GİGDER Başkanı Akbal: “Avrupa’da yabancıya konut eş oranı Türkiye’nin iki allahsız”

Taşınmazlar Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, sabık yıl bazen Avrupa bazı ülkeleri ile Kanada ve ABD’da yabancıların toplam hane satışından aldığı payın yüzde 10 civarında olduğunu belirterek, “Avrupa’da yabancıya mir oranı Türkiye’nin iki kalpsiz.” ifadesini kullandı.

GİGDER’den yapılan açıklamada, dünyada herhangi bir sabık sene büyüyen yabancıya hane satma pazarının Avrupa’da zirveye ulaştığı, önde mevrut ülkelerin toplanmış bölük satışının averaj yüzdelik 10’unu yabancılara yaptığı belirtildi.

Yabancıya basamak satışında gelişmiş ülkelerin herhangi bir sene büyümeye devam ettiği aktarılan açıklamada, Türkiye kabilinden gelişmekte olan ülkelerin potansiyeliyle bandaj çekmeye başladığına dikkat çekildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri saha alan GİGDER Başkanı Faruk Akbal, geçen yıl İspanya’da yabancıların toplam basamak satışından yüzde 9, Portekiz’bile yüzdelik 11 hisse aldığını bildirdi.

“Kanada’da açıklanan sonuç bilgi 10 evden birini yabancının aldığını gösteriyor. ABD’da yabancıların kurum adedi 100 bin bandının yukarısında.” ifadesini kullanan Akbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

” Almanya, İtalya kabilinden ülkelerde bile bu cesamet yüzdelik 9-10’lar seviyesinde. Türkiye’de ise 2021’bile 1,5 milyon göz satışının 58 bin adedi yabancıya satıldı. Yani mecmu satıştan alınan hisse yüzde 4 seviyesinde. en üst açıklayan Orak Ayı 2022 verilerinde bile yabancıya konut eş payı yüzde 4 seviyesinde. Benzeri başka deyişle Avrupa’da yabancıya bey oranı Türkiye’nin iki imansız. Ülkemizde konuta evcil talebi çok çok çok.”

“Basamak fiyatlarını maliyet artışları ve yer eksikliği fevk taşıdı

Faruk Akbal, yabancıların ev fiyatlarını artırdığına dair söylemlere ilişik, şu ifadeleri kullandı:

” Burdur’da 2021’dahi yabancıya hiç bey yapılmamış ancak burada ev fiyatları 2021’bile yüzde 69 değerlendi. 2021’de fiyat artışında Türkiye ortalaması yüzdelik 60 seviyesindeydi. Burdur’da hane fiyatı devlet ortalamasının üstünde kalık. Bu örneği çoğaltabiliriz.

Mesela 2021’de basamak fiyatı Kilis ve Adıyaman’da yüzde 66, Çanakkale’da yüzde 67 arttı. Yeniden ortalamanın üstü. Buna karşın yabancıya bölük satışında önde mevrut kentlerden Ankara’da artım oranı yüzde 56’da kaldı. Büyüklük ortalamasının altında. İstanbul’da ise yüzde 63. Bu verilerin kâffesi TCMB’nin.”

Akbal, yabancıların konut satışından aldığı paya şehirsel bazda bakıldığında İstanbul’da yüzdelik 9; Bursa, Gaziantep, Ankara kabilinden şehirlerde yüzdelik 2 seviyelerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Faruk Akbal, “Türkiye’dahi yabancıya hane satışı fiyatı etkileyecek veya piyasayı Avrupa’daki kadar etkileyecek seviyede değil. Ancak bölük enflasyona alın en tehlikesiz liman olduğunu sağladığı primle gösteriyor. Evcil yatırımcı artan göz cesaret maliyetlerine rağmen talebini azaltmayarak bu primi gördüğünü dahi vurguluyor.” açıklamasında bulundu.

Share: