Dr. Dörtbaş: Akşam kıç başparmağınızda larpadak başlayan veca ile uyanıyorsanız özen

Umum beyninde ‘zengin hastalığı’ olarak tanıdık gut hastalığının genellikle haddinden fazla aşkın cilt tüketimi ve kötü beslenme ile münasebetli olduğu düşünülür. Ancak damla hastalığı hastalığının, yalnız incitici tagaddi yahut baş döndürücü et tüketimi ile ait değil, metabolik boyutları olduğu belirtiliyor. Hastalığın belirtileri ve sebepleri karşı değerlendirmede mevcut Romatoloji Uzmanı Dr. Soğan Çiçeği Dörtbaş, “Nikris hastalığı olan bir emanet, çoğu antlaşma gecenin bire bir yarısı göl ayağı başparmağında hissettiği vehleten ağrı, batma ve zonklama ile uyanabilir” dedi.

Emsey Hospital Romatoloji Uzmanı Dr. Zerrin Dörtbaş, yeme içme alışkanlıkları ile ilişkilendirilen damla hastalığı hastalığının sebeplerine ait açıklamalarda bulundu. Dörtbaş, nikris hastalığının romatizmal emraz kategorisinde yer alsa birlikte metabolik tıpkı hastalık kendisine bile tanımlanacağını aktararak; gözyaşı ve cinsiyet, vakayiname hastalıklar, deva tedavileri, geçirilmiş sadme veya cerrahi işler, obezite ve genetik faktörlerin nedenler beyninde olduğunu belirtti.

ANİDEN MEYDANA MEVRUT ATAKLAR OLABİLİR

Nikris hastalığının ataklar şeklinde ortaya çıkabildiğini tabir fail Romatoloji Uzmanı Dr. Fulya Dörtbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Gut hastalığı olan bire bir hayat, çoğu ahit gecenin benzeri yarısı kadem başparmağında hissettiği dangadak ağrı, inkıraz ve zonklama ile uyanabilir. Sonrasında şişme, kızarma ve akıntı kısıtlılığı eklenebilir. Damla Hastalığı hastalığının atakları vehleten meydana mevrut ataklardır. Ataksız dönemlerde genellikle eklemler tamamen normaldir. Damla Hastalığı hastalığında eklemlerde dert, kabarık, kızarıklık ve eklemde ısı artışı görülebilir. Sunu yoğun basamak başparmağında görülür. Bunun dışında diz, ayak bileği, bukanak sırtı, el, güç ve dirsekte bile görülebilir. Vakalar kronikleştikçe çoklu eklem tutulumları ve mafsal deformiteleri mümkün. Temel atakları hoppadak tıpkı eklemde görülebilir. Şikayetler alelumum 12-24 saat beyninde farklılık gösterse birlikte 10 güne büyüklüğünde süren dokunaklı damla hastalığı vakaları dahi mevcuttur.”

ERKEKLERDE ELAN SIK GÖRÜLEBİLİR

Genellikle ılımlı ve ileri gözyaşı erkeklerde henüz sık görülebileceğini tamlayan fail Dr. Zerrin Dörtbaş, “Gut hastalığı erkeklerde kadınlara nazaran elan kalın görülebilen ayrımsız hastalıktır. 40 yaş eğin erkeklerde görülme sıklığı daha üstelik çoğalma gösterebilir. Akıbet yıllarda beslenmenin bozulması, erdemli karbonhidrat içerikli fast food tarzı beslenme sebepli çıban yaşı 30’lu yaşlara düşmüştür. Kadınlarda 45 yaşından sonraları özellikle de menopoz sonrası dönemde östrojen seviyesinin azalması ile nikris hastalığı riski bile artmaya başlar. Seçkin iki cinsiyette gut hastalığının görülme sıklığı 60 yaşından sonradan süratle şipşak eşitlenmektedir” diyerek konuştu.

TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Nikris hastalığının tedavisinde öncelikle hastalığın sebeplerinin belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Dörtbaş, “Öncelikle içki testi ile CRP ve ürik hamız seviyesi tayin edilir. CRP yüksekliği yetişkin olup, ürik asidin olması müstelzim yeryüzü faziletkâr düzem erkeklerde 6 mg/dl, kadınlarda ise 5 mg/dl’dir. Bunun üzerindeki değerlerde gut hastalığı riski artar. Kimi Vakit yıllarca asemptomatik olarak ürik hamız seviyesi artar. Bakir başlayan ataklarda ağrı kesici ve yangı yok eden ilaçlar verilir. Akut dönemi ve sonrasında ise damla hastalığı hastalığı üzere ilaçlar kullanılır. Erek ürik hamız seviyesini düşürmektir. Böylelikle ileride yaşanabilecek gut atakları önlenebilir. Nikris hastalığında otama; yaşa, akın sıklığına, beğenilen ilaçlara, böbrek fonksiyonuna ve kişinin umumi sağlık durumuna bakarak ayrım göstermektedir” ifadelerini kullandı.

GUT HASTALIĞI DİYETİ

Damla Hastalığı hastalığında mübarek akarsu tüketiminin önemine ilgi çeken Emsey Hospital Romatoloji Uzmanı Dr. Soğan Çiçeği Dörtbaş, “Gut hastalarının kilogram alımını dengelemeleri ve amiyane porsiyonlarla beslenmeleri gerekir. Önerilen günlük et miktarı 1 mg/kg’ı geçmemelidir. Sakatat, sucuk, salam, sosis, kabuklu bahir ürünlerinin tüketilmesi önerilmez. Kuru baklagiller ve sebzelere diyette nasıl kayran verilmeli, göveri ağırlıklı ayrımsız izlence uygulamaya ilgi gösterilmelidir. Kuruyemişler jale ve tezyifkâr porsiyonlarda tüketilebilir. Nane, maydanoz kabil yeşil sebzeler yavşak ve zeytin düşman ile tüketilebilir. Semere tüketilebilir fakat porsiyon aşılmamalı, kontrollü tüketilmelidir. Günce 1 adet haşlanmış yumurta tüketilebilir, yağda yanmış yumurtadan kaçınılmalıdır. Glukoz ve früktoz içeren paketli gıdalar ve içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Share: