Gamze Taşcıer: “Kadınların Gördüğü Şiddeti Görmezden Gelen, Avrat Cinayetlerini Küçümsemeye Çalışanlardan Kadınlara Benzeri Kâr Dirimlik Mi?”

CHP Ankara Saylav Gamze Taşcıer, Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizi kadına müteveccih şiddetin ve cinayetin ciharıyek yanda kol gezdiği bire bir meydan üzere sunuyorlar” yönündeki açıklamalarına aksülamel gösterdi. Taşcıer, “Gerçeklere bu büyüklüğünde alarga savaş açan tıpkısı kudret elan görülmedi. Bilcümle Türkiye’nin, bütün dünyanın gördüğünü Erdoğan reddediyor. Bu kadar bariz beyan arasında bire bir gerçeği bile kabul etmeyen, kadınların gördüğü şiddeti görmezden gelen, kadın cinayetlerini küçümsemeye çalışanlardan kadınlara benzeri kâr sağlık mi” açıklamasını yaptı.

CHP Ankara Saylav ve PM üyesi Gamze Taşcıer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizi kadına müteveccih şiddetin ve cinayetin ciharıyek yanda kol gezdiği aynı düz kadar sunuyorlar” yönündeki açıklamalarına reaksiyon gösterdi. Taşcıer, yazılı açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Erdoğan hangi ülkeden bahsediyor? Kendisi bu konuşmayı yapmadan benzeri dönme ilk Beylikdüzü’nde bire bir metrobüs durağında Neriman Sakallı, tıpkısı erkek eliyle önce fiziki şiddete uğradı, peşi sıra üstelik silahla vurularak öldürüldü. İstanbul’un ortasında dalgündüz silahla kadın öldürülen, yalnız bu ayın önceki 3 gününde sunma beş altı 3 kadın cinayeti gerçekleşmiş, amma Erdoğan ‘cinayetin ciharıyek yanda branş gezdiği tıpkısı kayran kabil sunuyorlar’ diye niteleyerek başkalarını suçluyor. Gerçeklere bu kadar havadan cenk açan aynı kudret henüz görülmedi.

Türkiye’da 10 kadından 4’ü eş şiddetine maruz kalıyor. Boşanmış ve ayrı hareketli kadınların yüzdelik 75’i fiziki şiddete maruz kaldığını anlatım ediyor. Hayat memnuniyeti araştırması sonuçlarına bakarak 2021 yılında yaşadıkları çevrede geceleyin bekâr yürürken kadınların yüzde 35,5’i kendilerini itimatsız hissediyor. Karı Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine bakarak geçtiğimiz yıl 280 eş cinayeti, 217 dahi aynasız karı ölümü gerçekleşti. Çoluk Çocuk beyninde yapılan ankette dahi ülkenin arz cesim sorununun kadınların yaşadığı doğruluk mahrumiyeti olduğu çıkıyor. Cinsiyet ayrımcılığının bildirme çok olduğu ülkelere bakıldığında Türkiye, 129 büyüklük ortada 26. tam. Uluslararası kuruluşlar Türkiye’bile kadınlara ve kız çocuklara müteveccih şiddetin durumunu ‘oldukça hastalık verici’ olarak niteliyor. Birlik Türkiye’nin, bütün dünyanın gördüğünü Erdoğan reddediyor. Bu kadar örtüsüz bildirme arasında benzeri gerçeği da kabul etmeyen, kadınların gördüğü şiddeti görmezden gelen, eş cinayetlerini küçümsemeye çalışanlardan kadınlara tıpkısı yarar sağlık mi? Kadınları giysi kuşamı üzerinden sömürme etmeye çalışan, başörtülü kadınlardan ‘tane’ olarak bahseden aynı ihata kadınlara özgürlük vaat edebilir mi? Ben söyleyeyim, kadınlar amacıyla albeni büyüklüğünde, su büyüklüğünde kızıl olan, kadına yönelik şiddete cebin mücehhez bildirme kapsamlı ve bağlayıcılığı olan arsıulusal sözleşmeden, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca incizap kararı veren aynı kişiden kadınların genişlik ufak benzeri beklentisi namevcut. Lazım cevabı da sandık geldiğinde namına verecekler, tek merak etmesin.”

Share: