Gülizar Biçer Karaca: “Kanunuesasi Dinlemeyen Benzeri İradenin Temel Değişikliği Murat Etmesi Abesle İştigaldir”

GÜLİZAR BİÇER KIŞMIRI: “ESAS DİNLEMEYEN BİR İRADENİN TEMEL DEĞİŞİKLİĞİ RICA ETMESİ ABESLE İŞTİGALDİR”

TACETTİN DURMUŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Kişmiri, Kars’ta; “OHAL şartlarında, demokratik sıfır ayrımsız şekilde işlenmiş bire bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve bile da seçimlere çokça bodur ayrımsız süre kala, gidişleri dahi çokça mail olan bu iradenin; aynı kanunuesasi yapma yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle de hakeza tıpkısı Meclis’te, tıpkı temel değişikliğini konuşmak bile mümkün değildir… Kanunuesasi dinlemeyen bire bir iradenin anayasa değişikliği murat etmesi abesle iştigaldir” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başbuğ Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Kara, evvel; CHP Kars İl Başkanlığı’nın, 29 Ilk Teşrin Cumhuriyet Bayramı ve Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. sene dönümü nedeniyle, “30 Ilk Teşrin’bile Kars ve Cumhuriyet Altını” başlığıyla düzenlenen panele katıldı. Kişmiri, aktiflik sırasında gazetecilerin, kanunuesasi değişikliği gündemi ile ilgili sorularını yanıtladı. Yağiz, şunları söyledi:

“Başı açık ya bile ilişkin meselesi değil. Umum milletvekillerimizin imzasıyla, Meclis’e sunulan kanun teklifi aslında şuydu: Kadınların foto ve kıyafeti üzerinden, kadınların ne giydiği üzerinden kendilerine siyasal kuvvet devşirmeye çalışanların; herhangi bir seferinde siyasette kadınları ve kadınların giyimini malzeme yapanların elinden bu argümanı almaktı. Zira kadınlar hangi giyerse giysin, kadınlar lacerem giyindikleriyle değil; donanımlarıyla, fikirleriyle, akıllarıyla, düşünceleri ile ve yaptıkları konuşulsun istiyoruz. O nedenle Hak ve Kalkınma Partisi, bunu yıllarca sömürü malzemesi haline getirdi. Onların elinden bu politik sömürüyü ahzetmek üzere tıpkı kanun teklifi verdik. Fakat Hak ve Kalkınma Partisi ve saraydaki yegâne kişilik hükümet bunun, oyuncağı elinden alınmış bir çocuk kadar üzerinde tepinmeye başladı.

Bir nöbet Cumhuriyet Altını Ahali Partisi olarak yıldızlı ve kesin şurası tabir ediyoruz. OHAL şartlarında, demokratik sıfır tıpkı şekilde yapılmış bire bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve birlikte üstelik seçimlere çok kısa ayrımsız müddet kaldığında, gidişleri dahi çok andıran olan bu iradenin ayrımsız temel etme yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle da hakeza bire bir Meclis’te, ayrımsız temel değişikliğini konuşmak de türlü değildir.

Bir yasa değişikliği bunu çözebilir. Gelsinler bizim kanunumuza destek versinler ve o kanunu çıkartalım ve bu saatten sonradan kadınların fotoğraf ve kıyafetinin siyasete gereç yapılmasını bütün gelişigüzel oybirliği ortadan kaldıralım.

Anayasadan bahsediyorlar. Anayasada ne diyor, ‘Basın hürdür, sıkı denetim edilemez.’ Henüz geçtiğimiz hafta sansür yasasını Meclis’ten geçiren ve sansür yasasıyla düşünen, mütekellim, yazan, çizen eleştiren herkesi üç yıla kadar dam cezası sopasıyla edep etmeye kalkan bire bir irade, temel dinlemeyen ayrımsız iradenin anayasa değişikliği temenni etmesi abesle iştigaldir.”

Share: