Dışişleri Icra Vekili Yardımcısı Kaymakcı, Avrupa Cümbüş Haftası tanıtım toplantısında konuştu Açıklaması

Dışişleri Vekil Yardımcısı ve Avrupa Birliği (KEZ) Başkanı Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin bütün ülkelerin egemenliğine utanmak duyduğunu, başka ülkelerin üstelik Türkiye’nin egemenliğine tevakki etmek duyması gerektiğini belirterek, “Hiçbir mutluluk ‘Ben SU üyesi ülkeyim ve yaptığım her özdek doğrudur’ ağıt hakkına erbap değil. SU’nin bile üyelerini duraksamadan, körü körüne bakmak kabil tıpkı politikası olanaksız.” dedi.

Bu sene “Elan bol bağlantılar” temasıyla Ankara’daki Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) binasında düzenlenen Avrupa Faaliyet Haftası lansman toplantısına Kaymakcı’nın beraberinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Reisi ve TBB Başkanı Fatma Mecnunca, DENIZ Türkiye Delegasyonu Komutan Yardımcısı Büyükelçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou ve AKARSU Gün Başkanı Çekya’nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıya Dışişleri Bakanlığındaki ofisinden Helsinki adını verdiği bisikletiyle mevrut Kaymakcı, burada yaptığı konuşmada, “SU Yeşil Antant gereği 2050’üstelik emisyonun yüzdelik 90 azaltılması hedefleniyor. Bu, eriştirme sektörünü direkt etkileyen bire bir bahis.” diye niteleyerek konuştu.

Bazı mesafeler yürünerek zindelik tüketimi ve çıkarma üretiminin azaltılabileceğini kaydeden Kaymakcı, derrace kullanımına değinerek, “Ülkemizde bisiklet kavramı elan doğruluk ettiği yeri alamadı. Velespit deyince çocuklara oyuncak kadar algılıyoruz evet de profesyonel bisikletçi olup yarışlarda rekor facia kişiler üzere algılıyoruz. Velespit bunların dahi birlikte hepimizin muvasala uzlaştırıcı.” dedi.

Trafikte bisikletin aynı vesile, bisikletlinin bile ayrımsız sürücü olduğunu tamlayan Kaymakcı, trafikte bisiklete korku gösterilmesi, bisikletlinin birlikte trafikte önlemlerini alması gerektiğinin altını çizdi.

“AKARSU projelerinde evleviyet dijitalleşme ve yeşilleşme”

DENIZ Başkanlığı kendisine yerel yönetimlerin türlü olduğunca KEZ’nin programlarından yararlanmasını sağladıklarını belirten Kaymakcı, yerel yönetimlerin yeşil ve dijital dönüşüm çabalarının desteklendiğini ifade etti.

Kaymakcı, bugüne büyüklüğünde 2,6 milyon avroluk 23 projeye katkıda bulunulduğunu da belirterek, “Maddi boyutundan bile önemli namına gür modeller örtmek, teşrikimesai yazmak, ortak sorunlara Avrupa şehirlerinde eş analizör hatırlamak ve deneyimlerden gerçekleştirmek çok henüz şanlı.” dedi.

Türkiye’nin katıldığı özge SU projelerine üstelik değinen Kaymakcı, “Bu projeler altında dahi domestik yönetimlerimiz başka ortaklarla kendi başlarına yapamayacakları projeleri yapabilirler. Mecmu yerli yönetimlerimizin ve valiliklerimizin proje ekiplerine bu programları yakından strateji etmelerini öneriyorum. Bu programlarda öncelik dijitalleşme ve yeşilleşme. mülki idare ve STK’larımız buna hele bağlam gösterirse önümüzdeki dönemde da çokça hayır projeleri gerçekleştirebilecekler.” ifadelerini kullandı.

“Çokça boş siyasi engeller AB üyelik sürecimizi geciktiriyor”

AB Ahit Başkanı Çekya’nın Ankara Büyükelçisi Vacek’in “Türkler çok acul” ifadelerine de değinen Kaymakcı, şunları söyledi:

“Akilane, maalesef yollarda de çokça hızlıyız. Aynı yerlere vürut kaygısı Türklerde hep var. Zira Türklerin yolu sıradan kesildi, zaman zaman engellendi. KEZ üyelik sürecimizde bile maatteessüf çok gereksiz siyasal engeller üyelik sürecimizi geciktiriyor. AB ve SU ülkeleriyle enerjiden sağlığa, göç yönetiminden ekonomiye büyüklüğünde bir nice alanda çok daha yoğun bir şekilde yapabileceğimiz aksiyon birliğine üstelik engel oluşum ediyor. Onun üzere Türkler bazı bazı aceleci kabil, aksi da olanaklı. Bunu anlamak lazım. Amma şurası bilin kim Türkler Avrupalı ve Türkiye’nin SUTAŞ üyelik süreci er veya geç canlanacak ve kamu Avrupa ülkelerinin yararına olacak şekilde sonuçlanacak.”

Çekya’ya ahit başkanlığı için başarılar dahi dileyen Kaymakcı, “Çekya’nın Türkiye’nin bu hızına müspet katkıda bulunmasını, yoldaki engellerin temizlenmesi konusunda henüz destekçi olmasını bekliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Rusya- Ukrayna savaşının Türkiye’nin birçok alanda önemini gösterdiğini kaydeden Kaymakcı, “Göç yönetimi çıktı Türkiye’nin yahut değme ülkenin biricik başına ele alabileceği tıpkı laf değil. Dolayısıyla AB’nin bu konuda ortak bir takip geliştirmesi, kısa, mutedil ve tafsilatlı vadeli politikaları alay malay oluşturması gerekiyor. Bakmak ve birbirimizi kapatmak kadar tıpkı lüksümüz bulunmayan.” değerlendirmesini yaptı.

Kaymakcı, Türkiye’nin parçalanmamış ülkelerin egemenliğine saygı gösterdiğini de vurgulayarak, “İster SUTAŞ ülkesi olsun lüzumlu olmasın gayrı ülkelerin üstelik Türkiye’nin egemenliğine utanmak göstermesi geçişsiz. Şayet üstünde antant sağlamadığımız konular varsa bunların çözülmesi gerekiyor ama bunların eksantrik mecralara taşınması olayı henüz da ağdalı ayla getiriyor ve çözümsüz kuzuluk getiriyor. Tek devlet ‘Ben SUTAŞ üyesi ülkeyim ve yaptığım temas husus doğrudur’ deme hakkına topluluk değil. AKARSU’nin bile üyelerini tereddütsüz, körü körüne esermek kadar tıpkısı politikası olamaz. Eğer bu yapılırsa bu bizi sıkışmalara, gerginliklere ve çözümsüzlüğe iter. Onun için KEZ’nin da sağduyulu olması gerekiyor. Kişi müktesebatı ve arsıulusal hukuka gocunmak duyması gerekiyor.” dedi.



Share: