İzmir’de bire bir hastanın tümörlü dalağı rahimden girilerek mecbur yöntemle çıkarıldı

İzmir’de tıpkısı hastanın tümörlü dalağı, sadık yöntemle yapılan ameliyatla rahimden girilerek alındı.

Karşıyaka ilçesinde işlek 44 yaşındaki Safiye İşlek’e ağrıları zımnında başvurduğu sağlık kurumunda yaradılış yumağı tümörü teşhisi kondu.

Engelsiz ameliyatın riskli olması nedeniyle operasyondan mümteni ancak nezif riski ateş parçası İşlek, özel benzeri hastanede görevli Umumi Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ogün Erşen’e başvurdu.

Tetkikler sonucu kısaca 20 santimetre çapındaki dalağın süresince 10 santimetrelik bölümde ur oluştuğunu belirleyen Erşen, dalağı rahimden girilerek merbut yöntemle idrak etmek için ameliyat kararı aldı.

Umumi duyum yitimi altında gerçekleşen 45 dakikalık ameliyatla İşlek’in dalağı çıkarıldı.

“El bombası taşıyormuş gibi”

Doç. Dr. Erşen, AA muhabirine, İşlek’in dalağında oluşan kitlenin yıllar içinde engelleme edilmediği amacıyla büyüdüğünü ve kanamaya neden olma riski bulunduğunu söyledi.

Dalakta oluşan kanamalara müdahalenin el ve riskli olduğunu tamlayan Erşen, “Soy yumağı tümörleri hastaların karnında umum bombası taşıyormuş kabil bir risk oluşturur. Hastamıza elan ilk örtüsüz operasyon önerilmiş. Açık ameliyatta kaburganın altından kabaca tıpkı kesi yapılıyor. Hastanın konforu okkalı manada etkileniyor.” dedi.

Kitlenin ilişkin yöntemle alınmasına hastanın ikna olduğunu, Türkiye’üstelik nadir mergup tıpkısı yöntemi uyguladıklarını anlatan Erşen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rahimden girerek kabaca kitleyi ameliyatla alışılagelen doğum üzere çıkardık. Pestil, umumi anestezi altında olduğu için alışılagelen doğumdaki kabilinden kasılma manevraları ve veca duyulmuyor. Rahimden geçerken bu kitlenin gelişigüzel kirlenmeye ya da kansere neden olmaması amacıyla hususi benzeri cihaz kullanarak kitleyi onun içine sararak o şekilde çıkardık. Son namına açtığımız rahim ağzını belirsiz dikişlerle diktik. Kitlemiz 10 santimetre uykuluk üstelik toplam 20 santim boyutundaydı. Ameliyatın arkası sıra bire bir çağ süresince ayağa kalkıp yürüdü, tıpkı zaman sonraları ise taburcu edildi.”

“Eskisi kadar gayet sağlıklıyım”

Safiye İşlek ise sağlığına kavuştuğu amacıyla bahtiyar olduğunu dile getirdi.

Degaje ameliyat olmaktan bütün korktuğunu belirten İşlek, “Dalağımdaki kitleden muhit daim bir kanama riskim vardı. Beklenen travmalara cebin kendimi korumam gerekiyordu. 2 yıldır buna çokça dikkat ediyordum. Böylelikle kurtuldum. Çocuklarımın ve benim üzerimden çok şişman tıpkı angarya kalktı. Vücudumda faaliyetler izi da namevcut. Kısa sürede kendimi topladım. Eskisi kabil gayet sağlıklıyım. Doktoruma teşekkür ederim.” diyerek konuştu.



Share: