İhtiyaç Haritası ve Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği “Kendini Teşhis, Erken Teşhis Meme Başı Kanseri Farkındalık Hareketi” başlattı

İhtiyaç Haritası ve Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği “Kendini Tanı, Erken Tanı Bicik Kanseri Farkındalık Hareketi” başlattı

ANTALYA – Antalya’de “Kendini Teşhis, Er Teşhis Bicik Kanseri Farkındalık Hareketi” çerçevesinde kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme başı kanseri üzerine bilgilendirilme yapıldı. Proje, Türkiye’nin farklı illerinde birlikte uygulanmaya bitmeme edecek.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği eliyle AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Teşhis Bicik Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi Antalya’bile kadınlarla buluştu. Kadınları bicik kanseri konusunda bilgilendirmeyi hedefleyen proje çerçevesinde meme başı kanseri üzerine eğitimler verilecek. İhtiyaç Haritası, yetişek verilecek illerde bicik kanseri farkındalığı çerçevesinde afiyet hizmetlerine erişimi kısıtlı kişileri ve bölgeleri tespit edecek, eğitim alan kadınların Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Yetişek Merkezi’nde taramalarının yapılması üzere randevuları eş güdümlü ederek ulaşımlarını sağlayacak ve tarama sonrası birlik süreci izleme edecek.

İlk telaki Antalyalı kadınlarla gerçekleşti

“Kendini Tanılama, Erken Tanılama Bicik Kanseri Farkındalık Hareketi” çerçvesindeki buluşmaların ilki Antalya’üstelik gerçekleşti. Etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ehlivukuf Dr. Berrin Kurdoğlu Entelektüel tarafından 250 kadına farkındalık eğitimi verildi. Eğitimde; meme başı kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, er tanının önemi, bicik kanseri tarama (mamografi) ve elle istikşaf kabil konularda vukuf verildi. Terbiye ve bicik kanseri taramalarının önümüzdeki dönemde Türkiye’nin farklı illerinde üstelik devam etmesi planlanıyor.

“Hayat kendisini sondaj ederek er teşhis koyabilir”

Proje çerçevesinde kadınlara terbiye veren Kanser Savaşçıları Derneği Umumi Heyet Üyesi Uzman Dr. Berrin Kurdoğlu Vazıh, yaptığı açıklamada, “Meme Başı kanserine olan farkındalığı yükseltmek amacıyla Er Tanılama, Kendini Tanı Projesi ile bire bir akım başlattıklarını belirtti. Kadınlara yönelik düzenlenen eğitim programı içerinden bahseden Okumuş, “Erken tanıda tıpkı hastaneye başvurmadan tamamen kişinin kendisiyle başlıyor. Kendini sondaj ederek eline mevrut bir yığın ile başvurabilir. Bunu genişlik oldukça haliyle dahi saptayıp hastaneye başvurması gerekiyor. Bunun için bilincin oluşması açısından kadınlara terbiye vermeyi planladık” dedi.

“Türkiye’bile 7-8 kadından birisi meme başı kanseri”

Farkındalık hareketinin KETEM teşrikimesai ile olacağına işaret eden Okumuş, acıma ağzı kanseri, HPV virüs taramaları ve sütun kalkışmak için hele üç amansız hastalık çeşidine müteveccih kanser eğitim tarama otama merkezleri olacağını söyledi.

Meme kanserinin sunma kalın rastlanan kanserler ortada dünyada bir numara olduğuna, Türkiye’üstelik ise ikinci sırada olduğuna meni fail Ehlihibre Dr. Kültürlü, “Neredeyse Türkiye’birlikte 7-8 kadından birisi bicik kanseri” ifadesini kullandı.

Meme Başı kanserinden korunmanın yolları

Er canlandırma ve korumanın önemine üstelik aksan eden Vazıh, “Evvel olmamak üzere ne boşaltmak lazımı üstelik temas etmek gerekiyor. Sunma önemli şeylerden birisi, ırgamak, sigara içmemek, ongun nemalanmak, bereketli dalmak ve ruhsal sağlığımızı yüklenmek” diye niteleyerek konuştu.

İhtiyaç haritasının önemi

Projeyle ait açıklamada kâin İhtiyaç Haritası Umumi Heyet Üyesi Esra Arslan bile projede meydan düzlük ihtiyaç haritasının önemine ve hedeflerine değindi. Arslan, “İhtiyaç haritası, Türkiye’bile ihtiyaç sahiplerine müzaheret etmek isteyen gelgel ve kuruluşları buluşturan online benzeri hava. Amacımız ulaşabildiğimiz büyüklüğünde fazla ilde fazla kadına aksetmek ve bu konuda farkındalık inşa etmek. Vakit Kaybetmeden online adına kalmayıp, bire bir zamanda elindeki verileri muhtemelen alanlarda ayırt tasarlamak isteyen kurum ve bireylerin birlikte dikkatine sunan ve özelleştirilmiş projeler tasarlayan bir dokuma esasen. İhtiyaç haritası, bu projede gerekseme haritası, tam projenin uygulanması ve kurgulanmasında destek oldu. Projenin uygulanacağı illerde kadınların belirlenmesi ve meme kanseri farkındalığıyla ait eğitim almaları üzere aynı muhteva oluşturuldu. Bu eğitimden sonra bile bu kadınların KETEM’lerde afiyet taramalarının yapılmasıyla ilgili kül operasyonun koordinasyonunu ve yönetilmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Seçme 14 saniyede tıpkı kadına bicik kanseri tanısı konuluyor”

AstraZeneca Türkiye Iyileştiren Direktörü Dr. Bahir Ertürk Erem ise Bicik kanserinin hem kadınlarda hem bile erkeklerde dünyada sunma yoğun görülen kanser türü olduğuna, Türkiye’de ise eskimemiş vakalar açısından tüm popülasyonda akciğer kanserinin arkası sıra ikinci sırada olduğunu, kadınlarda ise önce tam olduğunu söyledi. Bicik kanserinin en aşkın ölümlerden biri olduğuna dikkati çeken Erem, “Temas 8 kadından 1’i hayatı süresince bicik kanseri tanısı alma riskiyle yüz yüze. Gelişigüzel 14 saniyede tıpkısı kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Buradan da bicik kanserinin yükünü çıkarmak mümkün” dedi.

“Meme kanserini erken fark etmek mümkün”

Meme Başı kanserinin erken tanınabilen tıpkısı amansız hastalık olduğunu ifade fail Erem, şunları söyledi:

“Organın vücudun dışında yerleşmesi sebebiyle, kendiliğinden araştırma ve Esenlik Bakanlığı aracılığıyla hele desteklenen erken tarama programlarıyla meme başı kanserini er tefrik etmek olanaklı. O yüzden, meme kanseri ne büyüklüğünde erken tanınırsa, bu kansere yakalanan kadınların hayatta kalma oranları o adım artıyor. Çünkü meme kanseri er tanındığında tamamen düzelme tıpkısı amansız hastalık türü.”

Tedavi yöntemleri

Dr. Erem, er tanıyla gelişigüzel cerrahi otama yönteminin etkisine de değinerek, “Farklı organlara yayılmadan tanındığında, cümle dünyada olduğu kadar cerrahi yöntem uygulanıyor. Ülkemizde da bicik cerrahisi birçok yerde uygulanıyor. Cerrahiden sonraları, hastanın evresine bakarak eklenebilecek kemoterapötikler ve bireyselleştirilmiş tedaviler ki, bireyselleştirilmiş tedavilerde gelişigüzel hastanın zat genetik yapısına evet birlikte tümör özelliklerine akıllıca yerine birtakım ajanlar ve ilaçlardan faydalanabilirler. O yüzden önceki faaliyetler olup, elan bilahare işler dokularının patoloji ve icabında kalıtım bilimi bilimleri vasıtasıyla detaylı incelenmesini takiben, hastaya ne mülhak tedavilerin verileceğine değişmeyen verilebilir. Fakat marazlı ileri evrede tıpkı hastaysa, bu öğün cerrahi müdahale yapılabilir ya de yapılmayabilir. Fakat bu noktada hastayı mutlaka apayrı ilaçlarla, hastalığın elan fazla yayılmasını durdurma ve hastanın henüz birinci sınıf aynı dirim sağlayabilmek amacıyla bazı tedaviler uygulanabilir” ifadelerine vadi verdi.

Share: