllünün, STK’nın, belediyelerin, siyasal partilerin, eş örgütlerinin dayanışması ile yaralar sarılmaya çalıştığımız tıpkı süreçten geçiyoruz. Hem öfkeli hem da endişeliyiz.

“OHAL’İ KALDIRIN SEFERBERLİK İLAN EDİN”

Kerem aracılığıyla kentlerin sermayeye nasıl peşkeş çekildiğini haddinden fazla çığlık ayrımsız levha ile tıpkı yol daha görmüş olduk. Yıllardır hepimizden topladıkları deprem vergilerine hangi olduğunu bir misil elan soruyoruz. Edepsizce vergilerle posta yaptıklarını dile getiren çap yetkililerine tıpkı kere elan kağıt üzere dağılan o yolları gösteriyoruz. Çabucak OHAL’in kaldırılması ve seferberlik zar edilmesi, depremzedelere insancasına koşulların sağlanması, afiyet hakkına erişimin hızla gerçekleştirilmesi, esas ihtiyaçların sağlanması, halk dayanışmasının engellenmemesi, yer sarsıntısı bölgesinde kadınların güvenliğinin sağlanması, en ücra noktalara kadar devingen  tuvalet ve konteynerler konması ve bire bir kısmının  takkadak kadınlar için ayrılması, güvenli kentler ile yaşam hakkımızın gözetilmesi, bu felaketten mesul olan mecmu yetkililerden adisyon sorulması amacıyla  savaş edecek ve dayanışmamızı büyüteceğiz.”

Share: