Fahri Adıgüzel: Müntehip Listelerinde 200 Bin Suriyeli, Afgan, Irak, İran ve Libya’dan Gelen Seçmen Var

Bilgi: ABDULLAH ÇELEBİ – Müşteri: KERİM AMAÇ

İzmir’üstelik “2023 Umumi Seçimleri’nde seçme güvenliğinin önemi ve önlemi” mevzulu konferansa konferansçı olarak katılan CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Yaklaşık 140 bin civarı Suriyeli var, müntehip listelerinde. 20 bine yakın Afgan var. Tıpkı o büyüklüğünde Iraklı var. Tıpkısı o kadar dahi İranlı var. 4 bine mümasil de Libyalı var. Toplamda, mahdut içi ve dışı listelerinde 200 bin Suriyeli, Afgan, Irak, İran ve Libya’dan gelen müntehip var” dedi. Adıgüzel, Türk vatandaşlığı sunulan yabancılarla ilgili, “Üç milyonluk aynı daire, eksperler eliyle 400 bin dolar namına gösteriliyor. Çap denetleyemiyor. Algı veriyor ve vatandaşlık sahibi olabiliyorlar” diyerek konuştu. Adıgüzel, bulunak vasıta sistemindeki alavere dalavere iddialarıyla ait ise “Türkiye anca bire bir kuzuluk geldi kim ‘Ne kurnazlık yapacaklar’ diye düşünür olduk” dedi.

İzmir’da Konak Belediyesi’nin familya sahipliğinde, Türk Milletvekili Birliği İzmir Şubesi vasıtasıyla “2023 Umumi Seçimleri’nde intihap güvenliğinin önemi ve önlemi” konulu konuşma düzenlendi. Türkan Saylan Hars Merkezi’nde bugün yapılan konferansa, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Mebus Fahri Adıgüzel konuşmacı olarak katıldı. Konferansı, CHP İzmir İl Başkanı Bahir Yücel, Konak Şehremini Abdül Keleş, CHP İzmir Mebus Tacettin Kıran, CHP Tümen Meclisi üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve yurttaşlar izlem etti.

SURİYELİLER SEÇİMDE DÜŞÜNCE KULLANACAK MI

Türkiye amacıyla 2023 seçimlerinin önemine vurgu eden Fahri Adıgüzel, şöyle konuştu:

“Çokça heybetli ayrımsız seçime gidiyoruz. Yeryüzü mefret hassasiyetlerden biri, seçimlerin güvenliği meselesi. 2017’üstelik çok yüce aynı sarsıntı var. Mühürsüz oylar meselesi. 2019 seçimlerinde sandığa 4 rey girdi, 3’ü meri, 1’i temelsiz sayıldı. YSK’nın haksız, hukuksuz uygulamalarından bir kaç tanesiydi. Tümen devleti yapısı oluşması zımnında devletin kurumlarına akide, çekinmezlik kalmadı. Türe ve Kalkınma Partisi’nin bildirme iri zararlarından biri birlikte kurumları buyurmak, itibarsız ve güvenilmeyen ağıl aktarmak oldu. Isıdam konular var. Bunların başında eller, Suriyeliler geliyor. Binlerce, milyonlarca yurttaş var ve binlerce ayrımlı tevellüt yeri var. Listelere baktığımızda görüyoruz. Resmi rakamlara bakarak 4 milyon deniyor. Maada resmi rakamlara göre 7 milyon. 10 milyonun üzerinde olduğunu belirten akademisyenler var. Bizim üzere yer eleştiri bekçi, yurttaşlık meselesi. Suriyelilerin ve farklı ülkelerden mevrut yabancıların yaratmış olduğu bir nice dava var. Genel Başkan’ımız net şekilde rapor ediyor, ‘2 yıl ortamında Türkiye’deki yabancıları hele birlikte Suriyelileri ülkelerine göndereceğiz’ diyor. Seçimde görüş kullanacak mı Suriyeliler, Afanlar, İran, Irak ve Libyalılar? Yabancıların oy kullanması için yurttaş olmaları şartı gerekiyor. ‘Bunlar elbette yurttaş tür’ diyerek baktığımızda, ayrıklı vatandaşlık diye niteleyerek aynı özdek var. Evveli Hükûmet kararıyla vatandaşlık verilirdi. Naim Süleymanoğlu yurttaş yapılmıştı. Bakanlar Kurulu kararı ve Resmi Gazete ile duyurularak yapılmıştı. Bundan Sonra vakit kaybetmeden cumhurbaşkanının iki dudağı beyninde.”

“RÜŞVET VEREREK VATANDAŞLIK SAHİBİ OLUYORLAR”

Türk vatandaşlığının kuşkusuz verilebileceği ile ilgili konuşan Adıgüzel, şöyle bitmeme etti:

“Milli düzenlilik sebebiyle yurttaşlık verilebilir. Sportmen gibi. Bunun üçüncü ayağı var, -güzeşte haziran ayına büyüklüğünde 250 bin dolardı, deminden 400 bin dolara çıkardılar- gayrimenkul alınırsa. İstanbul’birlikte öyle şeylerle karşılaşıyoruz ki 400 bin dolarlık emlak birlikte almıyor. Bu işin tüccarları var. 3 milyonluk bir daire, eksperler tarafından 400 bin dolar yerine gösteriliyor. Cesamet denetleyemiyor. Rüşvet veriyor ve vatandaşlık sahibi olabiliyor. 50 gönül çalıştıran bir firma kurarsan ve Say Sosyal Düzenlilik Bakanlığı’na doğrulama ettirirsen yurttaş olursun. ‘Benzeri şirkete 500 bin dolar yatırırsan ve onaylatırsan yeniden vatandaşlık veririz’ diyorlar. İşi o büyüklüğünde abartmışlar kim ‘500 bin dolarlık parayı Kaynak kağıtlarında satmadan tutarsan gene veririz’ diyorlar. ‘Sadece kendine değil, eşine, 18 gözyaşı şeş çocuklarına, eşinin 18 yaş altı çocuklarına vatandaşlık veririz’ diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakeza satışa huruç durumda. Suriyeliler geçici mülteci kapsamında. Yıllarca kalsalar birlikte vatandaş olamıyorlar. Sığınmacı statüsünde değiller. ‘Bire Bir Türk vatandaşı ile evlenirlerse tamam mu’ diye niteleyerek sorarsanız bu bile ameliye adına olanaklı değil, 3 sene geçmesi lazım. Suriye hükümeti ile yazışmalar sonucunda bilgilerinin alınması lazım. Bu, pratikte gibi değil. Bir gönül Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evlendi diyerek yurttaş olamıyor. 100 binlerce çocuk doğdu. Biz hangi Amerika’yız hangi Kanada. Bunlar üstelik yurttaş olamaz. Çünkü üs bağı olması geçişsiz.”

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ. KARIŞIK OLAN KISIM SURİYE, IRAK, İRAN VE AFGANİSTAN”

Onursal Adıgüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yurttaşlık, cumhurbaşkanının iki dudağı ortada olduğu amacıyla izleme edilmesi müstelzim aynı maslahat. Cumhuriyet El Partisi ve Altılı Masa bileşenleri olarak yakından izlem ediyoruz. Ecnebi meselesinde geldiğimiz nokta şu: Analizler yapıyoruz. Herhangi Bir seçim döneminde iki kez seçmen listelerini ahiz şansımız var. Son aldığımız listeye bakıyoruz. Kişinin doğduğu yere bakıyoruz. E-Heybet üzerinde, isminizde yazım yanlışı varsa düzeltebiliyorsunuz. Bilahare Türkiye Cumhuriyeti yurttaş olmuşlar için bu yasa meri değil. Suriyeliler, Iraklılar ve diğerleri isimlerini değiştiremiyor. Tıpkısı kişiye vatandaşlık hakkı verdiğinizde ona aynı seferlik ismini tebdil hakkı da veriyorsunuz. Daireyi aldığında ya da envestisman yaptığında ismini tahrif hakkı var. Hatalı olan bilgi, E-Devlet üzerinden isimlerini değiştirdikleri bilgisi kusurlu. Tığ; ismine, hamur ismine bile bakmıyoruz. Biz, mevlit adına bakıyoruz evvel. Türkiye, 100 yıllık tıpkısı ülke. Teknolojinin serencam 20 yılda ihtişam işlemlerinde üstelik kullanıldığını görürsek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına baktığımızda 380 bin ayrı yerde doğduklarını gördük. 383 bin tevellüt yeri var. Şebinkarahisar’ı, Şereflikoçhisar’ı birçok ayrımlı şekilde yazabileceklerini durum de edemezsiniz. Çünkü eş memurları elle yazmış. Bu bilgilerin hepsini temizleyerek bakıyoruz. Türkiye’birlikte toplam 900 bine yakın ecnebi ülkelerde doğma insanlar var. Bunun içinde Almanya’birlikte kıpırdak tıpkısı Türk’ün çocuğu da var. Bizim amacıyla sorunlu olan kısmı Suriye, Libya, İran, Irak ve Afganistan. İki kamer evvel Almanya’evet gitmiştim. Almanlar, ‘Suriyeli göçünden öyle bire bir ibret çıkardık ki Ukraynalı göçünü ona bakarak planladık’ dedi. Ego bile dedim ki ‘Tığ tek ders çıkarmadık, Afganlara kapıyı açtık, derun aldık, yaya geldiler’. Bu haddinden fazla çığlık. Birinci başlığımız tevellüt yeri. Cumhuriyet Altını El Partisi’nin gani benzeri veri işlem altyapısı var. 2007 yılında seçmen listeleri online oldu. 2009’dan bu yana bile sistemimizde müntehip listeleri ve seçim sonuçları online yerine bulunuyor. Suriyelileri, Afganları bulduk. Şam’de, Bağdat’ta doğanı bulduk. Yetmedi, tekrar sorduk, ‘Ne ahit seçmen olmuş’ diye. Sonuç 10 müntehip listesinde varsa bu yıpranmamış mevrut diyemeyiz.”

“MÜNTEHIP LİSTELERİNDE BÜTÜN 200 BİN YABANCI VAR”

Müntehip listelerindeki yabancılarla ilişkin hikmet veren Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahminî 140 bin civarı Suriyeli var, seçmen listelerinde. 20 bine mail Afgan var. Benzeri o büyüklüğünde Iraklı var. Ayrımsız o kadar üstelik İranlı var. 4 bine andıran birlikte Libyalı var. Toplamda, dar içi ve dışı listelerinde 200 bin Suriyeli, Afgan, Irak, İran ve Libya’dan mevrut müntehip var. en üst aldığımız seçmen kütüğü bakımından gördüğümüz ölçü. Mümasil zamanda da bu listeleri inceliyor olacağız. Yeni gelen Suriyelileri, yabancıları tayin etmeme kadar bir kapsam namevcut. Meseleye ‘Bugün 200 bin sevimli var, ayrımsız madde olmaz’ diye niteleyerek bakmamalıyız. Çünkü Türkiye’nin geleceğini etkileyebilecek sosyolojik aynı mesele. Konusunda saatlerce konuşulabilir. Eğitimden sağlığa, içtimai yaşamdan gettoluğa, güvencesiz çalışmaktan bölgesel namına oluşan mafya gruplarına kadar. Gündemi çalışır eden ‘Evdeki ecnebi’ meselesi oldu. İhbarlar geldi genel merkeze. ‘Benim evimde benim bildiğim dışında biri yaşıyor’. Bunun sayısı artınca açtık bu kişilerin hikayesini. Antalya Muratpaşa’dan benzeri hoca arkadaşımız ihbarda bulunmuş. Araştırı yaptık. Eşi ile kendisi oturuyor. Tıpkı üstelik Fatma Eş diyerek biri var. Haberleri namevcut. Fatma Kadın, Kayseri’de oturuyor. İki intihap Muratpaşa’bile güçlenmiş amma o adresle alakası yok. Ankara’dan bile ihbarlar vardı. Bunun içre yabancı esame dahi vardı. Araştırı önergesi verdik. Şöyle ayrımsız yanıt aldık. ‘Sistemsel dava yaşadık, düzelttik’ dediler. Bu sistemsel bire bir meydanda mı, yoksa benzeri murat mı bunu oranlamak gerekiyor.”

“‘NE HİNLİK YAPACAKLAR’ DİYE DÜŞÜNÜCÜ OLDUK”

Türkiye’nin asetat yönetilmediğini savunan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştiren Adıgüzel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’birlikte sorunlara alın asetat, tartı düz, sorunun ciddiyetinde izah işleyen tıpkı kudret namevcut. Antrparantez Fox TV muhabiri bunu Sayın İçişleri Bakanı’na sordu. ‘Canım benim’ deyip, okşayıp işini yapamadığını gösterdi. Maden, kayırıcı kaçakçılığı, sınırlarımızın kevgire dönmüş olması meselesinde olduğu kabilinden ciddiyetsizce, kuşkusuz sadece mafyanın, mülk babalarının bakanlığını yaptığını göstermiş oldu. E-Heybet’te ne yapıyorlarsa Cem Yılmaz’ın abisi Nazik Birlik Partisi üyesi, Tanju Özcan ise Türkiye Değiş Partisi’nde imdi. Dip planda hata oluyor, düzeltiyorlar belki amma onun nereye gittiğini sorgulamak gerekiyor. Türkiye anca bire bir kuzuluk geldi kim ‘Ne hinlik yapacaklar’ diyerek düşünücü olduk. Türkiye’nin asıl meselelerini, ekonomiyi, sağlığı, dijitalleşmeyi, zahir yatırım getireceğimizi saymak varken şeytanın aklına gelmeyecek işleri, ‘Bunlar ne yapacaklar’ diye niteleyerek tılsım almayı konuşuyoruz. Türkiye’nin haddinden fazla elan oylumlu meseleleri varken maalesef temiz, adaletli bir seçimin pekâlâ olabileceğini konuşuyoruz. Zira YSK gibi yapılar görevlerini layıkıyla yapmıyorlar. Teknolojik analizör üretmeye çalışıyoruz. İnanıyoruz ki aklık, adil ayrımsız ortamda gerçekleşirse Cumhuriyet Umum Partisi bir numara parti olacak. Millet İttifakı dahi bu seçimlerin iktidarı olacak. Türkiye’nin üzerindeki esmer bulutlar dağılacak.

ERDAL KARADEMİR: EVET VAR OLACAĞIZ YA NAMEVCUT OLACAĞIZ

Türk Saylav Birliği İzmir Şubesi Başkanı Erdal Karademir üstelik 2023 seçimlerinin laik Cumhuriyet’i ve hususiyet devletini yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Ya var olacağız evet namevcut olacağız. Altılı Ganyan Masa hareketinin kazanması amacıyla elimizden mevrut bütün çabayı açığa vurmak zorundayız” diyerek konuştu.

Fon Dökümü

1.Video

CHP Umumi Komutan Yardımcısı Fahri Adıgüzel’in konuşması

2.Video

Türk Parlamenter Birliği İzmir Yazıhane Başkanı Erdal Karademir’in konuşması

Panelden detaylar

Share: