Hindistan Büyükelçisi Virander Paul: Hindistan ve Türkiye, Dip Tarihsel ve Kültürel Bağlara Ehil. Bulunan Arsıulusal Ortamda Ensesi Kalın Çeşitliliğe…

Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Virander Paul, Hindistan Cumhuriyet Bayramı’nın 74. yıl dönümü dolayısıyla Ankara’bile sunulan resepsiyonda, “Hindistan ve Türkiye geleneksel kendisine yoğun tarihsel ve kültürel bağlara sahiptir. Zaman, kâin arsıulusal ortamda oldukça çok ayrımsız konuma erbap olan, varlıklı çeşitliliğe cemaat iki demokrasiyiz. Yıllık düet ticaretimiz şu anda 12 bilyon KÖLE dolarının üstünde. İki ülkenin ekonomilerinin büyüklüğü ve yapısı ayn önüne alındığında, bunu ikiye katlamak ve gelişmemiş zamanda yapmak üzere çokça dallı güllü bir eş benzeri gönül bulunmaktadır” dedi. Tecim Nazır Yardımcısı Rağbet Tuna Turagay ise “Türkiye ile Hindistan arasında güçlenen hesaplı bağların ülkelerimize bol bolamat ve büyüme getireceğine inanıyorum. Ülkelerimiz ortada işbirliğinin devamıyla alay malay çokça daha şişman amal başarabileceğimizden eminim. Bu vesileyle Hindistan’ın millî bayramını tıpkısı yol daha tebrik kartı ediyor, ikili ilişkilerimizin her boyutta güçlenmesini diliyorum” diyerek konuştu.

Hindistan Cumhuriyet Altını Bayramı’nın 74. yıl dönümü bugün Ankara Hilton Otel’üstelik verilen ayrımsız kabul resmi ile kutlandı. Çokça sayıda ecnebi misyon temsilcisinin meydan aldığı resepsiyona Amme Başdenetçisi Itibar Malkoç ve Ticaret Bakan Yardımcısı Istek Tuna Turagay birlikte katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının peşi sıra Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Virander Paul, tıpkısı enformasyon yaptı. Paul şöyle konuştu:

“YILLIK İKİLİ TİCARETİMİZ ŞU ANDA 12 MİLYAR MEMLUK DOLARININ ÜZERİNDE”

“Bu iyice ülkedeki önceki Millî Haset’mde siz altın dostlarımızın kilolu ilgisi ve katılımı beni çokça mutlu etti. Hindistan’ın 74. Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle burada mevcut beherglas misafire yer teklifsizce duygularımla hayırlı geldiniz eylemek benim amacıyla tıpkısı değer ve ayrıcalıktır.

26 Sülale 1950’birlikte Hindistan’ın Cumhuriyet’e geçişini sağlayan Hindistan Anayasası akseptans edildi. Hindistan, o zamandan beri farklı dinleri, kültürleri ve dilleri kucaklarken, kendi dâhilî birliğini esirgeyici, aktif ve muvaffakiyetli bir el erki olarak ortaya imdi. Hindistan şu anda sunu çabuk büyüyen balaban ekonomiler ortada, tıpkı G-20 üyesi ve lehçe ve toptan tehditler ve zorluklarla mücadelede güvenilir aynı ortak yerine hayatiyetli kimliğiyle uluslararası toplumun ağırbaşlılık sahibi bire bir üyesidir.

Bu yıl Hindistan, 20 ülkeden oluşan Grubun Başkanlığı’nı yürütüyor ve bunun üzere seçtiğimiz tema ise, global artma üzere evrensel tıpkısı bağlanak duygusunu isteklendirme fail ‘Biricik Dünya, Biricik Eş, Yegâne Gelecek’dir. Dünya G-20’ye umutla bakıyor. Hindistan’ın Başkanlığı’nın eksiksiz, iddialı, kararlı ve gösteri odaklı olacağına dayalı tamlık dünyaya garanti veriyoruz.

“HİNDİSTAN VE TÜRKİYE GELENEKSEL ADINA DERİN TARİHSEL VE KÜLTÜREL BAĞLARA SAHİP”

Orta Çağ’ın başlarından beri, Hindistan ve Türkiye geleneksel kendisine koyu tarihsel ve kültürel bağlara sahiptir. Bugün, bulunan uluslararası ortamda hatırı sayılır ayrımsız konuma sahip olan, zengin çeşitliliğe cemaat iki demokrasiyiz. Yıllık ikili ticaretimiz şu anda 12 milyar ESIR dolarının üzerinde. İki ülkenin ekonomilerinin büyüklüğü ve yapısı ayn önüne alındığında, bunu ikiye katlamak ve gelişmemiş zamanda gerçekleştirmek üzere çok ruhlu tıpkısı eş bir arzu bulunmaktadır. Aykırı yatırımları artırmak üzere eş ayrımsız hissiyat içerisindeyiz.

İki liderimiz, Başbakan Modi ve Cumhur Reisi Erdoğan’ın geçtiğimiz Ilkgüz ayında Semerkant’ta planlı Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nin celse aralarında aynı araya gelerek muhtelif sektörlerde düet işbirliğini güçlendirmenin yollarını tartışmaları, serencam derece memnuniyet vericiydi. Aynı ayın ilerleyen zamanlarında iki ülkenin Dışişleri Bakanları da New York’ta BM Genel Müesses marjında tıpkı araya geldi.

Çapraz yarar sağlamayı amaçlayan henüz derin çapraz izan marifetiyle çokça elan şümullü düet münasebat geliştirmek üzere olanaklarımız bulunan. 21. yüzyılda dallı güllü şürekâ yerine yekpare potansiyelimizi alay malay yapmak için sabırsızlanıyoruz.

Hindistan’ın 74. Cumhuriyet Altını Günü vesilesiyle bu şanlı günde bize katıldığınız amacıyla her birinize benzeri nöbet elan teşekkürlerimi sunuyorum.”

TURAGAY: TÜRKİYE İLE HİNDİSTAN ARASINDA GÜÇLENEN EKONOMİK BAĞLARIN ÜLKELERİMİZE BOL BOLAMAT VE NEMA GETİRECEĞİNE İNANIYORUM

Tecim Bakan Yardımcısı Turagay ise şöyle konuştu:

“Hindistan uluslararası ekonomi ve jeopolitik arenada akıbet yıllarda tartılı bir şekilde yükselen bire bir güçtür. Ülkenizin ekonomik gelişimi ve üçüncü ülkelerle liyakatli ticari ortaklıkları yardımıyla mail gelecekte tecim alanında dahi reis tıpkısı talih konumuna geldiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda, Türkiye ve Hindistan’ın ticaret, envestisman, turizm ve teknoloji kabil muhtelif alanlarda ikili işbirliği potansiyelinin çok erdemli olduğuna inanıyorum.

Ülkelerimiz lehçe adına dallı güllü benzeri istihsal üssü ve istihlak malları için kolaylıkla büyüyen pazarları var. Türkiye bire bir zamanda eke aynı oluşum ve ten kayıt üreticisidir, Hindistan ise bilişim ve çıkar yol endüstrileriyle tanınmaktadır. Her iki mevki bile G-20 ve Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Ayrıca, herhangi bir iki devlet birlikte ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve geleneksel tecim ortaklarına olan bağımlılıklarını düşürmek istiyor. Bu nitelik, Türkiye ile Hindistan ortada iktisadi hisse senedi birliğinin artırılması adına majör fırsatlar yaratmaktadır.

2020 yılında 5,7 bilyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2022 yılında 2,1 tekmil artarak 12,3 bilyon dolara ulaşmıştır.

Türkiye ile Hindistan arasında güçlenen kazançlı bağların ülkelerimize bolluk ve tahaccüm getireceğine inanıyorum. Ülkelerimiz beyninde işbirliğinin devamıyla alay malay çok elan balaban işlemler başarabileceğimizden eminim. Bu vesileyle Hindistan’ın millî bayramını tıpkısı misil daha tebrik ediyor, ikili ilişkilerimizin değme boyutta güçlenmesini diliyorum.”

Konuşmalardan bilahare pasta kesildi. Arkası Sıra yerel dans gösterisi yapıldı.

Share: