Göçerlere dirim çadırı

Tarım ve Orman Bakanlığı Ekincilik Reformu Genel Müdürlüğü Araştırma ve Projeler Ofis Başkanlığı eliyle, Uluslararası Zirai Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Konfedere Uluslar Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Rustik Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) çerçevesinde Adana’bile göçebe hayvancılık eden 197 üreticiye hayat çadırı dağıtıldı.

Rustik Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nin uygulandığı Adana’nın Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan ve Pozantı ilçelerinde göçer hayvancılık işleyen üreticilerin yaz döneminde April ayından Son Teşrin ayına kadar hayvanları ile konakladıkları yerde elan çağcıl tıpkısı ortamda barınmalarını sağlayacak olan çadırlar 45 metrekare büyüklüğünde.

Yağmur ve soğuğa alın akarsu ve itici geçirmez yerine tasarlanan çadırların kendilerinin yaptığı üç buçuk çadırlardan daha dolgunca olduğunu tamlayan üreticiler 7-8 aylarını geçirdikleri yaylalarda daha gür bir ortamda barınacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Adana İl Ekincilik ve Orman Müdürü Muhammet Büyük Uğurlu, bakanlığın değme zaman üreticinin yanı sıra olduğunu belirterek, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’nde 2022 yılında kırsalda çok adamakıllı işler yapıldığını söyledi.

Projeye gelecek yıl Adana’üstelik Aladağ ilçesinin birlikte karışma olacağını rapor eden Uğurlu, “Kırsalda edisyon şartlarda üreten ve düzentileme veren üreticilerimize gelecek sene bile desteklerimiz devam edecek. Bakanlığımız ve bizler seçkin ahit üreticinin yanındayız” dedi.

Tufanbeyli’nde 22 senedir hayvancılık yaptığını ifade eden Mustafa Arıkan, sunulan çadırların damarı bozuk abuhava şartlarında dahi kendilerini koruyacağını söylerken Saimbeyli müstahsil Halit Ayyıldız ise çadırın portatif olması sebebiyle seçkin yere kurulmaya uygun olduğunu anlatım ederek Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile IFAD’a destekleri amacıyla teşekkür etti.

Yaşam çadırı verilen göçkün hayvancılık fail üreticilere önümüzdeki günlerde konakladıkları yerde canlılık ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla zaman enerjisi paneli dağıtımı bile yapılacak. Rustik Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde projenin uygulandığı ilçelerde henüz önce hayvancılığa müteveccih sıvat dağıtımı mamul, kâh meralara hayvan gölgelikleri kurulmuştu. – ADANA

Share: