Fındıklı Belediye Reisi Çervatoğlu: Ölülerimizden Kira Bedeli İstiyorlar, Kâfi Daha Çok

GENÇAĞA KARAFAZLI

Evkaf Umumi Müdürlüğü’nün Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Gavra Camii ve yüzlerce mezarın bulunduğu alanla ilgili Fındıklı Belediyesi’ne açtığı sav şehremaneti aleyhine sonuçlandı. Fındıklı Belediye Reisi Ercüment Delicesine Çervatoğlu, mezarların bulunduğu Özgürlük Mahallesi’nde yurttaşla birlikte yaptığı matbuat açıklamasında, “Ilenç olsun bu uygulamaya. Ölülerimizden icar bedeli istiyorlar, yeter bundan sonra. Bu gidişle erte evimizin tapusunu birlikte isterler” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Fındıklı’daki martir mezarlığı, mahalle mezarlığı ve yurttaşların öz imkanıyla açtığı defa üzere Fındıklı Belediyesi aleyhine ‘ecri analog (kira bedeli) ve devletleştirme bedeli’ istemiyle açtığı davayı kazandı. Fındıklı Şehremini Ercüment Atmaca Çervatoğlu, davaya konu olan alanda zaman yaptığı açıklamada, “Rizelilere mubah olan bize vebal mı? Bırakın, tığ halkımıza hizmet edeceğiz. Biz halkımızla; hacısı, hocası, sağcısı, solcusu, tığ bilcümle birlikteyiz. Hiçbirimizi birbirimizden ayrıştırmıyoruz. Bırakın, Fındıklı bahtiyar ve rahat tıpkısı şekildeyken huzurumuzu bozmayın” diyerek konuştu.

“BU MEZARLIKLARDA YATAN DEDELERİMİZİN KEMİKLERİ SIZLIYOR”

Çervatoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Vakıflar Umumi Müdürlüğü’hangi ilişik olduğu iddiası ile açılan davada, 150 yıllık mezarlık alanı ve 100 yıllık köy yolunun, Fındıklı Belediyesi’nce 550 bin TL kamulaştırma bedelinin Vakıflar’a ödenmesi kararı çıkmıştır. Bu, bellek almaz tıpkı karardır. Kanunda ‘Beş yıl geriye dönük’ diyor, haddizatında 150 almanak ahzetmek istiyorlar fakat kanun izin vermiyor. Şu gördüğünüz mezarlıkta yatan dedelerimizin ve ninelerimizin kemikleri sızlıyor. Burası Evkaf Mıntıka Müdürlüğü’ne, yani Umumi Müdürlüğü’hangi aitmiş. Altı parsel bölge. Bu şeş parselde, 2016 yılında Vakıflar, bulunan AKP yönetimine sorun vesile. AKP yönetimi politik, onlar ihtişam ya kendilerini öyle görüyorlar ya biz üvey evladız ya kendi dönemlerinde durdururlar. AKP Fındıklı İlçe Başkanı Fethi Velioğlu bunu yapmakla övünür amma demin kişi dedemizin, komşumuzun kemiklerini sızlatır. Sevgili kaybedilir, bize rücu edilir, davada temyiz yapılmaz. O dönemin AKP İlçe Başkanı, demincek AKP Rize memleket yönetiminde. Temyiz de etmez, çünkü kendilerini devletten yüksek görürler, kişi devletleri ya temyiz birlikte etmezler.

“FINDIKLI HALKI CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR”

Amma ne yapar? ‘CHP’li birini yönetime getirdiniz’, siz cezalandırılmak zorundasınız. Elden siz değil dedeleriniz, nineleriniz cezalandırılmalı. Onun için 540 bin liralık kamulaştırma bedeli kararı verdiler geri. Martir mezarımız dahi vardı, şehit mezarımız dahil burada atalarımızın mezarına mülk biçtiler ve belediyeden kamulaştırma bedeli istiyorlar. Kim istiyor? Vakıflar Genel Müdürlüğü istiyor. Siyasilere gittik, bilcümle partilere anlattık. Sayın Fethi Velioğlu’na bile anlattık. Dedi ki bize fikirli, ‘Evkaf’ın kanunu böyleymiş’. İşinize gelince böyle, gelmeyince öyle. Gözlemek geçişsiz şimdi; şehit Emre Aytemiz’in mezarını çıkardılar davadan, eyvallah zira bedel ödedi. Pekala Cumhuriyet’i oluşturan dedelerimiz, ninelerimiz yatıyor burada, onların bedeli hangi oluyor? 1904 yılında bire bir mezarlık var, henüz eskileri de var. Şehremaneti, 1947 yılında oldu. Bu yolu sordum amcalara, ‘Hangi yapıldı’ diye niteleyerek, 90 yaşında amcam diyor ki ‘Çapayla yapıldığını biliyorum’. Tanık üstelik değil, o kadar çarkıt. Uray olmadan halkına imece ile yani zaman meci ile yaptığımız madde, bugün gözü dönmüş, kasaları boşalttılar ya 128 milyarın nereye gittiğini açıklayamıyorlar evet dedemizin yattığı içtima bedelini dahi istiyorlar imdi. Bu gidişle ferda evimizin tapusunu bile isterler.

“14 GÜNDÜR SESLENİYORUM SİZLERE, PERDE YOK MU”

Biz, bunu protesto ediyoruz. Bunun arka mahkemesi da var, ilgileneceğiz. Utanmıyor musunuz lan kaymakamlığım, ülen sayın valim. 14 gündür sesleniyorum, utanma yok mu, vicdan bulunmayan mu? Ilmek kültürü ve aktöre bilgisi dersinde ilk öğretilen madde; ahlak, düz başlamak, adalet yememek, halkına saygı tatmak, biber dolması söylememek. 150 yıldır bu Cumhuriyet’i oluşturan ninelerimizin, dedelerimizin kemikleri sızlatmaya Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sayın AKP İl Başkanı, İlçe Başkanı, milletvekilleri, valilik, kaymakamlık neredesiniz? Kamet kabile açılışlarda görünüyorsunuz, bize bariyer takip etmek üzere elinizden geleni yapıyorsunuz. Bunlar sadece kamulaştırma bedeli istemiyorlar, ecri benzeşim diyerek tıpkı husus var. Ecri benzeşim ne, biliyor musunuz? Kiralama. Kiralama, Düyun Kanunu’na bakarak geriye çevrilmiş ilkokul sene yapılabiliyor. ‘Geriye çevrik ilkokul yıl birlikte kullanmışsın’. Gerçekte 150 yıllık alacaklar üstelik kanun cevaz vermiyor. ‘Beş yıl orada yatıyorsun, ebedi istirahatinde, onun kirasını bile vereceksin’ diyor. 482 bin 936 teklik kamulaştırma bedeli, 45 bin 847 teklik bile kira bedeli istiyor, bir bile faiziyle. Hani nema yoktu? Bu kudret faize karşıydı? Inak vardı, burada inak namevcut mu? Burada ‘bas’ var, ‘faize bas var’ evet. Ilenç olsun diyorum bu uygulamaya. Fındıklı Belediyesi’ne bu kadar haince, bu kadar düşmancasına yaklaşımlara beddua olsun diyorum.”

“MEZARLIK VAKIF YERİNDE OLAMAZ DE NEREDE OLACAK”

Fındıklı’ya geleli 60 yıl olduğunu belirten Ayser Çakıroğlu ünlü karı yurttaş, “Bu mezarlar, bizim mezarlar. Bizim fındıklığımız vardı, fındık topluyorduk biz oradan. Rahmetlik babaanne dedi ki ‘Bura artık bizim mezar gömeceğimiz yerimiz olsun’.  Tığ herhangi bir zaman biliyoruz, bura caminindir. Tığ, Vakıflar’a tıpkısı madde vermedik. Rize’ye gitsinler, İyidere ilçesinde büyün mezarlar dünyalık yeridir. Of’a gitsinler, Çakıroğlu Mezarlığı para yeridir. Mezarlık, mangiz durumunda olamaz üstelik nerede olacak? Halkın bahçesinde mi olacak mezarlık? Ego bahçeme gömerim, benim amacıyla ülkü değil ama değişik kardeşlerim ne yapsın, nereye götürsün mezarını? Bu haksızlığa benzeri deva sağlamak geçişsiz” dedi.

Bahri Aytemiz isimli vatandaş, “Çokça bir vakitler bu kat çapayla yapılmıştı, o zamanlarda dozer yoktu. Dere kenarında taştan taşa patika öğün vardı, burası yoktu, oyuntu vardı. Bu kat kenarında üstelik mezarlık vardı. Şehidin olduğu düz tamamen vabeste mezaristandır. Mezarlık çokça sakat. Ben birlikte hatırlamıyorum, haddinden fazla bozuk” diye konuştu.

“VAKIF BILAHARE UMUM KOYDU”

Sadakat Serdaroğlu mahalleli eş yurttaş, “Bu tarafı bizim dedemiz bağışlamış mezarlığa. Dedemiz camide hocaydı. Vakfa bağışlamadı bizim dedemiz, mezarlığa bağışladı. Para sonradan birlikte halk koydu” dedi.

Besim Aytemiz ünlü yurttaş, “Konuyla ilişik tığ mahkeme gördük, davaya gittik. O çevrim davada şehidimize üstelik derece biçmişlerdi. Vakıftan mevrut avukat dedi kim ‘Biz burayı ayıralım’. Emrah şehidimiz da bu memleketi kuran, buradaki savaşta memleketi kuran insanlar martir değil midir? Emrah Aytemiz şehidimiz bu memlekete ayrımsız değer ödedi, onunkini ayırıyor üstelik buradaki insanlar dahi şehitlerimiz. Atalarımız da şehitlerimiz. Cumhuriyet’i kuran insanlar bunlar. Bu büyüklüğünde zehir tıpkısı siyasal beyin benzer mi? Emrah üstelik bizim şehidimiz, burada yatan atalarımız birlikte bizim şehitlerimiz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Hangi icabında yapacağız” diye niteleyerek konuştu.

“ÖLÜSÜNE SAYGI DUYMAYAN VAKIFLAR’DAN KURUNTU EDERİM”

Fındıklılı karı ayrımsız yurttaş, “Misal göstersinler, vakit kaybetmeden Fındıklı’evet galiba tıpkı madde mi yoksa Türkiye çapında tıpkı şekilde Vakıflar mezarlıklara icar istek ediyor mu? Halkın malını Vakıflara devrettiler, evet buradan elbet icar isteyebilirler? Evkaf’ın görevi hangi? Birilerine malı peşkeş soldurmak mi? Mezarlıklar mı kaldı deminden ele alınmadık? Bir öğün, ölüsüne ürkmek duymayan Evkaf’dan ikircik ederim ben” dedi.

Tıpkısı farklı eş yurttaş, “Orada gömülü olanların hepsinin ailesini bulsun, biricik yegâne gitsin, ‘buradan kaldırın ölülerinizi, arazi benimdir’ desin cesareti varsa. Gitsin desin, ‘bu ölülerinizi buradan kaldırın, bu yer benim’ desin, bire bir yegâne kişiyle uğraşacağına” diye niteleyerek konuştu.

Share: