Güneydoğu’dan çalışkan hayvan ihracatı başladı

Gaziantep Kucak Inat Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman 167 bin 950 kafa hayvan ihracatına cevaz çıktığını söyledi.

Etken eş toklu ihracatı ile ilgilendiren Gaziantep Kucak Aksi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman açıklamalarda bulundu. Türkman yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığının deli dolu efsanevi dış satım iznine, 7 ülkeye 870 bin 950 skor kasaplık çalışkan koca toklu alışmak üzere 36 İl’den 132 firma müracaatta bulunmuş. Deli Dolu hayvan dış satım işini yürüteç ESK 1 Ilkgüz bakımından 118 firmaya 6 ülkeye Suudi Arabistan’a 3 bin nüsha, Bir Gündüz Feneri Emirlikleri’ne 3 bin skor, Katar’a 24 bin 50 adet, Kuveyt’e 28 bin 600 adet, Lübnan’a 32 bin 300 adet, Irak’a 77 bin sayı kalkmak amacıyla bütün 167 bin 950 mebde hayvan ihracatı için müsaade verdi. Bu firmalar içerisinde Gaziantep’ten 18 firma Irak’a 2 bin adet, Katar’a 8 bin 800 nüsha, Kuveyt’e 14 bin 200 sayı, Lübnan’a 17 bin 800 nüsha görünmek amacıyla bütün 42 bin 800 nüsha üzere müsaade aldı. İzinlerin verilmesine müteakip dış satımcı firmalardan gidip ESK ile uyuşma yapanlar hayvan ihracatına başladılar” dedi.

“İhracat sevkiyatları güzeşte başladı”

İhracat sevkiyatının cemaziyelevvel itibariyle başladığını vurgulayan Türkman, “Gaziantep’ten Lübnan’a 5.000 sayı eş toklu çatlamak üzere cevaz kayran firma güzeşte İskenderun limanına hayvanları gönderme ederek buradan gemi ile şeb saatlerinde Lübnan’a yolladı. Bende Temas Başkanı namına İskenderun limanına anbean sevkiyatı yerinde gördüm ve üreticilere maneviyat olması amacıyla sosyal iletişim araçları üzerinden duyurdum. Sevkiyatlar daha çok bitmeme edecek. İhracatın açılması ve sevkiyatların başlaması ile etkin hayvan kg. fiyatlarında 5 ile 10 TL beyninde artma oldu. Alelhusus kötülük eden ve hayvanını satmakta zorlanan üreticiler birkaç da olsa moral buldu. Ancak yetiştirici bibi zararda ve zararına servet satıyor veya satmakta zorlanıyor. İhracat devam ederse ve tıpkısı an evvel TMO tarafından üreticiye akıllıca pahalı arpa verilmeye başlanırsa üretici zarardan kurtulabilir ve maya hayvan kesiminin tıpkısı kısmının önüne geçebiliriz” diye niteleyerek konuştu. – GAZİANTEP

Share: