DİYARBAKIR – AFAD ekipleri marazlı, yaşlı ve engellilere facia eğitimi veriyor

Diyarbakır’de İl Afet ve Müstacel Format Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, sayrı, nemli ve sakat vatandaşları evlerinde konuşma ederek olasılı afetlere karşı bilinçlendiriyor.

AFAD ekipleri, İçişleri Bakanlığınca “Kıyamet öncesi hazırlık” çalışmaları kapsamında “incinebilir grup” yerine adlandırılan ve kıyamet simultane rüçhan kişilerden oluşan marazlı, yaşlı ve engelliler amacıyla mesai başlattı.

Yapılan protokolle Ocak ve Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Keyif Müdürlüğü ekiplerinin birlikte gönüllülerin da desteğini düzlük ekipler, 17 ilçeye mecbur mahallelerde tespit edilen haneleri ülfet ediyor.

Ekipler ziyaretlerinde, “hareket simultane yapılması gerekenler, toplanma merkezlerinin tespiti, sayrı, buğulanmış ve engellilerin tahliyesi, yer sarsıntısı anında panik ve akse yönetimi” kadar başlıklarda eğitim bilimi veriyor.

“Başlık husus dolaşacağız”

AFAD İl Müdürü İlami Anlamak, AA muhabirine, mücahede kapsamında sarsıntı öncesi ve sonrası yapılacaklara ilgilendiren eğitimler verdiklerini söyledi.

Merkez Uğur ilçesiyle başladıkları proje kapsamında vatandaşları afetlere cebin bilinçlendirdiklerini belirten Hissetmek, 17 ilçede vatandaşları afetlere cebin bilinçlendirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Takip Etmek, “Kapı başlık dolaşacağız. Eğitim Bilimi sırasında kendilerine ödül ettiğimiz facia acil format çantasında olması müstelzim malzemeler ve çantanın nerede olması gerektiğini anlattık. Böyle tıpkısı proje ilk kez uygulanıyor. Bununla ilgilendiren vatandaşlar bahtiyar oldular.” ifadelerini kullandı.

İlami Görmek, projenin genişlik hızlı şekilde tamamlanması amacıyla tamlık AFAD personelinin ve gönüllülerin sahada mücahede yürüteceğini aktardı.

“Birlik engellilere ve dezavantajlılara ulaşmayı amaçlıyoruz”

Ocak ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Utkulu Akçam bile hem teknik ekip ve tesisat hem üstelik hasbilik esasıyla çalım kendisine çalışmaya yardım sunduklarını belirtti.

Bir kıyamet ve ivedili durumdan özürlü ve dezavantajlı grupların ruhsal anlamda etkilenmemesi için eksper ekiplerle bilinçlendirme çalışmasına başladıklarını anlatan Akçam, şöyle konuştu:

“İlimizdeki tekmil engellilere ve dezavantajlılara ulaşmayı amaçlıyoruz. AFAD ekipleri deprem takkadak yapılması gerekenlere yönelik bilgilendiriyor. Bizim bilirkişi ekiplerimizce üstelik psikolojik yerine boşalma ve tepke kontrolü noktasında brifing çalışması yapılıyor.”

Uğur ilçesinde engelli ablası ve annesiyle dinç Yekbun Toğan ise yapılan bilgilendirme ziyaretinin kendileri amacıyla haddinden fazla mebzul olduğunu rapor ederek, “Hareket simultane ne yapabileceğimizi öğrendik.” dedi.

Down sendromlu ayrımsız oğlu olan Süleyman Oluk de yapılan eğitimin yararlı olduğunu kaydetti.

Oluk, “AFAD’dan ekipler bizi haberdar etmek üzere geldi. Yer Sarsıntısı olduğunda insanlar merdivenlere akıllıca koşuyor. Koşmamak lazım. Husus, masa, çekyat kabil emin yerde yoklamak elan mebzul olacak.” diye niteleyerek konuştu.

Share: