Icra Vekili Dönmez, mümasil bölgelerdeki enerji kaynaklarının Türkiye’ye gelmesi üzere çalıştıklarını söyledi Açıklaması

Erke ve Elbette Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Maşrık Akdeniz, Orta Şark, Karadeniz ve Ilımlı Asya bölgesindeki kaynakların Türkiye’deki doğal gaz tecim merkezinde benzeri araya gelmesi üzere çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Hazar ve Balkan coğrafyalarını ayrımsız araya getiren Cenup Gaz Koridoru’nda birlikte bu yöndeki hedeflerimizi güçlendirecek eskimemiş adımlar atmayı planlıyoruz.” dedi.

Bakan Dönmez, “Türkiye Yüzyılı Zirvesi Servet Sohbetleri” programına görüntülü mesajla katıldı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’birlikte erte Güney Doğal Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı’na katılacağına meni eden Dönmez, “Burada son zamanlarda ciddilik verdiğimiz erke diplomasimize balaban tıpkı halka daha ekleyeceğiz. Azerbaycan’dan İtalya’ya büyüklüğünde hinterlandımızdaki müstahsil ve bitiren ülkelerle koskocaman görüşmeler yapacağız.” diye konuştu.

Dönmez, Türkiye’nin sonuç zamanlarda Gaz Ticareti Merkezi olması yönünde eke adımlar attığını belirterek, serencam 1 yılda hem mahiyet hem üstelik tüketici koyulmak amacıyla 15 ülkeyi görüşme ettiklerini hatırlattı.

Bu ülkelerden bazılarının Azerbaycan, Cezayir, Tren ve Nijerya olduğu bilgisini paylaşan Dönmez, “Bu ülkelerle yetenek artırımları konusunda danışmalar bitmeme ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz engelsiz ve kesin. Haddinden Fazla sayıda esas ülkenin buluştuğu, çokça yönlü ve çok kontratlı çalım-satımların yapıldığı, gazın depolandığı, dilek gereksinimlerine göre arz makul şekilde dağıtıldığı ve referans fiyatın oluştuğu tıpkısı eşkal haline süzülmek istiyoruz. İşlevsel ayrımsız gaz tecim merkezi almak üzere fiziki altyapıya, gelişmiş ayrımsız methal-çıkış sistemine, doğal gaz borsasına, muvazene sistemine ve ambarlama altyapısına sahibiz.”

Andıran zamanda Karadeniz gazının de Türkiye’nin doğal gaz madun yapısına ekleneceğini dile getiren Dönmez, “Şarki Akdeniz, Orta Doğu, Karadeniz ve Orta Asya bölgesindeki kaynakların Türkiye’deki doğal gaz tecim merkezinde bir araya gelmesi amacıyla çalışmalarımızı muttasıl sürdürüyoruz. Barış ve Balkan coğrafyalarını ayrımsız araya getiren Cenup Doğal Gaz Koridoru’nda de bu yöndeki hedeflerimizi güçlendirecek yeni adımlar atmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Istanbul Gas Summit” diyalog platformu olacak

İstanbul’birlikte 14-15 Şubat’ta düzenlenecek Istanbul Gas Summit’e (İstanbul Doğal Gaz Zirvesi) ilişik Dönmez, zirveye Akdeniz, Balkanlar, Orta Şark, Orta Asya Şimal Afrika ve Irak Şarki’dan erke bakanları, amme ve özel sektörün dal düzey temsilcileri ile arsıulusal erke örgütlerinin temsilcilerini davet ettiklerini aktardı.

Dönmez zirvede, küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin erke sektörüne etkilerini, arz ve dilek dengesinde yaşanan güncel gelişmeleri, uluslararası fiyatları ve toptan sunu güvenliğinin ele alınacağını vurgulayarak, “Istanbul Gas Summit, yetiştirici ve bitiren ülkelerin düşünüm alışverişinde bulunacağı, yeni işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği, sunma önemlisi dahi ülkeler arasında diyalog ortamını canlandıracak eke tıpkı kucak olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel krizleri tek bir ülkenin çözmesinin olanaklı olmadığının ve işbirliğine her zamankinden elan aşkın ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Dönmez, “Zirveyle İstanbul, enerjinin dahi yıpranmamış küresel merkezi kendisine dünya gündemindeki yerini alacak.” dedi.

“Hoppadak borazan hatlarıyla değil LNG taşımacılığı ile birlikte kısık doğal gaz ticareti gerçekleştireceğiz”

Dönmez, üçüncü FSRU gemisi Saros’un yurt dışında LNG yüklemesini tamamladığını ve bir hafta içinde Türkiye’da olacağının altını çizerek, “İnşallah, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle tesisimizi devreye alacağız.” ifadesini kullandı.

Saros’a FSRU’yu LNG kargo taşıması amacıyla dahi kullanacaklarını aktaran Dönmez, “Böylecene hemen borazan hatlarıyla değil LNG taşımacılığı ile dahi elan ağır sıklet ayrımsız gaz ticareti gerçekleştireceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

“Ferrobor ve Borak karbür tesisleri devreye alınacak”

Beyaz Zehir alanındaki gelişmelere üstelik değinen Dönmez, Bandırma’daki umum kapasite çalışacak lityum tesisinin temelini bu ay sonlarına akıllıcasına atacaklarını söyledi.

Dönmez, Eskişehir, Beylikova’dahi 17 kıymetli yer elementinin sunma az 7-8’ini keşfettiklerine dikkati çekerek, “Tekrar küçük ay ayının sonunda bu cevherleri işleyecek tayyareci tesisimizin açılışını yapacağız inşallah. Buradan elde edeceğimiz parametrelerle üstelik parçalanmamış kapasiteyle yılda 570 bin ton bulunmaz yerey elementi işleyeceğimiz tesisimizin temelini atacağız.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin bahis konusu nadir madenlerle encam teknoloji ürünlerin üretiminde gerekseme duyulan ağız ürünleri üreten, geliştiren ve ihraç eden bir mevki olacağını dile getiren Dönmez, “Böylece havacılıktan telekomünikasyona, sağlıktan gök çalışmalarına büyüklüğünde zorlu haddinden fazla alanda gelecek teknoloji ürünlerdeki yerlilik oranımızı üstelik artışmış olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: