Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Kulubayev’le ortak basın toplantısında konuştu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın nakliye ve erişim konusunda sorunları halletmek ve engelleri buyurmak üzere yoğun şekilde çalıştığını belirterek, ” Kırgızistan’dan Türkiye’ye kadar tekmil ahi ülkelerin ortamında olduğu coğrafyayı geri hizmet açıdan benzeri dalan haline getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile Ankara’birlikte gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin peşi sıra düzenlenen eş basın toplantısında konuştu.

Görüşmede, ikili ilişkilerin yanında iki büyüklük beyninde imzaları atılmış anlaşmaların ve görüşülen konuların takibinin yapıldığını nâkil Çavuşoğlu, imzalanabilecek yıpranmamış anlaşmaların birlikte gözden geçirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ilişkileri elan üstelik geliştirmenin masaya yatırıldığını belirterek, “Hele ikili ticaret hacmimizin dokunaklı şekilde arttığını görüyoruz. Tecim hacmimizde bu senenin böylelikle 1 bilyon dolarlık hedefimize ulaşacağımız için eskimemiş hedefler belirlememiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Geçen yıl ikili ticarette yüzde 64’lük tıpkısı çoğalma olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu sene ikili tecim hacminin 1 bilyon dolara yaklaşılacağını dile getirdi.

“Türk firmaların taleplerini Kulubayev’e ilettim”

Çavuşoğlu, düet görüşmede, Kırgızistan’da gâh sorunları olan Türk firmalarına ilişik talepleri dahi Kulubayev’e ilettiğini aktardı.

Ulaşım ve taşımalık alanında atılacak somut adımlara belen fail Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı yerine hele nakliye ve erişim konusunda sorunları fora etmek ve engelleri soldurmak için ağırbaşlı şekilde çalışıyoruz. Kırgızistan’dan Türkiye’ye kadar yekpare ahi ülkelerin zarfında olduğu coğrafyayı lojistik açıdan benzeri şekil haline getirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ortak gündüz, ekin ve köklere dahi değinerek, iki ülkenin firez, yetişek, afiyet kabil alanlarda iş birliğini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Kırgızistan’a Türkiye’bile otama kullanmak talip vatandaşları üzere sunulan kotanın Kovid-19 salgını sürecinde kaldırılsa de bu hizmetin yine başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, Manas Üniversitesi’ne dahi desteğin süreceğinin altını çizdi.

Üniversitenin gözde bire bir eğitim kurumu olduğunu ve arsa talebinin bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, Türkiye Maarif Vakfı’nın Mutedil Asya’birlikte çabucak Kırgızistan’dahi neşelilik gösterdiğini, vakfın ülkede çıktı okul açacağını söyledi.

“FETÖ özellikle oluşmak için terörle uğraş masaya yatırıldı”

Icra Vekili Çavuşoğlu, FETÖ ilkin koyulmak amacıyla terörle mücadelenin de masaya yatırıldığına dikkati çekerek, “Hele FETÖ okullarının evveli tığ üstelik olduğu kadar Kırgızistan için üstelik gözdağı olduğunu ayrımsız ahi kendisine hatırlattık.” diye niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin FETÖ ve gayrı yıldırı örgütleriyle uğraş yemini olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “FETÖ, bulunduğu ülkeler süresince bire bir tehdit. O ülkelerin istikrarı üzere de yıldırma. Tığ cömert Kırgızistan amacıyla zılgıt olmasını istemiyoruz. Nedeniyle yeryüzü somut adımlar atılması beklentilerimiz da arasında.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Ukrayna ve Afganistan kadar bölgesel ve küresel meselelerin da ikili görüşmede ele alındığını aktararak, şunları kaydetti:

“Türk dünyası adına birliğimizi, beraberliğimizi daha üstelik güçlendirmemiz gerekiyor. Kırgızistan’ın da hele Türk Devletleri Teşkilatı’na haddinden fazla önem verdiğini görüyoruz ve önümüzdeki süreçte birlikte birliğimizi, beraberliğimizi henüz da güçlendireceğiz. Orta Asya ile bu zihayat bağlarımızı aut politikamızın asıl ve stratejik önceliklerden birisi adına görüyoruz. Politikalarımızı, diplomatlık adımlarımızı ve dış politikamızı buna bakarak kurguluyoruz.”

Teşkilatın gelecek çağ Genel Sekreterliğini Kırgızistan’ın üstleneceğini bildiren Çavuşoğlu, cümle uluslararası platformlarda iki ülkenin birbirini desteklediğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Kırgızistan’ın BM İnsan Hakları Konseyi adaylığı ve Asayiş Konseyi adaylığını destekliyoruz.” diyerek, bu adaylıklar için sıkı dışındaki Türk misyonlarının dahi Kırgızistan üzere emek yapacağını belirtti.

Göçer oyunlarına birlikte değinen Çavuşoğlu, Kırgızistan ve Türkiye’nin bu oyunlara arz haddinden fazla bindi veren iki büyüklük olduğunu, Bursa’birlikte yapılacak “4. Dünya Göçkün Oyunları”nın açım ve kapanışına Kırgızistan’dan peş düzey ortaklık gerçekleşeceğini kaydetti.



Share: