İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, Kırklareli’nde muhtarlarla ayrımsız araya geldi: (1)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan irade ettik. Müze ve örenlik yerlerine karye ve mahalle muhtarlarımız artık muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler.” dedi.

Soylu, El Eğitim Bilimi Merkezi’nde planlı programda yaptığı konuşmada, muhtarlık kurumunu yine amme yönetiminin merkezine alan gerek kurumsal ihtiyaçlarıyla gerekse işlevselliği ile muhtarlık kurumunu çok daha değişik aynı noktaya haiz Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını, muhabbetlerini ve sükse dileklerini ilettiğini söyledi.

Dün şeb Van Bahçesaray’da olduğunu anlatan Soylu, “Van’birlikte benzeri güvenlik toplantısı yaptık. Hem Şırnak hem Hakkari hem bile Balkı sınır illerimizi hele öz çerçevesine düz tıpkı asayiş toplantısı yaptık. Arkası Sıra STK’ler ile alay malay olduk, hem esnafımızı görüşme ettik hem dahi gece Bahçesaray’a gittik. Onların birlikte selamlarını hürmetlerini sizlere uyarlamak istiyorum.” diyerek konuştu.

Bu asıl toplantıların, yerelde fariza yapanlarla tıpkısı araya gelmenin, çalışma alanlarıyla ilgili istişare etmenin Cumhur Reisi Erdoğan’dan kendilerine geçtiğini, bunun bir zamanda tıpkı mücahede modeli olduğunu vurgulayan Soylu, “Aile İçi Kadına Fıldır Savaş Koordinasyon Toplantılarımız var. Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Toplantılarımız var ve afetle da ilgilendiren eş güdüm toplantılarımız var. Bire Bir bunun üzere muhtarlar buluşması yapıyoruz. Valiler ve kaymakamlar öz görev alanlarında yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Icra Vekili Soylu, şöyle devam etti:

“Sizlerin bile izlem ettiğiniz kadar son yıllarda Sayın Cumhur Reisi’mızın bizzat yönlendirmesi ve talimatlarıyla muhtarlık kurumuna eskimemiş tıpkısı akıntı getirdik. Özellikle kurumsal ve ilişkinlik anlamında adımlar attık. Şahsiyet haklarında ve özge konularda düzenlemelere gittik ve bunları birlikte sonsuz geliştiriyor, eskimemiş adımların planlamasını yapıyoruz. Sigorta primlerinin celal yoluyla karşılanması, cebe mezuniyet harcı alınmaması üzere birçok adımı gerçekleştirdik. Akıbet kendisine kocabaşı ödenekleri bir katsayıya bağlıydı amma netice itibarıyla o katsayı ile esas ücretler beyninde bire bir ayrımlılık söz konusu oluyor, bütün bu arada bu iyileştirmeyi fayrap etmek üzere da ceht sarfiyat ediyoruz. Demincek onu da ince zamandır bizim dahi istek ettiğimiz şekilde asgari ücret seviyesine, TBMM’dahi milletvekillerimizle Sayın Cumhur Reisi’mızın talimatıyla birlikte sâdır kanunla minimal ücret seviyesine endekslendi. Şu anda minimum sevap arttıkça temas ayarlamaya lazım kalmadan minimal ecir seviyesiyle devam edecek.”

Muhtarlıkla ait kurumsallık anlamında adımlar atıldığına bel fail Vekil Soylu, şunları söyledi:

“19 Ekim Muhtarlar Günü ilan etti nadir Reisicumhur’mız. Muhtarlarımıza Insan ve Vatandaşlık İşleri Umumi Müdürlüğümüzden muhtar seçilir seçilmez tıpkısı ay içerisinde kendilerine gönderdiğimiz etiket da İçişleri Bakanlığında Muhtarlar Daire Başkanlığı bünyesinde kendilerine gönderiliyor. Bu esnada gine bu dönme içerisinde yine eşsiz Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla Muhtarlar Kat Başkanlığı kuruldu. Muhtarlarımızın talep ve şikayetlerini takip edebilen merkezle ilişkilerini perçinlemek üzere Muhtar Hikmet Sistemi’ni yapmak bu dönemin makro adımlarından birisi oldu. Bu anlamda attığımız akıbet etap birlikte şu oldu, Muhtarlar Konfederasyonu Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kararıyla kamu yararına müteharrik dernek statüsü kazandı. Bunun birlikte önümüzdeki günlerde muhtarlarımıza bittabi çokça büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan Ankara’daki Kocabaşı Evi inşaatımız da bitmeme ediyor. Güzeşte karı evet bile gücük ay ayında bu konuyla ilişik benzeri etap atmıştık. Allah felek ediyor, 140 ahit içerisinde, az daha 4-5 ayda bozuk binayı yıktık, yıpranmamış bire bir binayı sıralama ettik. İçinde tefrişatı bile karışma oluşmak amacıyla bu ayın sonuna kadar yani 19 Ilk Teşrin’den önce eylül sonuna kadar Ankara’nın merkezinde, Akay Caddesi’nde tamamen muhtarlarımızın hizmetine yönelik bire bir Muhtarlar Evi binasını, Tanrı şans ederse Sayın Cumhurbaşkanı’mız bizimle birlikte olacak. İnşallah bu binanın açılışı de orada benzeri vesileyle gerçekleştirilmiş peki.”

Icra Vekili Aristokrat, muhtarlık binalarının yer tahsisi sorununu Reisicumhur Erdoğan’ın talimatıyla fasletmek için hazırlıklar yaptıklarını ve çalışmalarda sona geldiklerini ifade etti. Muhtarlık binası isteyen muhtarların taleplerini almaya devam ettiklerini, maliyetlendirme planlarının gerçekleştirildiğini belirten Aristokrat, binaların yerli mimariye makul şekilde yapılması üzere proje çalışmalarının bitirildiğini dile getirdi.

Soylu, 19 Ilk Teşrin’dahi 100 muhtarlık binasının ana atma töreniyle bu adımı gerçekleştirmiş olacaklarını ifade ederek, “Bize talepte bulunan muhtarlarımızdan yeri hazır olanların yahut yerini bizim hazır edebildiklerimiz, yerini bulabildiklerimizin 100 muhtarlık binasının başlangıcını birlikte gene Sayın Reisicumhur’mızın ortaya koyduğu kaime ile alay malay başlatmış olacağız. Bunu bilcümle Türkiye geneline yaymış olacağız. İlk adımımızı atıyoruz. Kırklareli’nde bakım binası namevcut muhtarlık sayımız birlikte 39. İnşallah bunu dahi aynı tasrif dahilinde çokça çabuk tıpkısı şekilde 19 Ekim’den sonradan ortaya koyacağımız ayrımsız planlamaya dahi bunu gerçekleştirmeye çalışacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Muhtarlar kimlik kartıyla müze ve örenlik yerlerine girebilecek

Muhtarlar üzere ayrımsız yeniliği henüz hayata geçirdiklerini dile getiren Soylu, “Ekin ve Turizm Bakanlığımızdan arzu ettik. Müze ve harabelik yerlerine karye ve mahalle muhtarlarımız daha çok muhtarlık kimlik kartlarıyla ücretsiz olarak girebilecekler.” dedi.

Vekil Aristokrat, özellikle eş muhtarların binaları üzere asayiş kamerası beklentileri olduğunu, bunun için düzentileme yapıldığına belen etti. Çalışmaları tamamladıklarını tabir fail Aristokrat, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu proje bütün avrat muhtarlıklarımızı kapsayacak. Avrat, erkek, bilcümle muhtarlarımızı kapsayacak ayrımsız şekilde planlandı. Burada aynı öncelik sırası strateji ettik. Sağlıklı olsun koca muhtarlarımız dahi evleviyet ortaya koydular. Bu evleviyet sırasını gerçekleştirdik. Eş muhtarlarımızın bile hele bu müşteri sistemlerini tamamlamış olduk. Kırklareli’mizde dahi 16 eş muhtarımız var. Arzu eden avrat muhtarlarımıza bu kurulum tamamlanmıştır. Anlaşılan 12 eş muhtarımız istek etti 4’ü istek etmedi. Biz birlikte 12’sini bunun çabucak tamamlamış olduk.”

Mekansal Adrese Araç Sistemi’ni (MAKS) muhtarların kullanımına açtıklarını anımsatan Vekil Soylu, şöyle konuştu:

“Bu parça fehva yerindeyse sayısal alanda hepimizin eli kolu oldu. 50 bin muhtarımızın 45 bin 115’i MAKS projesini deli dolu kendisine kullanmaktadır. Kırklareli’nde ise bu sistemi 287 muhtarımızın tamamı kullanmaktadır. Az Buçuk evvel söylediğim 50 bine mümasil muhtarımıza da Mekansal Adrese Dair Pusat Sistemi projesiyle ilişik eğitimimizi birlikte benzeri şalter ile verdik. Buna berbat adres bildirimi sorgulama yöntemini bile ekledik. Bu şu eylemek. Yani tıpkısı vatandaşla ilgili. Siz yazıyorsunuz, erkek idaresi, kaymakamlık, karakol gelene kadar 3, 3,5 kocaoğlan geçiyor. Falsolu mı söylüyorum? yahut gelmiyor yani. Öyle bile oluyor. Bilahare bunu benzeri muhtarlar toplantısına arkadaşlarımızla bu arada değerlendirdiğimizde müstacelen bunu bir modül içerisine atalım ve bilcümle kurumlara, kaymakamlığa, emniyete, karakola ve nüfusa 15 dönme süre versinler. Yani muhtarımızı aynı tartışmanın içerisinde bulundurmayalım, benzeri tartışmanın içerisine çekmeyelim. Erte olabilecek değme hepimizi üzebilecek tıpkı olayda bile hem sorumlu tutmayalım hem vicdan azabıyla, temas birimizi yüz yüze bırakmayalım.”

-“118 bin metruk binadan 90 bini yıkıldı”

Soylu, güzeşte teşrinisani ayında il ve belediyelerce tespiti yapılan metruk binaların MAS’a eklenmesine bile imkan tanındığını vurguladı.

Güvenliğin hemen muhtarın işi olmadığını ancak hakeza tıpkı durumda muhtarın düzenlilik problemiyle yüz yüze kalacağı benzeri kayran olduğunu anlatım fail Soylu, “Biz uyuşturucuyla ilgilendiren tıpkısı mücadele ortaya koyuyoruz. Arada Sırada bana söylediğim sözler zımnında kızıyorlar, varsın kızsınlar. Türkiye’birlikte 118 bin kullanılmayan yapı tayin ettik, kolay birlikte tayin etmedik, geçmiş 60 bin 70 bin oldu ego az buçuk zorlayınca 100 bin oldu, 118 bin oldu. Türkiye’dahi mevcut 118 bin kullanılmayan binanın 90 binini yıktık, 15 binini restore ettik, 15 bini da şu an yıkılmayı bekliyor yani 103 bin kullanılmayan binayı kullanılmayan çatı olmaktan çıkardık.” dedi.

Soylu bu yapıların mahalle sakinlerini rahatsız fail alanlar adına kullanıldığını belirtti.

-117 bin can uyuşturucudan tutuklu bulunuyor

Soylu Türkiye’deki uyuşturucuyla savaş konusuna bile değindi. Salondakilere “Türkiye’da maden suçundan cezaevinde kaç yaşama var, biliyor musunuz?” diye soran Soylu, “117 bin emanet” dedi.

Sahada uyuşturucuyla balaban bire bir mücadele verildiğinin altını çizen Aristokrat, şöyle sürdürdü:

“Şu dakika cezaevinde uyuşturucudan yatanların sayısı 117 bin, 15 Temmuz tarihinde bu miktar 35 bindi, sahada haddinden fazla sakil bir savaşım ortaya koyuyoruz. Geçen periyot Amerika’dan benzeri arkadaşımız geldi, aynı müddet orada aktif biri şu an Amerika’nın temas yerinden eroin soldurmak azade, kafelerde kafeteryalarda uyuşturucu kokusundan başka tıpkı kokuya rastlanılmıyor. Bir dahi bu cinsiyetsizlik denen tıpkısı terim var evet LGBT denen şeyler benzeri dahi o seçkin tarafta yaygınlaştı, karşı geçmek de günah, kimse benzeri özdek söyleyemiyor, öyle ayrımsız yüklülük altına almışlar. Metruk binalarla mücadelemizi ortaya koymamızın sebebi biz uyuşturucudan yakaladığımız gelişigüzel kişiye soruşturma yapıyoruz. ‘Başladıysan nerede başladın?’, ‘Neyle birçok yaşında başladın?’, ‘Ailen var mı?’, ‘Nerede kullanıyorsun, sana ki başlattı?’ kabilinden sorularla asıl bakımından yüz yüze kaldığımız problemin elbet çözüleceğini ortaya koyan tıpkı süreci değerlendiriyor ve politikalarımızı bile buna göre ortaya koyuyoruz.”

Uyuşturucunun kullanılmayan binalar dışında otopark ve arabalarda kullanıldığına dikkati çeken Aristokrat, bunlarla ait birlikte parkları ışıklandırma, polis ve jandarma denetimi kadar dayanabilen çokça tılsım alındığını kaydetti.

(Sürecek)



Share: