İSTANBUL-ICRA VEKILI GELGEL İLK EVİM-İLK İŞYERİM IÇTIMAI BASAMAK PROJESİNİN DETAYLARINI ANLATTI

Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Gelgel, mazi açıklayan Cumhuriyet Altını tarihinin sunu iri içtimai göz projesiyle ilişik, “Milletimizi en haddinden fazla sevindiren madde, kullanılmamış yuvalarımızın normal fiyat üzerinden yaptığımız yüzdelik 40 iskonto oldu. İlk etabın yatırım maliyeti 422 milyar teklik. Bu bedelin yüzde 40’ını Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, devletimizin sübvansiyonuyla karşılıyoruz. Gençlerimiz bu projeyle ilk kez hususi aynı konut hakkına eş olacaklar. Eylül 1992 tarihinden sonraları doğan dinç kardeşlerimiz onlara ayrılan kontenjan üzerinden müracaat edebilecekler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Cumhuriyet tarihinin yeryüzü balaban içtimai basamak projesinin detaylarını açıklamıştı. Başvuruları zaman başlayan ve ilk teşrin kocaoğlan sonuna büyüklüğünde sürecek proje kapsamında Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Meram Gelgel İlk Evim-İlk İşyerim ismi verilen içtimai bölük hamlesine ilişkin nikbet edilenleri anlattı. Beşiktaş’taki bire bir otelde düzenlenen toplantıda TOKİ Başkanı Ömer Keder dahi düz aldı. Nazır Kurum, zaman başvurusu başlayan projenin 12.45 itibariyle 225 bin müracaat aldığını belirtti.  Icra Vekili Çalım, projeyle konut ve icar fiyatlarında bile düşüş yaşanabileceğini vurguladı.

EMEKLİ VE GENÇLERE 50’ŞER BİN BÖLÜK

81 ilde, 600 ilçede projelerin yapıldığını belirten Nazır Gelgel, “Ayırmış olduğumuz kontenjanlarla birlikte, fazlalık ayrımcılık yerine anlatım ettiğimiz kontenjan sıralamamız şöyle. Martir ve gazi ailelerimiz amacıyla 12 bin 500 göz ayırıyoruz. Sakat kardeşlerimize yeniden bir şekilde 12 bin 500 basamak ayırıyoruz. Emeklilerimize ve gençlerimize dahi 50’şer bin göz kontenjanı bu proje kapsamında sunuyoruz” dedi.

GENÇLERİMİZ İLK YOL HUSUSI GÖZ HAKKINA SAHİP OLACAKLARBakan Alım, “Gençlerimiz bu projeyle ilk kez özel bire bir basamak hakkına cemaat olacaklar. Ilkgüz 1992 tarihinden sonraları doğan tüvana kardeşlerimiz onlara ayrılan kontenjan üzerinden başvurma edebilecekler. Referans üzere 18 yaşı kıstasımız var. Içtimai göz projesinden faydalanacak vatandaşlarımızın başvurularını illerde yer birkaç aynı yıl tevakkuf etmesi veya o ilin nüfusuna mukayyet olması gerekiyor. Herhangi Bir haneden hoppadak ayrımsız başvuru hakkı olabilecek. Vatandaşlarımızın eşinin ve çocuklarının üzerinde konuta başvuracaklarsa göz, aksiyon yerine başvuracaklarsa hareket yeri, arsaya başvuracaklarsa arsasının ve konutunun bulunmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

2 ARTI 1 OCAK 2 BİN 800,  3 ARTI 1 FAMILYA 3 BİN 187 LİRABakan Kurum, “Milletimizi sunu çok sevindiren şey, eskimemiş yuvalarımızın doğal fiyat üzerinden yaptığımız yüzdelik 40 iskonto oldu. 81 ilimizde, 609 ilçemizde yapacağımız içtimai bölük projelerimizde vatandaşlarımız, toplamda 608 bin liralık fiyata erbap 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 kamer vadeyle bu konuta erbap olacaklar. Bütün 850 bin teklik fiyatla 3 pozitif 1 konutlarımızın ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 vadeyle erişebilecekler. Daha önceki 14 bin ve 16 bin adına açıklanmıştı. Yapılan vazifeli maaş artışları vesilesiyle dahi bu oranları artırdık. İstanbul’de merhale geliri 18 bin liranın, ayrıksı illerde 16 bin liranın altında olan herhangi bir vatandaşımıza müracaat kapımız kemiksiz” dedi. Nazır Gurur, taksitlerin sözleşmeden bilahare başlayacağını ve toplanmış daire bedelinin yüzde 10’unun peşinat namına verileceğini söyledi. Konutların 50 binini İstanbul’bile, 18 binini Ankara’dahi, 12 bin 500’ünü İzmir’dahi, 10 binini Gaziantep’te, 8 bin 650’sini Bursa’birlikte, 7 bin 500’ünü Konya’da, 4 bin 500’ünü Kayseri’üstelik yapılıyor.

SOSYAL KONUT SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI 10 MİLYONA ULAŞACAKBakan Gelgel, “20 yılda 1 milyon 170 bine ulaştırdığımız basamak sayısını inşallah bu projelerle alay malay 2028 yılına geldiğimizde 2 milyon rakamına çıkartmış olacağız. Toplamda toplumsal hane sahibi vatandaşlarımızın sayısı birlikte tahminî 10 milyona kazanmış olacak” dedi.

2 YIL İÇİNDE ARSALARA İNŞAATLARINI YAPABİLECEKLERAlt yapıları ve imarı evet arsalar de sunulduğunu belirten Vekil Gurur, “Toplanmış 60 milyon metrekarelik alanda planlarını hazırladığımız 100 bin konutluk arsamız amade. Faizsiz şekilde arsalarımızı sunuyoruz. İki soy arsamız var. İlki 350 ila 500 metrekare büyüklükte arsalar olacak. Bunlar hür konutların yapılacağı arsalar. Konut büyüklükleri birlikte 105-150 metrekare beyninde değişen konutları yapabilecekler. Fiyatlarımız 192 bin 500 liradan başlıyor. Bin 604 liradan başlayan taksitler 10 sene mehil ile faizsiz tıpkısı şekilde ödeyeceği yöntemle vatandaşlarımız arsasını alabilecekler. Sözleşmeye müteakip 2 sene içerisinde arsalarda inşaatlarını yapabilecekler. Ustalık destek vereceğiz, proje desteği vereceğiz” diye niteleyerek konuştu. Vekil Gelgel, paydaşlı parsel üzere dahi maaş 937 liradan başlayan taksitlerin olacağını belirtti.

28 İLDE 10 BİN YENİ İŞ YERİBakan Çekicilik, “Esnafımızai sanayicimize, gençlerimize bakir hisse senedi yerlerimizi sunacağız ve 10 bin sayı aksiyon yerimizi önceki etapta Ankara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya büyüklüğünde 28 ilimizde bu projemiz 50 ila 200 metrekare kadar 10 bin yeni aksiyon yapmış, vatandaşlarımıza kazandırmış olacağız. 350 bin liradan başlayacan fiyatlarla 2 bin 633 liralık taksit taksit, 120 kamer vadeyle sanayicimize, tendürüst girişimcilerimize bu projemizi sunmuş olacağız” dedi.

BASAMAK VE KİRA FİYATLARI DAHI ETKİLENECEK

Nazır Hava, “Yuvalarımızın hisse senedi yerlerimizin mecmu yatırım değeri kestirmece 900 milyar teklik. İlk etabının envestisman maliyeti 422 bilyon lira. Bu bedelin yüzde 40’ını dahi devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, devletimizin sübvansiyonuyla karşılıyoruz. 2 trilyondan aşkın mali ve üretime çevrik bir soylu erki hareketliliği başlatacak. Familya ve kira fiyatlarında doğrusu proje duyulur duyulmaz bayağı gelmeye başladı, düşürecektir” ifadelerini kullandı.

– Karaköse

Share: