İl Sağlık Müdürü açıkladı: “İstanbul’da doğurganlık oranı 1.71, 10 yıl sonra risk haline gelecek”

İl Afiyet Müdürü açıkladı: ” İstanbul’dahi doğurganlık oranı 1.71, 10 sene sonra riziko haline ati”

“İstanbul’birlikte doğurganlık oranının 2’nin altına düşmemesi geçişsiz”

İstanbul nüfusu yaşlanıyor

İstanbul İl Afiyet Müdürü’nden randevusuna gelmeyenlere aksülamel: “Randevu alamayanları mağdur ediyorsunuz”

“Ömre Bedel göreceğimiz tıpkısı madde değil”

İSTANBUL İstanbul İl Afiyet Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’üstelik doğurganlık oranlarına ilgili, “Bu durumu tabir ettiğim amacıyla insanlar eleştiriyor amma doğurganlık oranı şu anda İstanbul’dahi 1.71 bu; ‘nüfusunuz azalıyor ve yaşlanıyor’ demektir. Bu bir 10 sene bilahare risk haline ati, sezaryen oranlarımız faziletli. Doğurganlık dediğimiz oranları 2’nin altına düşürmememiz lazım” dedi.

İstanbul İl Esenlik Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, megakentte sürdürülen keyif hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Memişoğlu, Keyif Bakanı Fahrettin Koca’nın ” MHRS’den termin alanların yüzde 30’u randevusuna gelmiyor. Gelmeyeceğiniz randevuyu genişlik birkaç iki zaman ilkin halel edin. Heybet randevularında ciddidir” diye niteleyerek uyardığı randevu konusuna ilgili üstelik konuştu. Sağlıkta çaba, İstanbul’üstelik doğurganlık oranları, hususi sektörden kamuya dönüşe büyüklüğünde bir nice konuda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Eksiksizlik Memişoğlu, İstanbul’un verilen hizmetler noktasında adeta bir afiyet başkenti olduğuna ilgi çekti. Prof. Dr. Memişoğlu, sezaryen oranlarının erdemli olduğuna ifade ederken doğurganlık oranının bağan olduğunu açıkladı.

“Arka teneffüs yolu enfeksiyonlarının yükseleceğini öngörüyoruz”

İstanbul İl Keyif Müdürü Prof. Dr. Eksiksizlik Memişoğlu, pandemi sürecine ilişik değerlendirmelerde bulunarak şöyle konuştu:

“Covid’üstelik başladığından beri arz bağan seviyelerinde hastalık tanısını koyuyoruz. Şu anda dahi Covid, mevsimsel olmasa da belli dönemlerde yükselecek aynı çor üzere gözüküyor. Kâh ülkelerde yükseldiği söyleniyor amma şu anda İstanbul’da herhangi bir yükseliş trendinde değiliz. Albeni sıcaklıklarının düşmesiyle beraber özellikle dip teneffüs yolu enfeksiyonlarının yükseleceğini öngörüyoruz bu seçkin sene olan ayrımsız özdek. İstanbul’bile hem başarılı tıpkısı süreç yönetildi hem üstelik sadece covid döneminde 8 şerha şifahane açıldı. Ne olursa olsun yükselse da başka hastalıklar olsa dahi Türkiye’nin afiyet sistemi bunların üstesinden gelecek hem kayırıcı gücüne hem zir yapıya eş. Çabucak Covid değil, buğulu dediğimiz, riskli grup dediğimiz insanların aşılama olması özellikle grip aşısı üstelik dahil, kendileriyle ilişik riskli alanlara girmemelerini hep kaynak ediyoruz. Çünkü yaşlandıkça sizin dulda mekanizmalarınız azalıyor. Onun için aşı yapılmasını öneriyoruz, yaşlılarımız aşılarını, rapellerini olsunlar, enflüanza aşıları da dahil devletimiz ücretsiz veriyor. Enflüanza aşılarını hele 60-65 gözyaşı üst insanların yapmasını bekliyoruz”

“İstanbul’de ‘ego doktora, sağlığa ulaşamıyorum’ diyen kimesne bulunmayan”

Doktorların hususi hastanelerden amme hastanelerine dolaşma konusuna ilgilendiren mütekellim Prof. Dr. Memişoğlu, “Kâh branşlarda termin sorunlarımız; azalmasından periferi oluşmuştu inşallah çözüm olacak diye niteleyerek düşünüyoruz. Bizim birbirimizi anlamamız gerekiyor, insanlar bakım alamayınca acile başvurmaya başlamıştı, ivedi yükümüz henüz birlikte artmıştı. Onun dahi azalmasıyla henüz ahenktar, elan güzelce sağlık hizmeti verebileceğimizi öngörüyoruz. Hangi kadar bereketli olursak olalım biraz elan iyisini tümce bizden bekliyor o nedenle bizler bunun amacıyla çabalama harcıyoruz. Amme tarafının az buçuk da ön plana çıkacağını öngörüyoruz. İstanbul üzere söylüyorum özel sektör, varlık ve ihtişam üniversiteleri İstanbul’dahi balaban bir sağlık hizmeti alanını kapsıyor. Yüzdelik 55-60 oranında bütün İstanbul’daki sağlık hizmetlerini amme yoluyla yönetiyoruz amma gayrı yüzde 40-45 anlamında dahi özel sektörü var. Kâh branşlarda olan sıkıntılarımız inşallah çözülecek, hele cildiye kulak büyüklenme geçit, onkoloji kadar plastik ameliyat gibi branşlarda kamu biraz dijital anlamda azalmıştı, inşallah toparlayacak. Mücahede dışı de çalışabilir artık hekimlerimiz onlara himmet dışı dahi imkan sağlıyoruz. Şunu anlatım edeyim, esasında topluluk bütün 2 ve 3’üncü basamağı bütün dikkate almaya çalışıyor. Hastaneye gitmeden evimizin yakınındaki, mahallemizdeki sülale hekimlerine gitme alışkanlığını kazanmamız gerekiyor. Zaman baktığınız antlaşma İstanbul’de ‘ben doktora ulaşamıyorum, sağlığa ulaşamıyorum’ diyen kimse yok. Hastanelere banal hastanede çözülmesi müstelzim hastaların başvurması çokça elan şen ve doktorun dahi onunla birebir ilgileneceği ortamlar oluşturur” ifadelerini kullandı.

“Başkasını kıygın söylemek aldatıcı göreceğimiz benzeri husus değil”

Hastanelerden termin alan fakat randevularına gitmeyen vatandaşlara müteveccih Prof. Dr. Memişoğlu, “Eğer bire bir hastanız var, randevu almışsanız ve o randevuya gitmiyorsanız termin alamayan tıpkı insanı mağdur etmişsiniz demektir. Bunu düşünmelerini istiyoruz, siz şayet bir termin almışsanız ve gitmeme üstüne tıpkısı kararınız varsa bunu bildirirseniz biz onu bambaşka hastaya açacağız. İkinci bire bir şey ara sıra randevu alıyor arkadaşlarımız aynı hafta 10 dönüş sonra gideceğime tıpkı ayaktan taharri olayım diyor, oluyor. Bu hastalarımızın üstelik aldıkları randevuyu iptal etmesini bekliyoruz. Çünkü gayr bu nöbet tetkik olamıyor, toplumumuzun ilgi etmesini bekliyoruz. Zira başkasını kıygın eylemek doğru göreceğimiz bir madde değil. Bunu fek etmenizi sizin yurttaşlık ve insani göreviniz adına görüyoruz. Evgin servise gittiğiniz zaman o canlı ortamında doğrusu esasında birkaç dakikalığına size ant ayıran kalp kriziyle, gidiş geliş kazasıyla bire bir anda uğraşan hekimi düşündüğünüz ahit sizin kendi eş hekiminiz buna çok daha faal şekilde otama uygulayabilir diye düşünüyorum” diye niteleyerek konuştu.

“Sağlıkta şiddeti kabullenemiyorum”

Afiyet çalışanlarına yönelik şiddetin akseptans edilemeyeceğini anlatan Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlıkta şiddeti ben kabullenemiyorum. Sağlıkta hız geçmek esasında yalnız ayrımsız kişinin değil toplumun umumi sağlığını riske atmak demektir. Biz bunu akim toleransla karşılıyoruz ve anlayamıyoruz. Iz olarak insanlara sıhhat fayrap etmek için, insanları sağlığına dolamak için ve onlara muavenet etmek üzere mesleğimi yapıyorum, karşılığında çaba gördüğüm antlaşma emniyetsiz derecede motivasyonumu kırıyor. Toplumun seçkin kesiminin sağlıkta şiddete inanılmaz aksülamel duymasını bekliyoruz. Bu hemen sağlıkçıların çözeceği aynı sıkıntı değil, toplumun değme kesiminin, kurumunun uğraş etmesi ve anlatması gereken, topluma bu bilinci ulaştırmamız müstelzim tıpkı başlık. Bizden sağlık hizmeti almak isteyen bir nice ecnebi, gelişmiş ülkelerdeki insanlar gelip sağlık turizmi kapsamında bakım alıyorlar. Baktığımız ant sağlık çalışanlarımızla ilişkin bire bir sevgili olduğu antlaşma bunları eğitiyoruz, uyarıyoruz. Ben İstanbul’un esenlik kelle şehri olduğuna inanıyorum. Tababet değişiyor gelecek biyolojik devrime herkesin hazırlanması gerekiyor, biz esenlik sistemimizi buna hazır hale getirmiş durumdayız”

“Doğurganlık şu anda İstanbul’da 1.71, nüfusunuz azalıyor”

Megakentte doğum oranlarına müteveccih açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Bunu ifade ettiğim için insanlar eleştiriyor ama doğurganlık oranı şu anda İstanbul’üstelik 1.71 bu; ‘nüfusunuz azalıyor ve yaşlanıyor’ demektir. Bu ati bire bir 10 yıl sonra riziko haline ati. Bu konuda herkesin kişi üstüne sakıt görevi yapması gerekiyor. Sezaryen oranlarımız faziletli. Doğurganlık dediğimiz oranları 2’nin altına düşürmememiz lazım. Şu anda hele Covid ile bu arada cansızlık imdi artınca dinç nüfusta obezite risklerimiz kalık durumda. Şu anda toplumuzun en iri risklerinden tıpkı tanesi bu; kilogram. Bütün Covid’den korkuyor amma deveran sistemi dediğimiz sistemlerden ölen adam sayısı senede Covid’in haddinden fazla çok üstünde. Acul ve karbonhidrat ağırlıklı beslenirseniz kilo kaçınılmazdır, kilogram bu sosyete üzere bildirme iri risklerden tıpkı tanesi” şeklinde konuştu.

“Eş olmaya çalışıyorum, layıkıyla yaptıysak haddinden fazla şükür”

İstanbul İl Keyif Müdürü olarak 6’ncı yılı geride bırakan Prof. Dr. Memişoğlu, “6 sene lacerem geçti anlayamadım zira çokça görüngü yaşadık, terör saldırılarından, çatı yıkılmasına, depreminden, salgınına, tayyare kazasına gelişigüzel şeyi yaşadık. Tanrı bize burada görevde bulunmayı kader etti. Birbirimize saygıyı ve empatiyi kurarsak bol herif olmaya çalışırsak mutlu oluruz. Büyüklerime şükranlarımı sunma ediyorum, İstanbul kabilinden tıpkı yerde İl Sağlık Müdürü koyulmak, insana kıtipiyoz tıpkısı inayet, bunun kıymetini bilmemiz lazım. Gereğince yaptıysak çokça şükür. Kat Sayı olmaya çalışıyorum, inşallah olmuşumdur” ifadelerini kullandı.

Share: