Edirne’den güdük bodur

TBMM Karı Erkek Vesile Eşitliği Komisyonu Başkanı ve YANLIŞSIZ Tümen Edirne Milletvekili Fatma Aksal, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen Balkanlar ziyaretlerini değerlendirdi.

Aksal, yaptığı bağlanmış açıklamada, Balkanların Türkiye üzere ayrı bir öneme ehil olduğunu belirtti.

Balkan topraklarının beherglas karışının kuma geçmişten tıpkısı kalıntı taşıdığını rapor fail Aksal, “Bu topraklarla kuma tarihimiz, kuma kültürümüz, eş kederlerimiz, sevinçlerimiz var. O nedenle Balkanlar gönül coğrafyamızdan henüz mavera adeta rağbet coğrafyamızın kalbidir.” ifadelerini kullandı.

Balkanlarda gerçekleşen ziyaretler esnasında mümasil zamanda hayatını kaybeden İskeçe seçme Müftüsü Ahmet Mete’nin dualarla anıldığını belirten Aksal, Mete’nin ömrü süresince Garp Trakya’daki soydaşlar üzere çalıştığını ve kendisini rahmetle andığını tabir etti.

Aksal, Gün Batısı Trakya’nın beraberinde Kuzey Makedonya’üstelik bile ziyaretler gerçekleştirildiğinin altını çizen Aksal, şöyle devam etti:

“Balkanlardaki soydaşlarımızla var olan ikbal birliğimiz çerçevesinde Osmanlı’dan ecdadımızdan kalma tarihi yapıları görmenin, soydaşlarımızın halen devam ettirdiği eş anane göreneklerimize şahit olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadık. Gördük ki Ülkemize coğrafi sınırlarının ötesinde rağbet coğrafyamızdaki görelik ve hoşlanma bambaşka.”

-Açar Bayramı

Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Günşen Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün siper ve katılımlarıyla 26 Eylül 1932 tarihinde 1. Türk Dili Kurultayı’nın düzenlendiği tarihin 90. yıl dönümü nedeniyle bir kaygı yayımladı.

Aynı zamanda Türk Dili Bilim Yerleşmiş Üyesi ve Edirne 15 Temmuz Demokratik Gençlik Derneği Onursal Üyesi Günşen mesajında Dilin tıpkısı milleti kavim eden kültür değerlerinin başında geldiğini vurgulayan Günşen, şunları kaydetti:

“Atatürk, dilin birlikte bire bir milli saye meselesi olduğunu, Türkçemizi korumanın vatanı korumakla aynı olduğunu, çünkü Türkçemizin dahi yurt kadar, gün kadar, anane ve göreneklerimiz büyüklüğünde ermiş ve şerif olduğunu haddinden fazla dolgunca biliyordu. Cidden onun ‘Ülkesini ve faziletkâr istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini da yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ derken, bir gerçeği dile getiriyordu.

Onun Türk diline cemaat çıkışı ve şahsen Türk tarihi yanı sıra, Türki ile ilgilenmesi boşuna değildi. Türk milletinin yüksek firez ve medeniyet düz yazı edici cevherine mümin Atatürk, bu balaban milletin dili olan Türkçenin birlikte cevherine inanıyor; ‘Milli duygu ile vasıta arasındaki deste çok kuvvetlidir. Dilin milli ve varlıklı olması, milli hissin gelişmesinde gerçek etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu açacak şuurla işlensin.’ diyordu.”

“II. Uluslararası Tabiat Bilimleri, Mühendislik ve Gereç Teknolojileri Konferansı RUTUBET 2022” konferansı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) organizasyonunda, Kırklareli Üniversitesi ocak sahipliğinde planlı “II. Arsıulusal Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Gereç Teknolojileri Konferansı GÖNEN 2022” konferansına katıldı.

Trakya Üniversitesinden yapılan bağlanmış açıklamaya göre, doğa bilimleri, mühendislik ve gereç teknolojileri konularında serencam gelişmelerin konuşulduğu konferansın açılışına Kırklareli Valisi Birol Ekici, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek, TÜB Çevrim Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Inançlı Mecnunca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, Kırklareli Şehremaneti Başbuğ Yardımcısı Itır Bölükbaşı Baskın, ulusal ve arsıulusal bir nice bilim insanı ve çağrılı konferansçı katıldı.

Konferans Başkanı Doç. Dr. Senet Ateşin, konferansın mühendislik ve tabiat bilimleri başta olmak amacıyla bir nice alandan bilgin ve araştırmacıyı benzeri araya getirerek hikmet ve tecrübe paylaşımı sağladığını ifade etti.

Trakya Üniversiteler Birliğinin 10. yılı münasebetiyle üye üniversitelerin iş birliği ile serbest kapsamlı ayrımsız programla disiplinler arası bir nice yüce konuda efdal tıpkısı bilimsel standardı ortaya koyan konferansa ocak sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜB Gün Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, devir başkanlıkları boyunca kontak çatısı altında 44 kuma aktiflik gerçekleştirdiklerini belirtti.

Konferansla ilişkin bilgiler aktaran Rektör Şengörür, konferansın bu sene 7 ülke, 21 üniversite ve 5 şirketten bütün 120 katılımcıya eş sahipliği yaptığını belirterek 80’i yavuklu, 13’ü poster kalkmak üzere toplamda 93 bildirinin kabul edildiği bilgisini paylaştı.

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Inanlı Atmaca gerçekleştirdiği konuşmada, GÖNEN 2022 Konferansı’nda üç çağ boyunca robotik ve mekatronikten kullanılmamış erke malzemelerine, çekirdeksel fizikten bireşimli zekaya büyüklüğünde bir nice teknolojik yeniliğin değerli akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ele alınacağını ve konferans sonucunda çıkma bilgilerin fen dünyasına mehabetli katkılar sunacağını kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur ise geleceğe çevrilmiş mühendislik malzemelerinin üretilmesinin ve geliştirilmesinin uygulayım bilimi, AR-GE ve vukuf çalışmalarıyla gibi olduğuna değinerek planlı konferansın, sanayinin bilgi ve üniversiteler ile olan ilişkisinde ciddi tıpkısı öneme ehil olduğuna dikkati çekti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konferansının multidisipliner ve hususi bir güruh olduğunu söyleyerek NEM 2022 Konferansı’ndan çıkma bildirilerin faydalı ve körpe olması dileğinde bulundu.

Kırklareli Valisi Birol Ekici da yaptığı konuşmada üniversite-kent iş birliği için açıklamalarda bulunarak GÖNEN 2022’nin Kırklareli’nde düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Vali Ekici, teşrifleriyle konuşma programını onurlandıran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek’a, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin rektörlerine, yapılanma komitesine, çağrılı konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürname etti.

Onursal başkanlıklarını TÜB unsur darülfünun rektörlerinin üstlendiği konferansın çağrılı konuşmacısı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek, Trakya Üniversiteler Birliği aracılığıyla gerçekleştirilen etkinliğe davet edilmekten duyduğu memnuniyeti tabir ederek “Birlikte İş Yapmaya Illet İhtiyacımız Var? Geleceğimiz Açısından Sürdürülebilir ve Çokbilmiş Aynı Ati İçin Bakış Noktamız, Vukuf ve Teknoloji Temelli Çözümler” antetli sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Share: