Doç. Dr. Hasan Basri Savaş hareket bölgelerinde beslenmeye dikkat çekti

Doç. Dr. Hasan Basri Savaş hareket bölgelerinde beslenmeye ilgi çekti

MARDİN – Mardin Artuklu Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Basri Savaş, afet bölgelerinde depremzede vatandaşların prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik besinlere erişim sağlaması gerektiğini belirtti.

Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Basri Cidal, afet bölgelerinde kâin vatandaşların tagaddi ihtiyaçlarında prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik besinlere ulaşım sağlaması gerektiğini anlatım ederek, “Depremzedelerin imkan dahilinde, prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik kendisine yukarıda açıkladığımız gıdalara ulaşımlarının sağlanması gerekmektedir. Süt Kuzusu, bala, mehtaplı, yaşlı ve vakayiname züğürt olan bireylerin durumlarına uygun beslenebilmeleri için ilişik uzmanlar yoluyla onlara bindi olunmalıdır. Durumlarına saf kendisine yararlı olabilecek gıdalara ulaşımları sağlanmalıdır. Depremzedelere verilecek afiyet hizmetleri arasında, durumlarına akla yatkın beslenmeye dayalı danışmanlık ve tavsiyelere ulaşımları heybetli bire bir düzlük tutmaktadır” dedi.

“Depremzedelerin dimdik beslenmeleri haddinden fazla zorlaşmaktadır”

Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Basri Cidal, afat alelumum öngörülemeyen, insanların ve toplumun hayatını alt dip fail, sağlığımızı seçme yönden hırçın etkileyerek çığlık sonuçlara el açan hâller olduğunu belirterek, “Kıyamet öncesinde birçok tedbirin ve ivedi buut planının amade olması gerekmektedir. Bununla bu arada facia sonrasında bizi muntazır bir nice şişman dava bulunmaktadır. Afetzedelerin tıbbi, ruh bilimsel, sosyal, konuşu ve aynı sorunlarıyla değişik ilgilenmek ve çözümler hatırlamak önemlidir. Fakat ihtiyaçlarımızın bildirme başında mevrut ve öncelikli olanları; barınma ve beslenmedir. Bunlar hem insanın normalleşmesi, hem mıhlı olması hem dahi değişik ihtiyaçlarına yönelebilmesi amacıyla asıl oluşturmaktadır. Bu sebeple kıyamet koşullarında; zelzele sonrasında akilane beslenmeyi ve önemini konuşmalıyız. Öncelikle muazzez milletimize başsağlığı ve eski olsun dileklerimizi sunarak ve içimizin yandığını belirterek, depremzedelerin dimdik beslenebilmesi üzere şanlı konuları paylaşacağım. Depremzedeler yaşanan katabolizma sonrasında hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. Evlerinden, rutinlerinden, ailelerinden, kemirmek alışkanlıklarından çabucak ırak kalmaktadırlar. Nedeniyle depremzedelerin metin beslenmeleri çokça zorlaşmaktadır. Sağlıklı beslenememeleri durumunda ise hastalıklara maruz kalmaları kaçınılmazdır. Facia koşullarında önceki ulaşılan gıdalar genellikle; paketli hazır gıdalar, işlenmiş amade içecekler ve henüz bilahare kumanyalar ve hamam içecekler olmaktadır. Ancak ince süreli yerine bisküvi, ürün suyu, sandviç ve tıpkısı gıdalarla beslenilmesi yerinde vitamin, mineral, lif, akarsu, protein, yağ ve karbonhidrat yeterliliği ve kalitesi açısından sorunlar oluşmaya başlar. Özetle sağlıksız tıpkı beslenme biçimi ortaya kullanılmış tamam” dedi.

“Özlük rutinlerine dolaşım imkanı sağlanmalıdır”

Doç. Dr. Hasan Basri Uğraş, . Hareket sonrasında salgın hastalıkları önlemenin majör bire bir yolu de tüketilen gıdaların ve içilen suların hijyenini ve temizliğini icat etmek olduğunu belirterek, “Zelzele sonrasında dosdoğru beslenebilmek üzere güdük vadede; temiz ve besleyen ısıdam aşındırmak temini için yemekhaneler ve dağıtım ağları kurulmalı, ayrıntılı vadede ise; ehliyetli erzak, nebati ve hayvanca gıdalar, yemiş ve sebzeler temin edilerek aşındırmak pişirme ve öz rutinlerine kan dolaşımı imkanı sağlanmalıdır. bu arada yeteri kadar mıhlı ve akman içme suyu temini evvel andan itibaren dirimlik önem en etmektedir. Sarsıntı sonrasında salgın hastalıkları önlemenin koca tıpkısı yolu üstelik tüketilen gıdaların ve içilen suların hijyenini, temizliğini sağlamaktır. Depremzedeler üzere kurulan şişman aş damı ve yemekhanelerde sanitasyonun ve personelin hıfzıssıhha kontrolünün, esenlik tarama kayıtlarının, peçe, bone, eldiven üzere bir tane kullanımlık akla yatkın takım kullanımının ve ortam temizliğinin önemsenmesi gerekmektedir. Uzun vadede, yeteri kadar vücut, tavuk, balık, testis, süt, yoğurt, peynir, tahıllar, bakliyat, taze meyve ve göveri tüketilmemesi durumunda depremzedelerin takkadak kalori alımını sağlayacak amma vitamin, mineral eksikliği, nakit elektrolit bozukluğu, sindirim aygıtı hastalıkları ve benzeri tehlikeli esenlik sorunları karşımıza çıkabilecektir. Olanaklı olan sunu gücük sürede, depremzedeler amacıyla tahaffuz koşulları sağlandığı anda, aş damı malzemesi, anahtar, malzeme ve besin maddesi temin edilerek özlük yemeklerini tendürüst ve damak tatlarına, bireysel afiyet durumlarına akıllıca pişirmeleri sağlanmalıdır. Beslenmede kişi rutinlerine dönebilmeleri sağlıklı beslenebilmek için önemlidir” dedi.

“Durumlarına has kendisine yarayışlı olabilecek gıdalara ulaşımları sağlanmalıdır”

Çarpışma, “Alelhusus su, süt, girintisiz çıkıntısız soda ve probiyotik yerine katık, yoğurt tüketimi sağlığın korunması için çokça önemlidir. Günlük en az 400 gram gailesiz meyve ve sebzelerin çeşitliliğe dikkat ederek tüketilmesi de hastalıklara karşı apotr olacaktır. Kış aylarında özellikle C vitamini içeren turunçgillerin tüketimi muafiyet amacıyla önemlidir. Vücut, tavuk, testis gibi hayvani proteinlerin ihmal edilmemesi protein kalitesi ve üst sağlığı amacıyla çokça önemlidir. Ürün, sebzeler; soğan, sarımsak, havuç, pırasa, patates, vadi elması, enginar kabil temel sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday kabil cemi tahıllar ve lifli gıdalar prebiyotik faal olmaktadır. Bu sıklet yardımıyla probiyotik olan; yoğurt, ayran, kefir, aygın, fermente benzen, tereyağı, boza, şalgam gibi mayalanmış gıdaların bağışıklığı güçlendirmesi kolaylaşmaktadır. Antrparantez prebiyotik gıdalar doğrudan müfit bakterilerimizin artışına ve muafiyet güçlenmesine da faktör olurlar. Çokça az tanıdık ve hususi durumlarda çokça yarayışlı olabilen sinbiyotik gıdalar ise; prebiyotik ve probiyotikleri uygun kombinasyonlarda içeren hazır karışımlardır. Bu ürünler bağışıklığın güçlenmesi ve sağlığın korunması üzere sinerjistik ayrımsız rehavet ile haddinden fazla yarayışlı olabilirler. Depremzedelerin imkan dahilinde, prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik kendisine yukarıda açıkladığımız gıdalara ulaşımlarının sağlanması gerekmektedir. Bebek, bala, mehtaplı, buğulu ve kronik marazlı olan bireylerin durumlarına akla yatkın beslenebilmeleri için ilgilendiren uzmanlar marifetiyle onlara bindi olunmalıdır. Durumlarına saf yerine yarayışlı olabilecek gıdalara ulaşımları sağlanmalıdır. Depremzedelere verilecek keyif hizmetleri arasında, durumlarına akıllıca beslenmeye dair danışmanlık ve tavsiyelere ulaşımları kebir bir meydan tutmaktadır” şeklinde konuştu.

“Suları katiyetle yeterince kaynatmalı ve soğuyunca içmelidir”

Kavga, “Metin beslenmenin önceki adımı tagaddi hijyenine özen etmektir. Genişlik büyük öncelik akman içme suyu teminidir. Kontamine olma ve çokça miktarda mikrop ihtiva ihtimali olan sular asla içilmemelidir. Temizliğinden güvenli olunan su temini ve ehliyetli miktarda içilmesi depremzedelerin sağlığı amacıyla haddinden fazla önemlidir. Mecburi durumlarda temizliğinden güvenli olunmayan suları kesin yeterince kaynatmalı ve soğuyunca içmelidir. Hijyen, sağlığı müzaheret etmek için alınacak temizlik tedbirleri adına tanımlanabilir. Temizliğin evvel şartı yeterince akarsu ve sabunla yapılan etken ahali yıkamadır. Özellikle yemeklerden önce ve sonradan yeryüzü az 30-45 saniye olacak şekilde, pus uçları, parmak araları ve ahali sırtı gibi az yıkanan bölgeler karışma tutmak için, elin tamamını sabunla güzel ovmalı ve henüz sonradan akarsu ile yeterince durulayıp kurulamalıyız. Hıfzıssıhha umum temizliği ile başlar. Aşındırmak pişirmede ve serviste mergup malzemelerin saf yıkanması, gerekirse efdal sıcaklığa maruz bırakılması ve mikroplardan arındırılması önemlidir. Antrparantez kişisel katışıksız bakım koşulları ve akla yatkın sıklıkta duş imkanı sağlanabilirse beslenme hijyeni için zaruri cisim temizliği gibi tür. Çamaşır ve bulaşıkların makul koşullarda yıkanabileceği noktaların yaygınlaştırılması üstelik depremzedeler için şanlı hijyen unsurlarıdır” ifadelerini kullandı.

“Aksama şüphesi olan herhangi bir tip gıda maddesi tereddüt etmeden imha edilmelidir”

Besin maddelerinde bozulmayı ayn önüne alarak dışarıda, açıkta beklemiş gıdalar, ayrıntılı müddet güneşe maruz kalmış yemekler, bozulmadığından güvenli olunca tüketilmesi gerektiğini anlatım fail Çekişme, “Besin zehirlenmeleri hayatı tehdit edecek boyuta varabilir. Dondurulmuş gıdalar çözündüğünde kısa sürede tüketilmezse katiyen yeniden dondurulmamalıdır. Sevimsiz zincirde beklemesi gereken ten ve benzin ürünleri kabil gıdalar dışarıda sahabet edilmemelidir. Arıza şüphesi olan her soy gıda maddesi çekinti etmeden imha edilmelidir. Dağıtılan konserve ve amade gıdalar tüketilmeden öce mutlak son istimal tarihleri gözden geçirilmeli ve gıda bozulmasını düşündürecek vizyon, nişanlık ve bire bir belirtilerinin olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca konserveler ters koşullarda beklediğinde bozulabilir. Açılmadan ilk kutularda şişme, kapakta bombeleşme varsa bu soy konserveleri tüketmekten kaçınmalıyız. Kutuda mapushane, eğiklik ve benzeri aynı ara görünürse bu konserveler dahi imha edilmelidir. Kıyamet kılavuzlarından ve anne tagaddi kitaplarından konuyla ilişkin güncel kâh koskocaman bilgileri aktarmaya çalıştım. Depremzedelerin sağlığı için beslenmelerine ilgi edilmeli ve bu hususta mutlaka bilinçli besin temini yapılmalıdır. Bu yumruk günleri teavün ve tesanüt ile aldatmak amacıyla umum ele vermeye bitmeme etmeliyiz” dedi.

Share: