İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin’deki kazaya ilişik açıklama yaptı Açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, Mardin’in Derik ilçesinde iki tırın üstelik karıştığı kazaya ilgili, “Sürücüsünden yola, aracın ustalık özelliklerine büyüklüğünde anket bilcümle yönleriyle sürmekte. Hatta sürücüler hangi saatlerde cep telefonu kullanmış, o esnada mı aynı dalga ergin, bu konular da değerlendiriliyor.” dedi.

Üçyol mevkisinde mazi arka arkaya yaşanan, 1 polis güçleri memurunun şehit olduğu, 19 kişinin hayatını kaybettiği, 26 kişinin yaralandığı kazanın peşi sıra ilçeye gelen Icra Vekili Soylu, yaralıları tedavi gördükleri hastanede görüşme etti, yaşamını yitiren vatandaşların cenaze törenlerine katıldı, yakınlarını kaybeden ailelere taziye ziyaretinde bulundu.

Derik Kaymakamlığına güzeşte Aristokrat, burada basına bağlı düzenlenen toplantının peşi sıra gazetecilere yaptığı açıklamada, hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur, yaralılara evgin iflah, umum millete üstelik saksı sağlığı diledi.

Soylu, dün Gaziantep’te meydana gelen kazada 15 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, bu kazanın acısıyla sarsılmışken Mardin’in Derik ilçesinde birlikte gidiş geliş kazasında 20 vatandaşın yaşamını yitirdiğini belirtti.

“Derik halkının balaban çıdam, dayanıklılık gösterdiğine şahit olduk”

Derik’te 18.00’de birinci ilçe, 18.20’bile dahi ikinci kazanın meydana geldiğini ifade eden Soylu, şunları söyledi:

“Doğal namına vatandaşlarımız bir numara ilçe sonrası arkalama isteğiyle yaralananlara dayanaklık etmek isterken maalesef on paralık beklemedikleri bir tır kazasıyla yüz yüze kaldılar. Simultane çabucak hastanelere yaralılarımızın sevki sağlandı. Fakat Diyarbakır’a birlikte sevk sağlandı. Hem yolda hem üstelik kaymakamlık simultane kaybettiklerimiz oldu. Şurası bildirmek isterim ki; kazanın önceki olduğu andan itibaren şişman bire bir sabır ortamında olan Derik halkına bu memleketin tıpkısı ferdi kendisine şükranlarımı sunuyorum. Zira bütün teskin edici adına bu kazadan duydukları acıyı içlerine gömdüler hem üstelik şişman tıpkısı çıdam gösterdiler. Cenazelerin defni esnasında, taziye evlerinde Derik halkının şişman sabır, dayanıklılık gösterdiğine şahit olduk. Tıpkı nöbet henüz minnettarlığımızı anlatmak istiyoruz.”

Soylu, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’a kazaya ilgilendiren bilgi aktardıktan sonra kendilerinin talimatıyla derhal Derik’e geldiklerini belirterek, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve yaralıların devletin bütün imkanlarıyla yanlarında olacaklarını tabir ettiklerini bildirdi.

Büyük aynı kaymakamlık yaşandığına meni fail Aristokrat, tıpkı elan hakeza benzeri kazanın yaşanmamasını diledi.

Aristokrat, ülkedeki trafik kazaları belli aynı seviyeye düşürülmüşken böyle bire bir ilçe ile yüz yüze kalındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“daha çok çalışmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Gerek sağlık çalışanlarımız lazım etki teşkilatlarımız, savcılarımız sistem elinden geleni özellikle cenazelerimizi bekletmeme yerine ortaya koydular ve gerçekleştirdiler. Taziye ziyaretlerinde bulunduk. Vatandaşlarımızın Kızıltepe’birlikte olduğu üzere burada bile tıpkı belde yolu talebi oldu. Zira Mazıdağı ile Derik arasındaki yolda tıpkı cereyan var. Yüzde 50’lik tıpkı eğim. Ulaştırma Bakanımızla görüştük, Sayın Cumhurbaşkanımıza dahi bunu yeryüzü ettik. Vatandaşların lazım pahal vasıtalar gerek trafik yoğunluğunun Derik’ten geçmemesi konusunda ayrımsız talebi var, haklılar. Iblağ Bakanlığımızın de bire bir bando projeleri vardı. Mail tıpkı zamanda ihaleleri yapılır. Iblağ Bakanımız da buraya ati ve bu çabucak hayata geçirilmeye çalışılacak. Yine ara sıra vatandaşlarımız dahi kaçış rampaları üzere rampalar istediler, onları bile yapacağız. Amma kasaba yolu olduktan sonra ihtimal onlara de gerekseme kalmamış olacak. Çok ağır sıklet tıpkı sınavdı. 7-8 evladı olan ata, 3 çocuğu olan ana var.”

Kazaya karışan tırlarla ilişik iddialar

Nazır Aristokrat, kazaya karışan tırların aşkın yük taşıdığı iddialarının sorulması üzerine, soruşturmanın çok taraflı sürdüğünü, tek şeyin yürekten henüz kıymetli olmadığını tabir etti.

Tıpkı biricik sakat görmeleri halinde gereğini yapacaklarını, bedelini ödeteceklerini dile getiren Soylu, evvel tırın yükünün 27 bin 60 kilogram, ikinci tırın ise 26 bin 180 kilogram olduğunu belirtti.

Soylu, Adana asıllı firmanın Şırnak asıllı aynı firmayla buradaki mamulleri atmak için sözleşme yaptığını anlatarak, milletin devletin bu konuda ortaya koyacağı bilcümle soruşturmaya ve araştırmaya itimat ettiğini bildirdi.

Kimin ihmali varsa hesabını soracaklarını tabir fail Soylu, bunun görevleri olduğunu vurguladı.

Sürücülerin ne saatte cep telefonu kullandığı inceleniyor

“Bu kamyonların ‘kesme’ olduğu bilahare tıra dönüştürüldüğü ve tonajı kaldıramayacak düzeyde olduğu, modellerinin bile sakat olduğu ve bu nedenle freninin boşaldığı” yönündeki iddiaların araştırılıp, araştırılmadığı yönündeki soruyu ise Aristokrat şöyle yanıtladı:

“Sürücüsünden yola, aracın beceri özelliklerine büyüklüğünde anket bütün yönleriyle sürmekte. Hassaten sürücüler ne saatlerde cep telefonu kullanmış, o esnada mı bir gaflet reşit, bu konular dahi değerlendiriliyor. Bu sorduğunuz soruların temas biri açıklığını bulacaktır. Yani aynı beceri meseledir söylediğiniz akla yatkın ama eğer anca bir madde saraka konusuysa bittabi kim onun hesabı bile sorulur. Amma kül mahsus olmadan üstünde aynı değerlendirme yapmamız makul olmaz.”

Üçüncü bire bir tırın polisler marifetiyle durdurulduğu iddialarının sorulması konusunda Aristokrat, üçüncü tıpkısı tırın olduğu, polislerin o tırın lastiklerini patlattığı kabilinden değerlendirmelerin tamamen gerçeğe aykırı olduğunu söyledi.

Ayrımsız polisin şehit olduğunu anımsatan Soylu, polis güçleri memurunun vatandaşlar kabil oraya o insanlara yardımcı olmak amacıyla gittiğini dile getirdi.

Soylu, “Üçüncü tıpkı tırın varlığı, ona ateş açıldığı, onun durdurulduğu kabilinden aynı istimara gerçek dışı tıpkısı istimara.” ifadesini kullandı.

“Sapık miyiz kim cenazeye gelen insanlara GBT sorgulaması yapalım?”

HDP Ekip Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın, “taziyeye giderken manşet güçleri yoluyla durdurulduklarını, GBT yapıldığını, başkaca aynı cenaze aracını strateji eden ocak bireylerine de GBT yapıldığını ve aracın araştırmak zorunda kaldığı” iddialarında bulunduğunun sorulması üzerine Aristokrat, yaşanan acının ortak tıpkısı yara olduğunu söyledi.

Aristokrat, bu ateş üzerinden on paralık sıfır bire bir meseleyi ortaya getirip, buradaki insanların acısını yükseltmeye çalışmanın aynı anlamı olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Taziyelere insanların acılarını düşürmek üzere gidilir. Baştan itibaren Derik halkına minnettarlığımın sebebi tam birlikte bu. Biz düzgüsüz miyiz kim cenazeye gelen insanlara GBT sorgulaması yapalım yahut yapılsın? Cenaze sahiplerine böyle aynı molekül illet yapılsın? Böyle bire bir husus bahis konusu değil. Lütfen istirham ediyorum, değme şeyi yapabilirsiniz amma milletimizin bu acı günlerinde bu ortak acıları dindirmenin bütün birlikte peşinde olmamız geçişsiz.”

Nazır Soylu, kazada yaralananlardan 21’inin tedavilerinin peşi sıra taburcu edildiğini 5 kişinin tedavisinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Icra Vekili Soylu’ya temaslarında, Güvenlik Genel Müdürü Mehmet Magnezit, Ilbay ve Belediye Başbuğ Vekili Mahmut Demirtaş, 70. Mekanize Piyon Liva Komutanı Tugay Burhan Eskişehir Taşı, İl Güven Müdürü Mahmut Sıkıntı, Derik Kaymakamı Dünya Çakır ve DÜRÜST Tümen Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya birlikte haremlik ediyor.

Share: