IAEA Genel Direktörü Grossi: Nükleer santrale hasar veren saldırıdan endişeliyim

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’nın Zaporijya kentindeki çekirdeksel santralin hasar gördüğü saldırıya ilgilendiren açıklama yaptı.

IAEA Umumi Direktörü Grossi, bahis konusu saldırının hem Ukrayna hem dahi çevresinde yavaş aynı nükleer hınç tehdidi oluşturduğunun altını çizerek, “IAEA, bu dokunaklı durum karşı bilgilendirildi. Ukrayna’ya göre reaktörlere seçkin hasar gelmedi ve radyolojik salınım olmadı. Fakat, santralin ayrıksı yerlerinde hasar var. Zaporijya çekirdeksel santralinin emniyetini ve güvenliğini tehlikeye atan askeri harekat kesinlikle akseptans edilemez ve ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Tesise yönlendirilen seçkin askeri biberli gücü, gizil adına felaketle sonuçlanacak durumlara öğün açabilir ve bu ateşle ibnelik etmek anlamına gelir. Acilen parçalanmamış tarafları, altı reaktörü bulunan bu mefret çekirdeksel tesisin çevresinde maksimum ölçülülük göstermeye seri çağrıda bulunuyorum” dedi.

“ÇERNOBİL’DE OLDUĞU GİBİ EKİP GÖNDERMELİYİZ”

Grossi, IAEA’nın bölgeye ayrımsız grup göndermesi gerektiğini belirterek, “IAEA ekibi, yılın başlarında Çornobil ve Cenup Ukrayna’ya yaptığı gibi Zaporijya’ya de gitmeli. Bir itimat ve koruma misyonunu benzeri araya getirebilir, gerekseme duyulan yardımı ve tarafsız değerlendirmeyi sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Share: