Dünyanın yeryüzü bereketli balını yollamak için arsız, çölyak hastalarına de imge oldu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde detaylı süredir arıcılık eden Hasan Gümüş, dünyanın genişlik birinci sınıf balını bulmak ve çölyak hastaları amacıyla umut koyulmak üzere ektiği karabuğdayın hasadını gerçekleştirdi.

İlçeye tutkun Bakış Mahallesi’nin 1700 metre rakımlı Asuman Sorti Yaylası’nda ilk defa ekimi yapılan karabuğdayın verimi ve kalitesi yüz güldürürken, çiçeklerindeki özler birlikte balın kalitesinin artmasına ulama sunuyor. Anavatanı Itidalli Asya olan karabuğday, çölyak hastalığına yakalanan kişilerin tüketebildiği tıpkısı gıda ürünü olmasının beraberinde protein ve yağ oranı ile de son yıllarda teşrinievvel oranı mütezayit bire bir tahıl çeşidi. Elbistan’bile ince yıllardır arıcılık işleyen ve ürettiği ballarla 30 devlet arasında acun ikincisi olan Hasan Sim, bu özel bitkiyi değişik tıpkı garaz için ekerek tıpkı unsur imza attı. Avrupa ikinciliğinin peşi sıra dünyanın sunu birinci sınıf balını anlamak isteyen Sim, üniversitelerdeki bilgi adamları ve akademisyenlerle görüştükten sonradan karabuğdayın 45 zaman süresince açan çiçeklerindeki nektardan faydalanmaya değişmeyen verdi. Gümüş, Bakış Mahallesi’nin Asuman Çıkış Belgesi Yaylası’ndaki 35 dekar arazide Konya’dan temin ettiği karabuğday tohumlarını toprakla buluşturdu. Ekolojik namına bölgeye harmoni sağlayıcı karabuğdayın çiçek açmasıyla alay malay kovanlarını dahi bölgeye getiren Sim, önceki sağımla birlikte baldaki hoş koku ve kalite farkını gördü. Arıları mugaddi karabuğday, tahminî 90 günlük hulul döneminin peşi sıra hasat olgunluğuna erişti. Elbistan İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Çitil, hava personeli ile hasadın başladığı karabuğday tarlasında incelemelerde bulundu. Bu ürünü Elbistan’la ilk kez tanıştıran yetiştirici Hasan Sim’ten hikmet alan Çitil, yapıt verimliliği, ilk teşrin maliyeti ve nitelik parametreleri yönünden bile değerlendirme yaptı.

Üretici Hasan Gümüş, karabuğday üretiminin ilçede yaygınlaşması, benimsenmesi ve çiftçilerin sağlık düzeylerinin artırılmasında öncü olmayı amaçladığını söyledi. Bu yoldaki önce hasadı yaptıklarını anlatım fail Gümüş, “15 yıldır arıcılık yapıyorum. Karabuğdayın arıcılıkla ilişik özelliğini gittiğim fuarlarda öğrenmiştim. Çiçeklenme süresinin 45 aktarılma olduğu, bu çiçekle birlikte özge bitkilerin nektarlarının karışımının baldaki kaliteyi arttıracağını söylemişlerdi. Karabuğday balı, Fransa’daki tıpkı organizede dünyanın sunma nitelikli balı adına seçilmişti. Bu bölgenin balı doğrusu kalitelidir. Benim balım de 30 ülke arasında acun ikinciliği almıştı. Nitelik elan da artsın istedim ve bu karabuğdayı ektim. Bal kalitesindeki artışı bile kovanlarımdaki incelememde gözle görüyorum. Ayrımsız zamanda da ekincilik sektörüne tıpkı faydamız tamam diyerek düşündüm” dedi.

Karabuğdayı çölyak ve glüten hastalığı olanların tüketebildiğini anımsatan Gümüş, “Tohumunu Konya’dan temin ettim. Başka çiftçilere yaşıt olurum ihtimal. Arkadaşlarımız üstelik denesinler. Çölyak ve glüten hastalarının ferah ferah tüketebildiği bir nişane. Sezonda iki öğün iz ahiz imkanı var. 90-100 günde hasat ediliyor. Iz araziniz varsa bir müddet içerisinde ikinci ürünü alabilirsiniz. Bu süreçte beni serbest bırakmayan İsmail Bey ve gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Memleketimize aynalı olsun” şeklinde konuştu.

Elbistan İlçe Ekincilik ve Orman Müdürü İsmail Çitil bile kentte tarım sektöründe yeniliklerin genişlik nazik destekçisi olduklarına aksan yaptı. Çitil, “Elbistan İlçe Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin denemiş olduğu mahsulat üstünde denetim ve kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. Bugün üstelik ilçemizde ilk kez Hasan Sim ünlü üreticimiz marifetiyle ekimi yapılan karabuğday tarlasındayız. Tıpkı zamanda arıcı olan üreticimiz, 35 dönüm düzlük üzerinde karabuğday ekimi yaptı. Hem verimin denenmesi açısından hem da arıcılık sistemi üzerinde etkisi olduğu amacıyla bu çalışmaya imza atmış. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerine yeniliğe engelsiz olan çiftçilerimizin herhangi bir ant yanlarındayız. Bu yeniliğe imza atan üreticimizi kutluyorum” ifadelerini kullandı. – KAHRAMANMARAŞ



Share: