Garo Paylan’dan ‘Ermenistan ile Ticaret’ Çağrısı: “Bu Sınırı Aynı An Önceki Açalım”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Ticaret Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında, Türkiye ile Ermenistan arasındaki tecim fırsatına dikkat çekerek, “Bu sınırı tıpkısı an geçmiş açalım. Tıpkı fırsat penceresi var, sulh için. İktidardaki Paşinyan bire bir kaime ortaya koymuş durumda hazar için ama biz bu iradenin elini tutmazsak, hazar talepleri eşit bulmazsa bu meseleler akamete uğrar” dedi.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu’nda zaman Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda kortej alan Garo Paylan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, Ermenistan sınırının hastalık hala vabeste olduğunu sordu. Sınırın benzeri an ilk açılması için çağrı özne Paylan, şunları söyledi:

“Tıpkı fırsat penceresi var, barış üzere. Deminden, bu önyargıları tahammül zamanıdır. Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın ve Türkiye halklarının alay malay kazanacağı benzeri hayatiyetli yaratmalıyız. Savaşta bilcümle bu arada kaybettik. Demin bilcümle bu arada kazanma zamanı.

Memleketin, komşularıyla bilcümle sınırları belirtik. Fakat Ermenistan’la 30 yıldır sınırlar kapalı. Bire Bir kulp vardı sınırların tutkun olması ile ilişik, 2 yıl önce bu kulp bile ortadan kalktı. 2 yıldır sınırlar bibi mecbur. Illet açılmıyor bu çizik? Sadece üçüncü büyüklük vatandaşlarına açılması üzerine tıpkı irade üstelik vardı.

“BU ÖNYARGILAR NASIL KALKACAK SAYIN ICRA VEKILI”

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’daydım. Oradan buraya makul, buradan oraya makul önyargılar var. Birbirine andıran iki halk, bin yıldan aşkın süre tıpkı arada muammer, ticaret yapmış, dostça yaşamış iki halktan bahsediyoruz. Bu önyargılar şüphesiz kalkacak Sayın Bakan? Biz, ticaretin önce gerçekleştiği ve kurumsallaştığı topraklarda yaşıyoruz. Siz biliyorsunuz, bu önyargılar elbette kalkar? İki büyüklük ortada gerilim varsa sınırlar açılır, tecim başlar, insanlar birbirini tanır.

“YENİDEN TİCARETİN MERKEZİ OLMA ŞANSIMIZ VAR”

Ermenistan 30 yıldır sınırları sadık tutularak cezalandırıldı dahi peki gün doğusu illerimiz cezalandırılmadı mı? Kars, Ardahan, Balkı, Van… Trabzon, Rize limanları aktive edildi ya… Bunların çalışması amacıyla bu sınırları açmamız geçişsiz. Ermenistan üzerinden Azerbaycan’a ve Ilımlı Asya’evet erişme ve Çin’e büyüklüğünde olacak geçenek hattını aktive etme, baştan ticaretin merkezi olma şansımız var. Siz yüzünüzü batıya dönmüşsünüz ama az buçuk üstelik doğuya dönmenizi dilek ediyorum sizden. Madem kalıp bire bir devlet olacağız; bir gözü batıda, bir gözü doğuda olan bir ülke olacaksak bu anlamda Ermenistan’ın açacak tıpkı mutluluk olduğunu düşünüyorum. Sizi bu konuda sorumluluğa davet ediyorum.

Bu sınırı ayrımsız zaman evvel açalım. Ayrımsız fırsat penceresi var, barış için. İktidardaki Paşinyan bire bir kaime ortaya koymuş durumda hazar için ama tığ bu iradenin elini tutmazsak, hazar talepleri karşılık bulmazsa bu meseleler akamete uğrar. 90’larda üstelik bu vesile vardı, akamete uğradı. 2008’birlikte birlikte bu vesile vardı, siz üstelik çok ongun biliyorsunuz, akamete uğradı. Demincek de tıpkısı vesile penceresi var. Deminden zamanıdır diyorum. Demin, bu önyargıları kaldırma zamanıdır. Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın ve Türkiye halklarının birlikte kazanacağı benzeri diri yaratmalıyız. Savaşta bilcümle beraber kaybettik. Azeriler da kaybetti, Ermeniler üstelik kaybetti, bütün beraber kaybettik. Demin, bilcümle beraber edinim zamanı. Bu açıdan hem Ermenistan’la hem Azerbaycan’la ilişkilerin normalleşmesi üzere ticaretin anahtar rolde olduğunu düşünüyorum. Sizi birlikte kapıları ayrımsız zaman geçmiş açmaya ve bu konuda tartı almaya çağırma ediyorum.”

Share: