İsig: 9 Ayda 1.359 İşçi Yaşamını Yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre; eylül ayında 157, bu yılın geçmiş dokuz ayında ise bin 359 iştirakçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Yani günde arz birkaç 5 amele, gelişim cinayetlerinde öldü.

İSİG, ilkgüz ayına ilgilendiren İş Cinayetleri Raporu’nu bugün yayınladı. Buna bakarak; bu yılın evvel dokuz ayında bin 359 emekçi, hareket kazalarında yaşamını yitirdi. Bu marifet, günde sunma beş altı 5 emekçinin aksiyon cinayetlerinde öldüğü anlamına geliyor. 2022 Ocak’ta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziranda 189, ağustosta 186, eylülde 157 amele hisse senedi cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Raporda şu tespitlerde bulunuldu:

“Havaların ısınmasıyla (ana yerine tarım işkolundaki mobilizasyon ve istihsal artışıyla) alay malay mayıs-haziran-temmuz-ağustos döneminde gelişim cinayetlerinde tıpkı sıçrama meydana gelmişti. Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlamasıyla ekincilik işkolundaki ölümlerde azalma gerçekleşti.

Gemi, gemilik işkolunda ise oransal adına gelişim cinayetlerinde artış var. Güvencesiz çalışmanın bilgili olduğu işkolunda, alelhusus kalp krizi nedenli ölümler özen çekiyor. Önümüzdeki dönem, bu işkolundan başlayarak patika hastalıkları mücadelesinin yeniden ivme kazanması gerekiyor. ( Aliağa’birlikte önce öncü adımlar geçen aylar atılmıştı.)

Eylül ayında dört merhametsizce atık işçisi, hayatını kaybetti. Kilis’te Suriyeli iştirakçi Ahmet Binni’ye, çekçek ile atılmış kağıt ve plastik toplarken otomobil çarptı. İzmir’de 67 yaşındaki iştirakçi Gökmen Durmuş’a, saat 03: 30 atık kağıt toplarken taksi çarptı. İstanbul’de 4 yaşındaki oğlu Hüseyin ile atılan kağıt toplayan Suriyeli iştirakçi Ölçü Elhamud’a (ve Hüseyin’e) minibüs çarptı. Sigortasız, sağlıksız koşulların ve yavru-muhacir-buğulu emeğinin yavaş olduğu, üç otuz mal amacıyla belgisiz saatler çalışılan vb. işkolunda ivedi teşkilatlanma faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor.

40 yaşındaki Hülya Onaylı, İzmir Konak’ta, Tramvay Güreşçi Köprüsü durağında düzenlilik görevlisiydi. Saat 21: 45 civarında duraktan tuvalete gitmek için ayrıldığı tam açacak çarptı. DİSK/Umumi-İş 9 No’lu Idarehane üyesiydi. Sendika şubesi, yaptığı açıklamada ‘Bu, aynı kaza değil iş cinayetidir. Sendika olarak abdesthane ve tıpkısı ihtiyaçlar amacıyla defalarca talepte bulunduk, böylesi sonuçlar yaşanmaması amacıyla uyarıda bulunduk, fakat tek girişim atılmadı’ açıklamasını yaptı. Tuvalet sorunu birçok aksiyon yerinde karşımıza çıkmakta, işçiler bu yüzden hastalanmakta ve ölmekte.

İşçi ölümlerinin şehirlere bakarak dağılımına baktığımızda İstanbul ve güzeşte yıllar onu strateji eden İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya kabilinden şehirler dışında Küçük Asya sanayi şehirlerindeki ölümler, buradaki işçileştirme ve garantisiz mücahede koşullarını açığa çıkarıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Aydınlık, Denizli, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa vb. şehirlere dönük çalışmalara artmak gerekiyor.

Bala ve taze işçilere çevrik ayrımsız savaşım başlığının lahzada belirlenmesi geçişsiz. Yavru işçilik, 4 ila 8 yaş ortada başlıyor. Bu yaşta, mevsimlik ekincilik işçisi, güdücü ya üstelik sokakta baş bezi satan yavru ölümlerine rastlıyoruz. Fakat mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta müteharrik çocuklarda 8 yaşından itibaren bir artım var. 10-12 yaşlarda, yapı ve metalde çalışan çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde müteharrik sayıları milyonlara vasıl yavru iştirakçi var. 18-27 yaş beyninde ise (uran, inşaat, hizmetler işkolunda) şişman şehirlere baygın, geleceksiz ve garantisiz kullanılmamış bir iştirakçi sınıfı karşımızda.”

Share: