GASTROANTEP, FISTIK HASADI VE ŞİRE YAPIMI İLE BAŞLADI

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Ihya Vakfı (GAGEV) hareket birliğinde bu sene 4’üncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep), fıstık hasadı ve şire yapımı ile başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve GAGEV iş birliğinde bu sene 4’üncüsünü düzenleyeceği GastroAntep’in, fıstık hasadı ve şire yapımı ile açılışı gerçekleştirildi. GastroAntep’in Batalhöyük’teki açılışına; Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Atmaca, milletvekilleri, kaza belediye başkanları, STK başkanları ve ünlü şefler katıldı. Fıstık bahçesine revan Bakan Ersoy, protokol üyeleri, şefler, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları ile ağaçlardan fıstık topladı. Fıstık hasadının arkası sıra toplanan üzümlerle yapılan sucuk, muska, dilme, pekmez gibi ürünlere verilen genel âdem olan ‘şire’ hazırlandı. Tören Düzeni üyeleri, iplere dizilen fıstık ve cevizleri tatlandırarak güneşte kurumaya bıraktı. Açılışta Gaziantep’e özgü dernekevi kıyafetler giyen Ersoy, fıstık toplayıp üzüm tepeledi.

‘TÜRKİYE’NİN SEÇKIN YERİNE ZİYARETÇİ İSTİYORUZ’

Bakan Ersoy, bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen festivali önemsediklerini ve mutluluk içindeki turist hareketliliğini ferah hale lütfetmek istediklerini kaydetti. Türkiye ve tamlık şehirler amacıyla gece gündüz çalıştıklarını aktan Ersoy, yerelde yapılan organizasyonların, işlerini henüz kolay hale getirdiğini belirtip, Türkiye’nin temas hesabına ziyaretçi deklare etmek istiyoruz. Bu anlamda merkezden yaptığımız icraat hangi büyüklüğünde mefret olsa üstelik yerelde yapılan organizasyonlar ayrı tıpkısı önem taşıyor. Bu anlamda yapılan çalışmaları haddinden fazla önemsiyoruz. Gaziantep olarak eskimemiş bire bir trend başlattınız. Haddinden Fazla sayıda tescilli ürününüz var. 100 yılda 100 tescilli yayın dediniz. Bu trendin gayrı şehirlere yayılmasını istiyoruz. Burada Gaziantep’in ayrıştığı özellik üstelik var aslında. Tescilli işaret trendi birlikte birbirinden içimli yemekleriyle da dikkati çekiyor. Ayrıca kazı bilimi ve kültürüyle dikkati çekiyor Gaziantep. Gaziantep demincek de gastronomi alanında öne çıkıyor. Gastronomi alanında bir nice ürünü ihraç ediyor. Imdi dünyaya ürünler gidiyor. İnşallah bu hat çalışmaların 81 ilde artarak yayılması için bakanlık olarak destek vermeye bitmeme edeceğiz. Gelişigüzel tip desteği vermeye bitmeme edeceğiz diye konuştu.

Festivale 70 ülkeden ortaklık olduğunu kaydeden Büyükşehir Şehremini Atmaca ise her yıl organizasyonun daha dahi büyüdüğünü dile getirerek, Aramızda bu yıl 300 koca misafirimiz var. Bunların ortada sanatçıdan mutfak şeflerine kadar birbirinden kızıl beniâdem düz alıyor. Bu sene festivalde sürdürülebilir kalkınmayı ana aldık. Bu kapsamda çevreyi esirgeme ve öze dönmeyi çokça önemsiyor ve benimsiyoruz. Bunları başardığımızda elan mıhlı tıpkı cemiyet üstelik mensur edeceğiz dedi. Öte yandan Bakan Ersoy ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla yapımı tamamlanan Peynir Müzesi’nin açılışına katıldı.



Share: