Hayme Asıl 741. kat anıldı

Hayme Asıl 741. posta anıldı

KÜTAHYA Kütahya’nın Domaniç ilçesine vabeste Çarşamba köyünde düzenlenen Hayme Esas’yı Ihtifal ve Barhana Şenlikleri alçak katılımla gerçekleştirildi.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Temel (Azamet Temel), 741. el düzenlenen programla anıldı. Çarşamba köyünde başlayan programa Kütahya Valisi Yüce Çelik ve İl Protokolü, Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Ekin ve Turizm Vekil Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile MHP Domestik Yönetimlerden Mesul Umumi Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, YANLIŞSIZ Parti Kütahya milletvekilleri İshak Gazel, Ceyda Alçak Erenler, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, CHP Kütahya Milletvekili Ulvi Fazıl Etçi, Kütahya Belediye Reisi Prof. Dr. Bilen Işık ve binlerce vatandaş katıldı. Resmi merasim öncesi TRT sanatçıları Türk Islam Gizemciliği Müziği ve ilahi dinletisi sundular. ihtiram duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile resmen başlayan tören, Kur’an-ı Verimli tilaveti ve Kütahya İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın duasıyla açıldı.

Kütahya Valisi Büyük Çelik, yaptığı konuşmada, “Hayme Esas, Konya- Karaman’de Zübeyde Karı, Kütahya’birlikte Nezahat Onbaşı, Domaniçli Habibe, Kastamonu’de Şerife Bacı, Erzurum’da Kocakarı Eş, Malatya’üstelik Songül Yarbay, Gölbaşı’nda Rabıt Sezen, Çorum’bile Aybüke hoca, Diyarbakır’dahi enik nöbeti tutan korkusuz analardır. Hayme Esas’mızın türbesine gittiğinizde, kapıda, tıpkısı saraka karşılar sizi. O neymiş Atatürk şöyle der, ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça elan balaban işlemler beğenmek amacıyla kendinde bilek bulacaktır’ der. Bugün burada tıpkısı arada oluşumuzun sebebi üstelik işte bu ihtisas ve düşüncedir. Şayet ecdadımızı tanır, agâh, anlar ve buna göre bir duruş ve emir gösterebilirsek geleceğimizi bile güvenle nesir ederiz. Bu yıl burada Hayme Asıl’yı 741. misil anarken Domaniç’in da düşman işgalinden kurtuluşunun birlikte 100. yılını kutluyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Vekil Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Hayme Esas’nın tıpkısı zamanda devletin bekası yerine sunulan emeğin yer mefret örneklerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Hayme Anamız infisah noktasına kayı boyunu ayağa kaldırarak Domaniç’e büyüklüğünde sağ esen getirmesiydi. Devletin bekası yerine o yüksek mücadeleye vermeseydi, bağımsızlıktan söz etmek kabil olmayacaktı. Onun Oğuz yurdunu gönendiren hidayeti ve öğretileri sayesindedir ki Osmanlı devletimiz varlığı ile üç kıtaya yedi cihana hükmetmiş, yerey Türk’e vatan kılınmıştır. Onun cefakar bilge ve asaletli gönlü kadınlarımıza ilham ergin, asırlar sonraları da cephelerden cephelere duyulmuştur. Obaya sığmayan bire bir ufuktur o, iman ile idealini var eden, akide ile tarihi bayındır eden tıpkı kadım şahsiyettir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların arkası sıra, sahne alan Domaniç folklor gösterisi ve peşi sıra atlı okçuluk ekiplerinin gösterileri ile bitmeme fail ziyafet, Söğüt’e temsili kafile yürüyüşü ile serencam buldu.



Share: