İngiltere Eşkal Bankası repo artışına bitmeme etti

İngiltere Kalıp Bankası (BoE), yöntem faizinin 50 temel fakül artırılarak yüzdelik 4,0 seviyesine çıkarılmasına değişmeyen verildiğini bildirdi.

BoE’nin Mülk Politikası Müesses değişmeyen metnine göre, kurulun 2 üyesine alın 7 üyesinin kararıyla siyaset faizi 50 baz puan artırılarak yüzde 3,50’den yüzdelik 4,00 seviyesine çıkarıldı.

Bankanın siyaset faizinin artırılması yönündeki kararının, enflasyonun yüzdelik 2 seviyesine çekilmesi hedefi doğrultusunda alındığı tamlanan açıklamada, İngiltere ekonomisinin bu yılın içerisinde resesyona girmesinin beklendiği, ancak bu resesyonun daha geçmiş aritmetik edilenden henüz bodur sürmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Bankanın akıbet ürem çoğalma kararıyla birlikte, ülkede yöntem faizi Teşrinievvel 2008’den bu yana sunma yüksek seviyesine çıkartılmış oldu.

Açıklamada, ülkede sabık yılın son çeyreği itibariyle akıbet 41 yılın bildirme efdal seviyelerini görmesinin ardından gerilemeye başlayan enflasyonun, bu yıl de tenakus eğilimini sürdürmesinin beklendiği kaydedildi.

Enflasyonun, bu sene içerisinde azalma eğilimini sürdürmesi ile şirketlerin dahi işten tarh planlarını askıya almasının beklendiği kaydedilen açıklamada, yöntem faizinde yapılan artışın tasarruf sahibi olan tüketicilere olumlu yansıyacağının beklendiği, yüreklilik kartı, bireysel güven ve konut yüreklilik borçlularının ise artıştan pahal yönde etkileneceği belirtildi.

Bankanın açıklamasında ülkede enflasyonun bu yılın haziran ayında yüzdelik 8 seviyesine, yıl böylecene ise yüzdelik 3 seviyesine gerilemesinin beklendiği kaydedildi.

Piyasalarda bankanın bu sene içerisinde politika faizini yüzdelik 4,5 seviyesine büyüklüğünde yükseltmesi bekleniyor.

Bankanın repo artma kararına ilgilendiren değerlendirmede mevcut İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, erdemli enflasyonun halkın harcamaları üstünde sunu yüksek vergi yükünü oluşturduğunu belirterek, bankanın enflasyonun azalması yönündeki beklentilerinden memnuniyet duyduğunu rapor etti.

Share: