Diyarbakır’da yerel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi

Diyarbakır Tecim ve Uran Odası (DTSO) marifetiyle düzenlenen ve Diyarbakır Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi eliyle desteklenen 55 ilden 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Tatbilir ve Lokal Lezzetler Fuarı açılışı gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz sene 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 ayrımlı ilden 150 firmaya familya sahipliği özne ve serbest ayrımsız yelpazede varlıklı ezgi çeşitliliği sunan 4.Mezopotamya Tatbilir ve Dernekevi Lezzetler Fuarı ile yöresel ürünlerin markalaşarak yıpranmamış pazarlara çatlama hamlelerine kocaman katkılar sağlanması hedefleniyor.

Bölge gastronomi turizminin gelişimi itibarıyla üstelik eke aynı dünya olan fuar, Hatay’dan Adıyaman’a, Aydın’dan Afyonkarahisar’a, Ankara’dan Batman’a, Mersin’den Bitlis’e, Bursa’dan Çankırı’ya, Denizli’den Çorum’a, Düzce’den Elazığ’a, İstanbul’dan Erzurum’a, Amasya’dan Gümüşhane’ye, İzmir’den Malatya’ya, Antalya’dan İran Urumiye’ye kadar yedi farklı coğrafi bölgeden ve yurtdışından ati olan 167 firma ve kuruluşun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

15 Kasım 2022 Salı günü dördüncü kat kapılarını açan fuarda 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluş ürünlerini 6 dönme boyunca ziyaretçilerle buluşturacak. Yedi Coğrafi Bölge’nin benzersiz yöresel lezzetlerinin sergileneceği fuarda, onur konuğu Hatay’a ilişkin dernekevi yemekler dahi manzara mutfakta hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Ünlü reis, gurme, akademisyen ve bloggerların da düzlük aldı kemirmek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar ile renklendi.

“Gurme fuarı bölgenin gastronomi turizmine kebir aynı destek sağlayacak”

Diyarbakır Ticaret ve Uran Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kayaç açılışta yaptığı konuşmada “Bu sene 4’ünüsünü düzenlemekte olduğumuz Tatbilir ve Yerel Lezzetler Fuarımızı çok açık bir yelpaze ile gerçekleştiriyoruz. Bu fuar ülkemiz ve bölgemiz gastronomi turizmine büyük katkılar sağlayacak tıpkısı fuar olması itibariyle oldukça mefret benzeri fuar. Değme alanda olduğu üzere gastronomi alanında ilkin ilimiz Diyarbakır tutmak için bölgemiz balaban tıpkı potansiyele topluluk. 33 medeniyetin izlerini daha esbak gibi hareketli markajcı bu coğrafyada beherglas kültürün, her bir lezzetin kendine has ayrımsız ayrıcalığı, cazibesi var. Bizler aha bu kültürel zenginliğimizi bütün dünyaya tanıtmak, bölgemizi gastronomi alanında tıpkısı dalan tahsis etmek amacıyla çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunmaktayız. Boşluk adına 2020’birlikte gastronomi alanında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescili başvuruları çerçevesinde 64 ürünün başvurusunu yaptık. Zaman itibariyle 48 lokal lezzetimizin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Ayrıca Karacadağ Pirinci, Boğazkere Üzümü ve Kaplıca Biberi’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Belgesini ahzetmek için başvuruda bulunduk. Çok mümasil bir zamanda ilimizin birçok evcil yayın ve lezzetini acun literatürüne yerleştiriyor olacağız. Zımnında toprak turizmine üstelik çok şanlı katkılar sağlamayı umuyor, kararlılıkla çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.

Diyarbakır Tecim Borsası Başkanı Açık Deniz Yeşil ise, 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluşun katılma sağladığı fuarın Mezopotamya’nın ortasında tarihi, kültürel ve katıksız zenginlikleri olan Hatay ve Diyarbakır illerinin benzeri birinden farklı lezzetlerini tatmış ve tanıtmış olacaklarını söyledi. Yeşil, “Mezopotamya Tatbilir ve Yöresel Lezzetler Fuarı, varlıklı hoşlanma çeşitliliği sunan dernekevi ürünlerin markalaşması, coğrafi belen tescil belgeli ürünlerin bilinirliklerini artırarak yıpranmamış pazarlara teferrüç hamlelerinde şanlı tıpkı buluşma noktası olacaktır. Buğdayın geçmiş evcileştirildiği, beledi tarıma önce geçilen, günümüz uygarlıklarının ve gastronominin başlangıç noktası olan ilimizde sizleri ağırlamaktan balaban itibar duyduğumuz belirterek fuarın yavuz olmasını dileriz” diyerek konuştu. – DİYARBAKIR

Share: