‘İstiklal Yolu’nun kahramanlarını anlatan dokümanter gösterime giriyor

‘İstiklal Yolu’nun kahramanlarını anlatan dokümanter gösterime giriyor

Kağnılarla taşınan mühimmatlarla sunulan İstiklal mücadelesi, bu belgeselle gelecek nesillere aktarılacak

KASTAMONU – Halas Savaşı Dönemi’nde Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden alınan mühimmatların kağnılarla Ankara’ya taşındığı İstiklal Yolu’ndaki hikayeleri dönüş yüzüne çıkartan “Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi” belgesel filminin civar gösterimi yapıldı.

Kurtuluş Savaşı döneminde, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya uzanan İstiklal Yolu’ndaki kahramanlıkları ve hikayeleri anlatan “Umudun Yolu-Kağnı Kamyonu Yendi” belgesel filmi gösterime giriyor. Yapımcılığını Edip ve Çekimci Yiğit Armutlu’nun, yönetmenliğini Nazım Doğan ve Sinan Çevik’in üstlendiği dokümanter filmi, Kurtuluş Savaşı’nın 1919 ve 1920 yıllarına ilgili makro kesitleri, 1921’in rüya hikayeleri seyirci ile buluşturacak. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden Ankara’ya kağnılarla mühimmat taşınan İstiklal Yolu’ndaki, Küçük Asya kadının 100 almanak umuda maya olan destanı, kahramanlık ve kahramanlıklar çekilen dokümanter ile gelecek nesillere dahi aktarılması sağlanacak.

2 yıllık bire bir araştırı çalışmasının ürünü olan belgeselin, Kastamonu Umum Eğitim Merkezi’nde yöre gösterimi yapıldı. Belgeselin Boşluk ayının sonunda yekpare sinemalarda gösterime gireceği belirtildi.

“Bölgesel, Kastamonu halkı ile tamam Türkiye’nin mücadelesini yansıtıyor”

Filmin yöre gösteriminde konuşan Kastamonu Sanayici ve İş Adamları Derneği ve KASİAD Vakfı Umumi Başkanı Ayhan Arslan, koskocaman bir projeye bindi verdikleri üzere bahtiyar olduklarını anlatım ederek, “Bu belgesel, ülkemizin kurtuluşu için gösterilen fedakarlık ile vatan aşkının aynı eseridir. Dokümanter, ilimiz halkı ve tekmil Türkiye’nin mücadelesini yansıtıyor. Bugün bu topraklarda yaşıyorsak önceki zamanlarda yaşananları ortada olmaksızın Cumhuriyet’i çözemeyiz” dedi.

“10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin da inşallah belgeseli olur”

Kastamonu’nun Milli Savaş’deki rolünün çok şişman olduğun özen çekici Kastamonu Şehremini Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ise, “Gittiğim yerlerde ‘Kastamonu denilince aklına hangi geliyor’ diyorlar. Kastamonu denilince, aklıma Rum’nun bütünü geliyor. Çünkü Kastamonu öyle bir kayran ki hem birçok medeniyete beşiklik etmiş hem bile Cumhuriyet Altını Dönemi’nde Milli Savaşım’nin olmazsa olmazı. Onun amacıyla Kastamonu çokça ayrıcalı aynı vadi. Kastamonu olmasaydı Milli Uğraş ihtimal üstelik bu kadar başarılı olamazdı. Bu milletin azim ve kararı ebetteki geleceğini belirleyecektir. Birkaç gün bilahare kutlayacağımız 10 Çatlak İlk Eş Mitinginin da inşallah belgeseli olur. Bunun da ilk adımlarını Türk Dünyası Günleri üzere davetiye vermeye gittiğimde Sayın Bakan’ımız Yoğunluk Yanık’a ilettik. Geçtiğimiz günlerde da benzeri araya geldik, ayın 8’inde başlayacağımız 3 günce ayrımsız programın içinde Sayın Bakan’ımız üstelik olacak. Onun amacıyla Kastamonu çokça şanlı bir düz. Herhangi Bir adımında kahramanların bulunduğu tıpkı il. Kastamonu ongun ki var, Kastamonu Küçük Asya’nun mayası ve Türk kültürünün hep özeliklerini Kastamonu’üstelik görebilir ve yaşayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

“İstiklal Yolu, Milli Uğraş’nin kazanılmasında hayati bire bir önem taşımıştır”

Kurtuluş Savaşı’nın 81 memleket ve talih dışındaki vatandaşların katkıları ve fedakarlıklarıyla kazanıldığını belirten Ilbay Avni Şarap de, “Bazı illerimiz var ki beribenzer da bu konuda destani mücadelesiyle henüz öne çıkmıştır, bunlarda biri dahi Kastamonu’dur. Ben belgeseli izlerken Kastamonuluları kıskandım. Bireylerin kendisinden sonraları gelecek nesillere bırakacak yer domuzuna miraslardan bire bir tanesi bu süreçte verdiği fedakarlıklar olmalı. İstiklal Yolu, Milli Savaş’nin kazanılmasında hayati bir önem taşımıştır. Bu konuda zımni üretilmesini dahi son rütbe akıllıcasına buluyorum. Gelecek nesillere bu kabil vesika ve dokümanları aktarmamız lazım. İnebolu’dahi o günkü şartlardaki coğrafi zorlukları belgeselde gördük. 0 rakımdan bin 400 rakımlara kışın metin şartlarında çıkıp cephanenin alnaç hattına o günkü şartlarda ulaştırılması destansı tıpkısı mücadeleyi gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Herkesin bize verdiği destekle bu belgeseli çekebildik”

Araştırman Yazar ve Kameraman Yiğit Armutlu ise kahraman kadınların hikayesini yapmış olmaktan muhit mutluluk duyduğunu belirterek, “Herkesin bize verdiği destekler ile bu filmi çekebildik. O yüzden önceki Şerife Bacı ve daha sonra de hep Kastamonulular olarak kendinizi alkışlamanızı istiyorum. Bu filmi çekmece nedenim, babamın batkı ettiği dönemde liseyi Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı’nın bursuyla okudum. Bu ülkeye benim borcum vardı. Bu benim borcumun bir numara taksiti. Sizler birlikte devlete borçlanın ve bu topraklarda yetişip bu borcunuzu ödeyin. Ensiz dışı ve ensiz içindeki insanlar nerede olursa olsun bütün dünyada ülkeler gelişimlerini genişlik pir şekilde sürdürebilmek için öğrencilerini arz bol şekilde semirtmek için destek veriyor, bizim ülkemiz dahi bunu gereğince yapıyor” diyerek konuştu.

Share: