İdil İlkin’in “Cennetsi” sergisi, 16 Ekim’e büyüklüğünde ziyarete sarih

Contemporary Istanbul Vakfının (CIF) familya sahipliği yaptığı İdil İlkin’in “Cennetsi” ünlü sergisi, Fişekhane Cocoon nutuk alanında 16 Ekim’e kadar görülebilecek.

Vakıftan yapılan açıklamaya bakarak, Haro Cümbüşyan’ın katkılarıyla Ek Biç Ye İç, LG OLED evo ve Difolab iş birliğinde planlı sergide, biyo-nutuk yolu ile mütenavip yenilenebilir erke modellerini ele düz artist İdil İlkin, edimsel pratiğini bitkiler ve laboratuvar malzemeleri ile sunuyor.

Açıklamada görüşlerine düzlük verilen İlkin, sergiye ilişik şunları kaydetti:

“Bu konuyu işlerken, hele tavhane etkisine doğrudan bozukluk olan enerji sektörü özellikle görünmek üzere ilgilenen herkesi biyo-ışımayı almaşık benzeri geleceğin parçası adına düşünmeye davet ediyorum. Cennetsi’yle uğraşırken, top soyut aynı sürecin içine girdim. Kullanmayı bilmediğim kimyasallardan sâdır sonucu beklemek acayip tıpkı bekleyişti. Gözle görülmeyen bu moleküller, marifet sınırlarından nutuk sınırlarına atladı. Elli mikronluk nano parçacıklar birer aydınlanma ajanı haline geldi. Bu süreçte gözle görebildiğim tek özdek hazır para bire bir mahlut oldu. Karışımı bitkilere verince, bitkiler ışıdı, ben de bu tepkimeyi sanatıma taşıdım.”

Serginin küratörü Ekmel Ertan ise 16 Ekim’e kadar celi olan sergiye ilgilendiren şu değerlendirmede bulundu:

“Hanek ile bilimi, uzlaştırılması vahim iki ayrı sıkı düzen olarak rüyet eğiliminde olmamız, terbiye sistemi ve içtimai değerlerin dahi bu yanılgıya katkıda bulunması, haber insanlarının kendilerini neoliberalizmin faydacı tutumuna teslim etmesi kadar nedenlerle müzakere işe yaramaz ve işlevsiz olarak görülür. Bilim insanlarının ve sanatçıların civar yargılarını kalmak, sanatı ve bilimi hayatımızın bütünleşik unsurları adına algılamak amacıyla birlikte çalıştıklarına tanık olmak toplumumuz amacıyla çokça önemlidir. İş birliği değme iki tarafın dahi ufuklarını genişletmesine, zül uyandırmasına, kullanılmamış araştırı ve öğrenme süreçlerinin önünü açmasına ve aksi takdirde tür olmayan ‘eskimemiş bilgi’ potansiyelini ortaya çıkarmasına katkıda bulunur. Elan de istikbal anbean, iş birliği bilimin doğası konusunda bakir düşüncelere misil açabilir ve bilgiyle olan ilişkimizi ve yaklaşımımızı yeniden şekillendirebilir.”

Share: