ESKİŞEHİR – “Türkiye Sohbetleri” toplantısı düzenlendi

Eskişehir’dahi, Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında “Türkiye Sohbetleri ” toplantısı gerçekleştirildi.

Eskişehir Valiliği ve Sivil El Birliği Platformunca ayrımsız otelde düzenlenen programda benzeri danışma özne Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Rast Köroğlu, toplantının etkileşimli formatta yapılacağını söyledi.

Türkiye Yüzyılı’nın ve 2023 yılının budun ve heybet amacıyla mehabetli ayrımsız sıra olduğunu vurgulayan Köroğlu, “Türkiye Yüzyılı davası elan gönençli, seçme açıdan konuşu, içtimai, ticari bütün açılardan daha gönençli tıpkısı Türkiye, elan demokratik bütün bireylerin kendilerini bağımsız milletvekili ve bahtiyar hissederek benzeri devlet vatandaşı mensubiyetiyle cereyan ettiği ve bizden ahir nesillere bu emaneti bıraktığımız elan demokratik bire bir Türkiye ve bilcümle açılardan sağlıkta, tarımda, savunma sanayinde, iç güvenlikte, teknolojide kamu özgür Türkiye davasıdır.” diye niteleyerek konuştu.

Reisicumhur Danışmanı ve Sivil El Birliği Platformu Başkanı Ayhan Ogan ise Türkiye’ye dayalı rastgele sözün kendileri için mübarek olduğunu belirtti.

Türkiye’nin koskocaman aynı dizi film değişikliği yaptığını belirten Ogan, şunları belirtti:

“Cesamet namına yaptı, topluluk adına yaptı. Topluluk üzere büyüklük anlayışına geçti. Bir Vakitler mehabet amacıyla cemiyet anlayışı, paradigması bundan sonra bugün tek literatürde kıymet bulmayan ayrımsız terim kendisine kaldı. Alelhusus demokrasi alanında vatandaşlar arasındaki celal yaklaşımı, büyüklük yurttaş ilişkilerindeki hukuk, vatandaş lehine, anlaşılan cemiyet kesimlerine yapılan ayrımcılık, inkar dönüşme politikalarının kaldırılmasıyla ayrımcılık politikalarının serencam bulmasıyla imdi Türkiye’bile vatandaşlarla devletin bütünleşmesi arasındaki bilcümle duvarlar yıkılmış oldu. Bu haddinden fazla büyük benzeri devrimdi, haddinden fazla kebir aynı sekans değişikliğidir.”

Ogan, 20 yıl öncesinde Türkiye’da yeryüzü şişman sorunlardan birinin politika ve siyasetçiler konusunda kurulan vesayet yapısı ile darbeci geleneklerin oluşturduğu vesayet kurumları üzerinden atanmışların seçilmişler üzerindeki tahakkümü olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu el yıkıldı. Türkiye vesayetten kurtuldu. Çıktı gazetelerde ismini söylemeyen, ismi verilmeyen bire bir peş düzey askeri yetkilinin beyanlarıyla Türkiye cephe belirleme durumundan çıkmıştır. Büyük tıpkısı cümle reformu yaptı. Türkiye vatandaşa tek bugüne büyüklüğünde siyasi hayatımızda örneği olmayan, dünyada da bambaşka eş örnekler olsa birlikte esasta orijinal örneği olmayan bir sistemi ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle dümen reformu yapacağım.’ dedi. Vatandaşın önüne sundu. Vatandaşımızın yarısından fazlasının desteğiyle bu arada Türkiye istikrarsızlıktan ve koalisyonlar döneminden vareste oldu.”

Karı ve Toplumsal Hizmetler Vekil Yardımcısı İsmail Ergüneş birlikte Bakanlığının çıktı içtimai korumaya, yardıma ve hizmetlere ihtiyaç duyan aynı kesimin gereksinimlerini karşılayan benzeri gelgel olduğunu dile getirdi.

Türkiye’birlikte 2002 yılından itibaren sosyal bakım ve toplumsal yardımlarda heybetli bire bir bükülme yaşandığını vurgulayan Ergüneş, 1975’lerden sonradan dünyanın neoliberal politikalara gittiğini aktararak, “Neoliberal politikalara geçişin sebebi şudur, kamu harcamalarında sosyal harcamaların, yetişek, esenlik, içtimai müzaheret ve toplumsal bakım harcamalarının ağır sıklet bire bir yekun tutmasından sonra çıktı devletler bu toplumsal harcamaların kısıtlanması, sınırlanması, elan çok kaynak aktarılmaması gerektiği noktasında aynı yöntem değişikliğine giderek neoliberal politikaları belirlemiştir. Dünyada akan taraf budur. Anne hareket budur.” değerlendirmesinde bulundu.

Ergüneş, 2002 sonrası sosyal yardım ve sosyal hizmetlerdeki kökten dönüşümün Türkiye’yi farklı acun ülkelerinden ayırdığına değinerek, “Türkiye’nin toplumsal yardım ve hizmetlerde, sosyal himaye kalkanını güçlendirerek bu ülkenin ürettiği zenginliği, refahı, toplumun zir dirimlik grubuyla paylaşmasına yönelik koymuş olduğu iradenin benzeri tezahürüdür.” dedi.

Aile ve Içtimai Hizmetler Bakanlığının hizmetlerini kâm odaklı olmaktan bildirme odaklı olmaya çevirdiğini aktaran Ergüneş, şöyle dedi:

“2002 öncesinde bizim bu söylediğimiz kesimler, büyüklük dairelerinin uğrunda toplumsal teavün vakıflarının önünde kuyruğa girerek sosyal müzaheret ve sosyal hizmet dilek ederken tığ bildirme odaklı aynı sistemi deklare etmek vasıtasıyla yani devleti vatandaşın ayağına götürerek, devleti ve çalışanlarımızı, personelimizi düzlük taraması yaparak, hanelere göndererek o hanedeki engelliyi, yaşlıyı, yetimi, öksüzü, şehit yakınını, gaziyi, şiddete uğrayan kadını belirleme edip merkeze gelip bu hanenin ihtiyacına göre toplumsal arkalama ve toplumsal bakım üreten ayrımsız büyüklük anlayışına geçmiştir.”

Ergüneş, Bakanlığının toplumsal yardım ve içtimai hizmetlerde sülale odaklı bire bir yaklaşım ortaya koyduğunu da vurgulayarak, “Yani bizler bire bir engellimizin, bir yaşlımızın, bir çocuğumuzun seçkin sebeple kurum bakımına alınması gerektiği tıpkı durumda artık bunları en son reçete yerine gelgel bakımına alıyoruz. Olaya bakışımız ev odaklı ve engellimizi familya birlikte tutmaya çalışıyoruz. Çocuğumuzu ailesinin yanı sıra tutmaya çalışıyoruz. Yaşlımızı ailemizin birlikte tutmaya çalışıyoruz ve bunları sosyoekonomik desteklerle ve gayrı hizmet modellerimizi bile sağlamaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız de toplantıda tıpkı danışma yaptı.

Açılış konuşmalarının peşi sıra derinti, soru yanıt şeklinde bitmeme etti.

Toplantıya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Eskişehir Maharet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, DOĞRU Tümen İl Başkanı Zihni Etkili, gazeteci edip Mehmet Çek ve çok sayıda sivil cemiyet kuruluşu temsilcisi katıldı.

Share: