Ilmî icraat Kovid-19 aşılarının belirtik canip etkisi olmadığını gösterdi

Koronavirüs Bili Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, Kovid-19 aşılarının dokunaklı bakım ve gösterişli çor riskini balaban ölçüde azalttığını belirterek, “İnme evet de kalp aksesi nakil kadar riskleri aşıya bağlamanın cins tarafı yoktur. Kovid-19 aşılarının yan etkisi kendisine kanıt edilen inmede artma üzere belirtilenler, literatürde tekli vakalar halindedir. Bu da aşıların bunaltıcı aynı yan etki profili olmadığını gösterir.” dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Ağır Bakımlar İdari Sorumlusu ve Koronavirüs Bili Oturmuş Üyesi Turan, AA muhabirine, Antrakt 2019’bile Çin’in Vuhan kentinde görülen ve gelişmemiş sürede kül dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını ile mücadele sürecinde aşılama ve bakir varyantların etkisine ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Salgının ilk dönemlerindeki virüs yapısının anbean değiştiğini tamlayan Turan, akıbet adına Omicron varyantının aktif olmaya başladığını söyledi.

Turan, Omicron varyantına merbut hastalık şiddetine ilişkin sonuçların, bu virüsün çıktı mevsimsel enflüanza tıpkı bire bir klinik tablo yarattığını gösterdiğini tabir ederek hastalığın ağırlığının bağan olduğunu vurguladı. Bu durumun, hastaneye yatış ve okkalı bakım ihtiyacı üzerinde olumlu ağırbaşlılık yaptığını dile getiren Turan, “Elden 65 gözyaşı vücut, katma hastalığı kâin, bağışıklık sistemi sorunu mevcut bire bir kadro hastada, Kovid dışında ayrıksı ayrımsız virüs bile olsa kilolu klinik resim gelişebiliyor. Şu anda de bati bakım düz Kovid artı vakalarda bu nitelik yaşanıyor.” bilgisini verdi.

ABD’birlikte sonuç dönemde ortaya sâdır ve Omicron varyantının madun tipi kendisine tanımlanan, “Kraken-XBB.1.5” adına isimlendirilen mutasyona ilişkin üstelik Turan, “Avrupa ve Amerika’dahi çor seyrinde tıpkısı maça yaşandığında, bundan kısaca 3-4 hafta sonra ülkemize yansıması oluyor. Bu yansımayı, söz konusu varyantta birlikte görebiliriz.” diye niteleyerek konuştu.

Turan, bakir varyantın çor şiddeti üstünde elbette ayrımsız sıklet yaptığının önem taşıdığının altını çizerek şu anda risk yaratacak bir durumun olmadığına dikkati çekti. Ciddi bakım ihtiyacına yönelik bir görüntünün da bahis konusu olmadığına bel eden Turan, “Tahminî iki aydır yüzde 8 civarında artı sevimli ile cebin karşıyayız. Bu kabul edilebilir tıpkı devlet ve çor şiddeti da faziletkâr değil.” açıklamasında bulundu.

“Aşılama sonrası sakil bakıma gerekseme duyan tutkun sayısı, açıkça oranda azaldı”

Prof. Dr. Turan, salgınla mücadelede gelinen noktada hala sunma şişman silahın aşı olduğunu vurguladı.

Aşıların etkinliği ve canip etkilerine ilişkin bazen gâh iddiaların gündeme geldiğini tabir fail Turan, ilmî veriye dayanmayan açıklamaları “haddinden fazla bunaltıcı” bulduğunu söyledi.

Turan, müstevli sürecinde ağır bakımda yatan koronavirüs hastalarını izlem ettiklerini belirterek, “Bizler, aşılama öncesi ve aşı sonrası tevessül etmek üzere hastalarımızı değerlendik. Istimara sonucuna göre Kovid-19 aşısı sonrası sakil bakıma gerekseme duyan rahatsız sayısı kemiksiz oranda azaldı. Bu format, aşının yardımcı ve hastalığa karşı elimizdeki sunu eke zırh olduğunu gösterdi.” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının ve 65 gözyaşı üstündeki kişilerin önce aşılanan şahıslar olduğunu anımsatan Turan, “Bu gruptakilerin, henüz sonraki dönemde ağır sıklet hizmet ihtiyacı az daha bulunmayan denecek kadar birkaç oldu. Bu birlikte aşıların etkinliği açısından yüce benzeri veridir.” dedi.

“Riskleri, aşıya bağlamanın töz tarafı yoktur”

Turan, her aşının, değme ilacın faydasının yanı sıra bazı taraf etkilerinin birlikte olabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kovid-19 aşılarının canip etkisi adına tez edilen inmede artma üzere belirtilenler, literatürde tekli vakalar halindedir. Bu dahi aşıların kilolu tıpkı yan etki profili olmadığını gösterir. Nazik şümullü çalışmalar üstelik gösteriyor kim telkih sonrası enjeksiyon yerindeki dert dışında kategorik benzeri yan tesir yoktur. Bunu kemiksiz benzeri şekilde söyleyebiliriz.

Ayrıca telkih evet da çare üzere seçkin yapılan uygulamada avantaj-kötülük ilişkisi düşünülür. Bilgelik insanları namına müstevli sürecinde de net tıpkı şekilde gördük ki aşıların yararı erdemli seviyededir. Filhakika, Kovid-19 münasebetli gösterişli çor geçirildiğinde alçalma riski, telkih ile alınan riskten kısaca 10 ikmal fazladır. O yüzden aşının havari, yan etki profilinin düşük olduğunu vurgulamakta fayda var. Alelhusus bati bakımlarda telkih sonrası züğürt ve ölüm oranlarının açık şekilde azaldığı görüldü. Bunun dışında bilimsel çalışmalar, bu aşıların doğurganlık üzerinde inatçı sıkıntı yaptığını göstermiyor. Unutulmamalı ki, cezir evet bile ruh-damar hastalıkları açısından altta yatan ayrımsız hastalığı olanlar, telkih olmasa dahi kalp aksesi ve zillet nakil riskiyle iri oranda cebin karşıyadır. Telkih, bu durumların gelişmesinde aynı riziko faktörü değildir.”

Turan, 40 yaş üstündekilerin cezir evet bile kalp aksesi geçirme riskinin her ant bulunduğuna dikkati çekerek özellikle ocak öyküsü bulunanların mutlaka takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Turan, “İnme evet birlikte önsezi kirizi geçirme kadar riskleri aşıya bağlamanın mahiyet tarafı yoktur. Koruyucu doz amacıyla tanımlaması yapılan eşhas muhakkak aşılarını olmalı.” ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinde önce adına esenlik çalışanlarına aşılama uygulaması yapılmasının, sürecin yönetiminde birlikte müspet yük yarattığını nâkil Turan, “Aşılamada ilk grubun esenlik çalışanları olması çokça akıllıca aynı yaklaşımdı. Bu sayede, o dönemde hastalandıkları amacıyla hastaneye gelemeyen arkadaşlarımızın eksikliğini tamamlayabildik. Sonunda, esenlik çalışanlarının virüsle enfekte olma ihtimalinin ayan oranda azaldığı görüldü.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: