DOÇ. DR. IRMAK ARDAHAN DEPREMİ SÜRPRİZ DEĞİL, KIRIK 5’TEN NAZIK 22 DEPREM ÜRETMİŞ

KOCAELİ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde işyar Doç. Dr. Serkan Irmak, Ardahan’bile meydana mevrut depremin kendileri üzere şaşırtı olmadığını belirterek, ‘Bu fay, 1900’den günümüze büyüklüğünde 5’ten balaban 22 modül hareket üretmiş. Bölge zelzele üreten aynı toprak ve bu hareket sürpriz değil. Ancak beklemediğimiz yasakçı, bu 5.2’lik depremin yapmış olduğu hasar dedi.

Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde Doç. Dr. Serkan Irmak, Ardahan’da meydana gelen depremi değerlendirdi. Türkiye’nin sarsıntı ülkesi olduğuna değinen Irmak, bu cins depremlerin macerasız olduğunu belirterek, sürpriz olmadığını söyledi. Alışılagelen koşullarda bu büyüklükteki depremin hasara posta açmaması gerektiğini anlatan Irmak Ardahan’birlikte meydana gelen Göle depremi haddizatında bizler amacıyla şaşırtı olmadı. Depremin meydana geldiği noktaya baktığımızda Kars paftası adını verdiğimiz namussuzluk içerisinde saha almakta. Bu paftadaki deli dolu fayların Erzurum Şenkaya fayı ve Göle fayı olduğunu görmekteyiz. Bu faylar 1900’den günümüze büyüklüğünde 5’ten büyük 22 kıta zelzele üretmişler zımnında mıntıka hareket üreten tıpkısı mıntıka ve bu sarsıntı tıpkısı şaşırtı değil. Ancak beklemediğimiz bekçi, bu 5.2’lik depremin yapmış olduğu hasar. Alışılagelen koşullarda 5.2’lik ayrımsız depremin bu derecede hasar yapmamasını bekleriz ancak bina stokunun haddinden fazla nitelikli olmamasından kaynaklı meydana mevrut bu hasarlar bizleri üzmüştür. Hele şita mevsimi öncesinde insanların tahaffuz sorunu yaşayabilecek olmaları düşüncesi bizleri üzmektedir diye konuştu.

‘FAY HARİTASININ GÜNCELLENMESİ GEREK’

Türkiye’nin deli dolu fay haritasında kırık görülmeyen noktalarda birlikte depremler yaşanabileceğini ve Ardahan depreminin birlikte haritada kırık görünmeyen noktada meydana geldiğini anlatan Irmak, Bu bölge hareket üreten aynı havza, baktığımızda Erzurum Şenkaya fayı ile Göle fayı arasında haritalanmamış tıpkı bölgede meydana geldi bu sarsıntı. Tığ daha önceki mülakatlarımızda birlikte çalışkan fay haritasında sıfır, aktif fay namına gösterilmeyen yerlerde üstelik depremler olduğunu söylemiştik. Bu hareket bize tıpkı kez daha çalışkan fayların belirlenmesine müteveccih çalışmaların hızlandırılması gerektiğini göstermektedir. Seçkin ülke amacıyla hazırlanan ‘İl Kıyamet Risk Tenzil Planı’nın benzeri zaman önce hayata geçirilmesi, alelhusus bina stoğunun tetik bire bir şekilde arama edilmesi ve gerekiyorsa bu çatı stoğunun yenilenmesi konusundaki çalışmaların üstelik hızlandırılması gerekmektedir. ‘İl Kıyamet Riziko Tenzil Planı’ kağıt üzerinde çok bol, haddinden fazla tam planlar cins ancak bu planlar hayata geçirilmezse vatandaşa çokça faydaları olmayacaktır nedeniyle bu planların hızlı benzeri şekilde uygulamaya geçirilmesi ülkede faal herkesin faydasına olacaktır dedi.



Share: