İklim dostu kampüsler oluşturulacak

Yükseköğretim Müesses (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sürdürülebilir, enerji artağan, doğayla ahenkli ve çevreye minimum düzeyde beis veren üniversite kampüslerinin oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek, “sürdürülebilir ve iklim dostu yerleşke dönüşümü” sürecinde üniversitelerin mukteza finansman araçlarına erişimi üzerine iş yürütüleceğini bildirdi.

Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Kurum, Erke ve Bittabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Beyaz Salon’de planlı “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” imza törenine katıldı.

Özvar, bakanlıklar ve Yükseköğretim Oturmuş ortada imzalanacak olan protokolün hayata geçmesi üzere bindi veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a teşekkürname etti.

Türkiye’nin kalkınma hedefleriyle tınlamalı, geleceğin kampüslerini inşa ika hedefi olan üniversitelerin, öncelikle kişi kampüslerinde gerçekleştirecekleri uygulamalarla topluma sürdürülebilirlik konusunda kat sayı olma misyonunu da taşıdıklarını ifade fail Özvar, sürdürülebilir ve abuhava dostu kampüslerin oluşturulması üstüne serencam dönemde bir nice üniversitenin dikkate değer çalışmaları ve bakanlıklarla yürüttükleri eş projeler bulunduğunu aktardı.

Erol Özvar, Yükseköğretim Oturmuş yerine üniversiteler ile bakanlıklar arasındaki koordinasyonu temin etmek ve bu alanda daha etkili ve bol sonuçlara yankılanmak üzere kolaylaştırıcı lüks oynamayı hedeflediklerini belirtti.

“Rate Atılmış Birimleri ve Liyakatsiz Atılan Yönetim Sistemleri kuruldu”

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları arama altına almak üzere düzenlenen Sıfır Atık Projesi kapsamında birçok üniversitenin bünyesinde Akim Atılmış Birimleri ve Başarısız Atılmış Yönetim Sistemleri’nin kurulduğunu anlatan Özvar, bu kapsamda üniversitelerde yapılan gâh çalışmaları özetledi.

Özvar, bu kapsamda atıkların ayrıştırılarak toplanması ve idraksiz dönüşümünün sağlanması, örgensel atıkların toplanıp işlenerek kompost gübresine dönüştürülmesi, alçak ve tıbbi atıkların toplanması, elektrikli ve elektronik atıklar ile uyuşturucu ve ahşap hurdaların değişik toplanması, dirim bilimsel atılan akarsu tasfiye tesisi kurulması ve yağmur sularının toplanması kabilinden çalışmaları benzer gösterdi.

Üniversite kampüslerinde antrparantez natürel kaynaklardan enerji üretimi ve enerjinin tasarruflu kullanımına müteveccih bir nice aplikasyon başlatıldığını dile getiren Özvar, bunlar arasında yenilenebilir ruz enerjisi uygulamaları, yemekhane örgensel atıklarından ruh enerjisi üretilmesi, erke tüketiminin minimize edilmesinde ve binaların güvenliğinin sağlanmasında düşüncesiz bina uygulamaları, binalarda sensörlü aydınlatma, tasarruflu ampul, bina yalıtımı ve müstevi sıcaklığı kontrolü ile enerjiden artırım sağlanması gibi uygulamaların bulunduğunu anlattı.

Çalışmalar 10 uçucu üniversitede başlatılacak

Erol Özvar, Sürdürülebilir ve İklim Dostu Yerleşke Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü ile Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Elbette Kaynaklar Bakanlığı ile Yükseköğretim Yerleşmiş Başkanlığının koordinasyonunda seçilen 10 pilot üniversitede ve sonrasında bile kamu üniversitelerde yürütülecek çalışmaları şöyle aktardı:

“Protokol ile sürdürülebilir, enerji bol, doğayla ahenktar ve çevreye minimal düzeyde kötülük veren kampüslerin oluşturulması, darülfünun kampüslerinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları artırılacak, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor.

Üniversitelerde, erke kaynaklarının ve enerjinin bereketli ve etkili kullanılması, israfın önlenmesi ve yenilenebilir enerji kullanımının sağlanması ile enerji maliyetinin bütçe üzerindeki yükünün hafifletilmesi, Rate Atılmış uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevrenin korunması, üniversitelerin sürdürülebilir ve abuhava dostu yerleşke dönüşümü sürecinde vacip finansman araçlarına erişimi konusunda desteklenmesi yönünde çalışmalar yapılması hedefleniyor.”

İlk etapta, pilot uygulamanın başlayacağı üniversitelerin ODTÜ, İTÜ, Talih Ustalık, Veli, Gazi, Karabük, Bartın, Van Yüzüncü Yıl, Niğde Ömer Münezzeh Demir ve Selçuk Üniversiteleri adına belirlendiğini dile getiren Özvar, törene katılan üniversite rektörlerine projeye verecekleri katkı amacıyla teşekkür etti.

YÖK Başkanı Özvar, YÖK’ün KPSS soruşturması incelemesine ilişkin istifham üstüne, Yükseköğretim Kurulunun mevzuattan kaynaklanan ayrımsız civar inceleme yükümlülüğünün tamamlandığını, YÖK Umumi Kurulu’nda çalışmaların bittiğini, bu kapsamda gereğini yapacaklarını bildirdi.

Share: