IMF ekibinden Türkiye’ye getiri tavsiyesi

Türkiye’yi ziyaret fail Uluslararası Mal Fonu (IMF) ekibinden enflasyona cebin faizleri müzayede ve Merkez Bankası’na daha fazla bağımsızlık ölçü tavsiyesi geldi.Geçen kamer Türkiye’yi ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) ekibi, enflasyonla savaş için faizlerin artırılması ve Gestalt Bankası’nın elan mutlak arkaç gelmesi gerektiğini belirtti.

Donal McGettigan öncülüğündeki IMF uzmanlarından oluşan kadro, 14-26 Teşrinievvel tarihleri beyninde gerçekleştirdiği İstanbul ve Ankara ziyaretlerine ilgilendiren tıpkısı matbuat açıklaması yayımladı.

Bu süre süresince Türkiye’de kamu ve hususi sektörden muhataplarıyla temaslarda bulunduğunu açıklanan IMF ekibi, Türkiye’deki soylu erki zorlukların aşılmasına apotr olabilmek üzere, “ayrımsız zaman önce faizlerin yükseltilmesi ve Kalıp Bankası’nın bağımsızlığının artırılmasına müteveccih adımların atılması yönünde tavsiye mektubu bulunduğunu” duyurdu.

Açıklamada, “Bu hamleler enflasyonun elan sürekli şekilde düşürülmesine yardımcı olacaktır ve döviz rezervlerinin devir içre yeniden inşasına imkan tanıyacaktır” denildi.

IMF ekibi, Türk makamlarına de “teşrikimesai, kardeş geri hizmet destek ve özden diyalog” için teşekkür etti.

Ekip, önümüzdeki haftalarda Ekim ayındaki Türkiye ziyaretine ait benzeri ifade hazırlayacak. Bu raporun ise Aile ayında IMF Yönetimi Müesses aracılığıyla değerlendirilmesi ve ekibin tavsiyelerinin açıklık kazanması bekleniyor.

Farklı para şişkinliği oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayında enflasyonun yıllk bazda yüzdelik 85,51 olduğunu açıklamıştı. Akademisyenlerden oluşan bağımsız milletvekili Pahalılık Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonun yüzde 185,34 olduğunu belirtmişti.

Son üç aydır faiz indiren Türkiye Cumhuriyet Altını Form Bankası (TCMB), Teşrinievvel’de politika faizini 150 baz nokta daha düşürerek yüzdelik 10,5’e çekmişti. Biçim Bankası, bu ay yapılacak Servet Politikası Oturmuş toplantısında bile analog tıpkısı hamlede bulunacağının sinyallerini veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranının sene sonuna kadar yegâne haneli sayılara indirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kalıp Bankası’nın faizleri indirmeye başladığı Ilkgüz 2021’de yöntem faizi yüzdelik 19’du.

DW/ CÖ,ET

Share: