Elbistan’da 133 saat sonraları enkazdan çıkarılan Melisa çikolata ile hayata tutunmuş

“Asrın felaketi” adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde annesiyle alay malay gittikleri Elbistan’daki marketin enkazından 133 saat sonraları kurtarılan 24 yaşındaki Melisa Sevgili’nün satın alınan yegâne tıpkısı çikolata ile hayata tutunduğu ortaya artık.

Akdeniz, Güneydoğu ve Şark Küçük Asya bölgelerindeki 11 ili etkileyen Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin arkası sıra enkazdan eyyam sonra sâdır depremzedeler, hayatta kalma hikayeleri ile dahi dikkati çekiyor.

Antalya’nın Alanya ilçesinden sarsıntı bölgesine fahri giden bacı Semra Türk’ün aktardığına göre, Elbistan’daki marketten 133 saat sonra salim kurtarılan 24 yaşındaki Melisa Sevgili, 133 saat süreyle çökmüş altında mukavim kalmasını ikinci depremde tıpkı enkazda hayatını kaybeden annesinin marketten satın aldığı biricik bir çikolataya borçlu.

Tüm Türkiye’nin kalbinin birlikte attığı, dualarıyla ekiplere bindi verdiği mufassal benzeri emek sonrası enkazdan 133 saat sonradan salim kurtarılan Melisa Dava, Elbistan’a baştan umut oldu, güçsüz ekiplere birey verdi.

Melisa’nın kurtarma operasyonunda UMKE gönüllüsü Alanya Eğitim ve Araştırı Hastanesinde görevli abla Semra Türk birlikte kayran aldı.

“Depremin çabucacık arkası sıra yola çıktık”

Zelzele bölgesinde 12 çevrim boyunca hayat istirdat operasyonlarında kayran düzlük Türk, görev süresinin dolmasının peşi sıra geldiği ilçede, AA muhabirine, depremi selen alır almaz önceki periyot yola çıktıklarını söyledi.

Dahil olduğu Millî Iyileştiren Kurtarma Ekibi (UMKE) ile ikinci gün sabahın er saatlerinde kurtarma çalışmalarına başladıklarını aktaran Türk, bölgede yaşananlar karşısında etkilenmemenin tür olmadığını tabir etti.

Türk, Elbistan Celal Hastanesi’nde ilk ve ivedi müdahalenin yapıldığı alanda fariza almaya başladığını belirterek, enkazdan çokça çok hastanın geldiğini dile getirdi.

Görevlendirildiği Elbistan Devlet Hastanesine çokça sayıda depremzedenin getirildiği rapor fail Türk, “Durumları dokunaklı olanlar fazlaydı. Gelenlere müdahale ediyorsun. Sonradan meydan beğenmek üzere hastayı eksantrik tıpkısı alana gönderiyorsun. Önceliği elan dokunaklı hastalara veriyorduk. Orada mecburen triaj ayırmak zorunda kaldık.” dedi.

Meslek hayatında bu büyüklüğünde büyük çapta ayrımsız afetle hiç karşılaşmadığını belirten Türk, yer sarsıntısı bölgesindeki durumun dışarıdan göründüğü kadar olmadığını aktardı. Türk, “Yani ego madde düşünmüştüm; gideriz, hastanemiz var, sırasıyla gelen herkese engelleme ederiz amma öyle bir husus değilmiş. Düşündüğümüz kabilinden değilmiş, maatteessüf. Çok haddinden fazla kötüydü.” diyerek konuştu.

“Melisa, sen tıpkı mucizesin. Bunun farkında mısın?”

Olumsuzluklara karşın kendilerini bahtiyar fail olayların dahi yaşandığını rapor eden Türk, “mucize” kendisine nitelediği enkazdan 133 saat sonra sıhhatli çıkarılan Melisa Sav ile aralarında geçen diyaloğu üstelik şöyle anlattı:

“Annesiyle bu arada markette ikinci depreme yakalanmıştı. Annesi hayatını kaybetmişti. Kendisinde ise bir madde yoktu. O’na, ‘Melisa, hangi yaptın, elbet yaşadın?’ falanca dediğimizde, ‘Bir tane çikolatam vardı. Zamana yaydım.’ demesi umutlarımızı daha da artırdı. Yemeden Içmeden benzeri çikolata ile hayatta kalmayı başaran Melisa, ‘Enkazda, annemin bacaklarına masaj yaptım. Hani ölmesin diye niteleyerek, ama üçüncü günden sonradan annemin sesi kesildi.’ ifadeleri üstelik bizleri üzmüştü. Ancak, O, ayrımsız mucizeydi. ‘Melisa, sen bir mucizesin. Bunun farkında mısın? dediğimizde, ‘Evet, ego farkındayım ve güçlüyüm’, demişti. Küçük tıpkısı mucizeydi o.” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde yaşananlar karşısında etkilenmemenin benzer olmadığını tabir fail Türk, “Yorgunduk, açtık. Uykusuzluk bizi yoruyordu amma mucizeler bizi ayakta tutuyordu. Izdırap hastalar gelince az buçuk umutsuzluğa kapılıyorduk ama söz misali Melisa geldi, altıncı günde. ‘Melisa, sen bu büyüklüğünde iyiysen, söylemek çok dirilik ati, haddinden fazla daha gani olacak’ düşüncesindeydik. Melisa, bizi motive etti, hem da çokça balaban motive etti.” ifadelerini kullandı.

“Psikolojik namına çok etkilendim”

Hareket bölgesinde insanlara 12 bölüm boyunca yardımda bulunduğu üzere kendisini mutlu hissettiğini kaydeden Türk, psikolojik kendisine dahi haddinden fazla etkilendiğini ifade etti. Artık hayatla ilişik önceliklerinin değiştiğini vurgulayan Türk, “Ev yapısına, aileye çokça derece vermemiz gerektiğini, bazı şeylerin çokça önemsiz ve hoppadak yaşantımızın çokça önemli olduğunu, kızdığımız bazen şeylerin basitliğini, hayatta henüz makro şeyler olduğunu anladım.” ifadelerini kullandı.

Share: